Δάνειο 24 εκατ. χορηγεί η Ετεπ για αναβάθμιση του «Δημόκριτου»

Δάνειο 24 εκατ. χορηγεί η Ετεπ για αναβάθμιση του «Δημόκριτου»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνειο 24 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»).

H σχετική δανειακή σύμβαση υπεγράφη χθες σε ειδική εκδήλωση ανάμεσα στον υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για θέματα καινοτομίας, Χρίστο Δήμα και στον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Αντριου Μακ Ντάουελ. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Αθ. Κυριαζής.

Το δάνειο της ΕΤΕπ αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του «Δημόκριτου», έργο το οποίο προβλέπει τη δημιουργία τριών νέων κτιρίων και την ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. «Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στον “Δημόκριτο” να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να αυξήσει τη δυναμικότητά του προσφέροντας στην επιστήμη, στην έρευνα, στην καινοτομία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία», σχολίασε ο κ. Χρ. Δήμας.

Τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφησαν ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην ΕΤΕπ ακόμη δύο δανειακές συμβάσεις. Η μία αφορά τη χορήγηση δανείου ύψους 180 εκατ. ευρώ για το έργο κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης. Το 28ετές δάνειο της ΕΤΕπ προς το ελληνικό Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει την εθνική συμμετοχή στο έργο κόστους 517 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη δανειακή σύμβαση που υπεγράφη αφορά τη χορήγηση δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο πλαίσιο συνολικής εγκεκριμένης χρηματοδότησης ύψους 1,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε το 2014 για επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων, την επιτάχυνση της έρευνας και καινοτομίας και τη στήριξη πρωτοβουλιών στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, του πολιτισμού και της ανάπλασης αστικών περιοχών στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή