Επεσαν οι τίτλοι τέλους για την «Αλφα Γκρίσιν»

Επεσαν οι τίτλοι τέλους για την «Αλφα Γκρίσιν»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον επίλογο για την «Αλφα Γκρίσιν» συνιστά η ολοκλήρωση της πώλησης, μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, περιουσιακών στοιχείων της στο πλαίσιο της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης της εταιρείας, η οποία είχε δραστηριότητα στην αξιοποίηση ακινήτων, στην υποστήριξη συστημάτων κλιματισμού και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Grant Thornton, ως ειδική διαχειρίστρια, προχώρησε στην πώληση των γραφείων της «Αλφα Γκρίσιν» στην οδό Αιγαίου 1 και λεωφ. Συγγρού 137-139 στη Νέα Σμύρνη, αποθηκών στην Παιανία και κινητών περιουσιακών στοιχείων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το «παρών» στον διαγωνισμό έδωσαν τρεις υποψήφιοι-φυσικά πρόσωπα, καταθέτοντας ισάριθμες προσφορές ύψους 100.000, 260.000 και 330.000 ευρώ. Η ειδική διαχειρίστρια κήρυξε πλειοδότη το φυσικό πρόσωπο που κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά (330.000 ευρώ), η οποία συνοδεύεται με εγγυητική επιστολή 550.000 ευρώ. Για να επικυρωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού απαιτείται το Πρωτοδικείο Αθηνών να εγκρίνει την έκθεση της ειδικής διαχειρίστριας, με την εκδίκαση της υπόθεσης να έχει οριστεί για τις 17 Φεβρουαρίου. 

Η «Αλφα Γκρίσιν» εντάχθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τον Αύγουστο του 2018, με τις υποχρεώσεις της να ανέρχονται σε περίπου 26 εκατ. ευρώ προς τρεις συστημικές τράπεζες. Με τα δεδομένα αυτά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η υπαγωγή της εταιρείας σε ειδική διαχείριση και κατ’ επέκταση η πώληση των assets της δεν επαρκούν προκειμένου να αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών της. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε προηγηθεί ένα δικαστικό μπρα ντε φερ μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της εταιρείας, κατά τη διάρκεια του οποίου οι τόνοι από την πλευρά της οικογένειας Γκρίσιν ανέβηκαν. Σηκώνοντας το γάντι η εταιρεία, με παλαιότερη ανακοίνωσή της, καταλόγιζε ευθύνες στις πιστώτριες τράπεζες που απαίτησαν την «τοκοχρεολυτική επιστροφή των δανείων που της είχαν χορηγήσει υπό τη μορφή ανοικτού κεφαλαίου κίνησης, απαιτώντας παράλληλα η ρευστότητα της εταιρείας να διοχετευθεί αποκλειστικά σε αυτά και όχι στην αγορά υπό τη μορφή προμήθειας προϊόντων προς πώληση». Ωστόσο, κατά το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης για την ένταξη της «Αλφα Γκρίσιν» σε ειδική διαχείριση, η εταιρεία ήταν σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών της, ενώ παρουσίαζε για τρεις συνεχόμενες χρήσεις (2014, 2015, 2016) αρνητικά ίδια κεφάλαια χωρίς η γενική συνέλευσή της να έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης.

Η «Αλφα Γκρίσιν» το 2008, αρκετά χρόνια προτού τα οικονομικά προβλήματα γίνουν εμφανή, παρουσίαζε κύκλο εργασιών ύψους 29,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) είχαν διαμορφωθεί σε 3,5 εκατ. ευρώ για να υποχωρήσουν σε περίπου 1 εκατ. ευρώ το 2009. Ο ιδρυτής της, Βασίλειος Γκρίσιν, είχε συνδέσει αρχικά το όνομά του με την εμπορία αυτοκινήτων, με την «Αλφα Γκρίσιν» να διαφοροποιεί στη συνέχεια τη δραστηριότητά της στρεφόμενη στην πληροφορική, στην ενέργεια και στην αγορά ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή