Ο Δήμος Υδρας συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το ’21

Ο Δήμος Υδρας συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το ’21

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον φορτισμένο χώρο της Παλαιάς Βουλής παρουσιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ το φιλόδοξο πρόγραμμα του Δήμου Υδρας για τη συμμετοχή του στον πάνδημο εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821. Μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά, το νησί εισέφερε καθοριστικά στον αγώνα της απελευθέρωσης, με τον υπέρτερο στόλο και τους έμπειρους ναυτικούς του. Γνώστες των θαλάσσιων δρόμων και των εμπορικών δικτύων ήδη από τους Ναπολεόντειους πολέμους, αντίπαλοι των πειρατών, οι Υδραίοι, υπό τον φλογερό πατριώτη Αντώνη Οικονόμου και τον μπουρλοτιέρη Ανδρέα Μιαούλη ταύτισαν τον τόπο τους με την αναγέννηση της Ελλάδας. Λογικό είναι, λοιπόν, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Γιώργος Κουκουδάκης, η ιστορική αυτή ανασκόπηση να στραφεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Είναι γνωστές, λ.χ., οι σχέσεις της Υδρας με τη Μασσαλία, όπου έδεναν τα πλοία των νησιωτών γεμάτα σιτηρά, αφού προηγουμένως είχαν σπάσει τον βρετανικό ναυτικό αποκλεισμό, καθώς και η έκκληση των Υδραίων προς τους κατοίκους της πόλης των Φωκαέων να βοηθήσουν την Ελλάδα να απελευθερωθεί. Οπως υπογράμμισε ο δήμαρχος, τους επόμενους μήνες θα επιδιωχθεί η αδελφοποίηση με τον Δήμο Μασσαλίας. Παράλληλα, θα αναδειχθεί η φιλελληνική δράση μεγάλων προσωπικοτήτων που έδρασαν στην Υδρα, όπως ο Λόρδος Βύρων και ο Αμερικανός Ουίλιαμ Ουάσιγκτον, ανιψιός του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, που ήρθε να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων.

Ο Δήμος Υδρας συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το ’21-1

Ο δήμαρχος της Υδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, στο βήμα.

Θα παρουσιαστούν, επίσης, τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής έρευνας από τον Τούρκο ιστορικό Ιμπραΐμ Αλπέρ Αρισόι, ο οποίος εντόπισε στα τουρκικά αρχεία πλείστες αναφορές για την Υδρα – οι Οθωμανοί είχαν συχνά καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να κερδίσουν τον πόλεμο θα έπρεπε να καταστρέψουν το νησί και τον στόλο του. Πέραν τούτου, ο Δήμος Υδρας έχει ήδη προωθήσει αδελφοποίηση με την ιερά πόλη του Μεσολογγίου, ενώ την άνοιξη, πιθανότατα στις 16 Απριλίου, την ημερομηνία, δηλαδή, που σχηματίστηκε ο τρινήσιος στόλος, το 1821, θα πραγματοποιηθεί αδελφοποίηση με τα Ψαρά και τις Σπέτσες.

Η σημαντική είδηση, πάντως, που βγήκε από την εκδήλωση, είναι η ανακοίνωση των πολλών άξιων μελών που συναπαρτίζουν την επιτροπή που θα σχεδιάσει τις δράσεις αυτές. Ανάμεσά τους, εκπρόσωποι των Eνόπλων Δυνάμεων, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, συλλέκτες. Ολοι τους συμμετέχουν με ζέση και μεράκι, όπως φάνηκε από την προχθεσινή βραδιά, όπου μίλησαν, επίσης, ο επίτιμος πρόεδρος της επιτροπής, Μητροπολίτης Υδρας κ. Εφραίμ, ο ιστορικός Θάνος Βερέμης και η καθηγήτρια στο Πάντειο Χριστίνα Ζαραφωνίτου, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, των Ε.Δ. κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή