Τα αγουρέλαια που ξεχωρίσαμε

Τα αγουρέλαια που ξεχωρίσαμε

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους, βγήκαν στην αγορά τα φετινά αγουρέλαια και η συντακτική ομάδα του «Γ» έσπευσε να τα δοκιμάσει. Στην τυφλή γευσιγνωσία ξεχώρισαν νέα προϊόντα περιορισμένης παραγωγής, αλλά και παλιότερα αγουρέλαια που κάθε χρόνο παρουσιάζουν σταθερή ποιότητα.

Μετά την αρκετά κακή περσινή χρονιά, που είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου για το 2018-2019 να πέσει στους 185.000 τόνους –από τους 346.000 τόνους την αμέσως προηγούμενη χρονιά–, φέτος τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα και η πρόβλεψη κάνει λόγο για 300.000 τόνους. Αν και οι λίγες βροχές στην αρχή του φθινοπώρου είχαν ανησυχήσει τους παραγωγούς, από αρχές Οκτωβρίου και έπειτα, το κλίμα και οι συνθήκες στο χωράφι βελτιώθηκαν. Η χρονιά ήταν όμως όψιμη, και έτσι καθυστέρησε και η συγκομιδή του αγουρέλαιου. Σε γενικές γραμμές, ο χυμός των άγουρων, πράσινων ελιών δίνει ελαιόλαδα με πυκνή και έντονη γεύση, ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα και δυνατό οργανοληπτικό προφίλ, με υψηλές πολυφαινόλες και χαμηλές οξύτητες. Θυμίζουμε ότι τα αγουρέλαια καλό είναι να καταναλώνονται εντός 3-6 μηνών από την ημερομηνία παραγωγής. Μετά από αυτό το διάστημα, χάνουν τις ιδιαίτερες ιδιότητές τους, τόσο τις θρεπτικές όσο και τις γευστικές, αλλά παραμένουν βέβαια ποιοτικά ελαιόλαδα. Λίνα Καπετάνιου

Efkrato

Κάνουν τη διαλογή ελιών με το χέρι και αρνούνται να χρησιμοποιήσουν ακόμα και εγκεκριμένα για τη βιολογική καλλιέργεια σκευάσματα. Οι ελιές μεταφέρονται άμεσα στο ελαιοτριβείο, ενώ εμφιαλώνεται μόνο ένα μέρος της παραγωγής, το πιο διαλεχτό. Γι’ αυτό και το βιολογικό αγουρέλαιο Efkrato, ποικιλίας «Τσουνάτη» από την Επισκοπή Ρεθύμνου, είναι περιορισμένης παραγωγής. Έχει συμπυκνωμένη γεύση, ισορροπία πικρού και πικάντικου, καθαρή επίγευση και ντελικάτο άρωμα. Ακόμα, η χημική ανάλυση της φετινής σοδειάς έδειξε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (4 φορές περισσότερο από το όριο που επιτρέπει τον ισχυρισμό υγείας). Λίνα Καπετάνιου

Τηλ. παραγωγού: 6932-845.067, www.efkrato.gr.

Στα καταστήματα Κάμπος Biomarket, Bio Υγεία, Διά Ταύτα, Ella Greek Cooking, Olicatessen

ΗΩ-Eos

Από έναν βιολογικό ελαιώνα κοντά στον Κόλπο της Γέρας στη Λέσβο παράγεται το αγουρέλαιο Hώ, ποικιλίας Κολοβής. Ο Γρηγόρης Γλιγλής παράγει και τυποποιεί περίπου έξι τόνους, με διαδικασία ψυχρής έκθλιψης. Ικανοποιητικά πικάντικο και μετρίως πικρό, δίνει το στίγμα της καταγωγής του. Νένα Δημητρίου

Στις 4 Εποχές και στο Nora’s Deli

Terra Creta

Aπό 100% Κορωνέικες ελιές, το αγουρέλαιο της Terra Creta ξεχώρισε για το έντονα φρουτώδες άρωμά του με νότες άγουρης μπανάνας, ντομάτας και φρεσκοκομμένου χόρτου και για την πικάντικη γεύση του. Η μετρίως πικρή επίγευση του μαρτυρά την άγουρη και φρέσκια πρώτη ύλη. Αρτύστε με αυτό τα ψητά κρεατικά σας και ραντίστε ζεστές φέτες ψωμιού. Μαρία Βασιλοπούλου

Σε μεγάλα καταστήματα My Market σε Αθήνα και Ιωάννινα και σε ορισμένα deli, όπως στο Ergon στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Monogram

Δύο τερουάρ και δύο άγουρες ποικιλίες στο ίδιο μπουκάλι: Αθηνοελιές Μονεμβασιάς από συνεργαζόμενο παραγωγό και ιδιόκτητες Κορωνέικες ελιές των Αναστασίου και Ιωάννας Μαγγανά από την Πύλο. Συλλέγονται νωρίς τον Οκτώβριο, ενώ μετά την ελαιοποίηση το βιολογικό αγουρέλαιο περιορισμένης παραγωγής υφίσταται αργή φυσική καθίζηση αντί για φιλτράρισμα. Καταπράσινο, με φρουτώδες άρωμα, μυρωδιές αγκινάρας, φασκόμηλου και εσπεριδοειδών, χαμηλή οξύτητα και ισορροπημένη αίσθηση πικρού και πικάντικου. Νικολέτα Μακρυωνίτου

E-shops: Mikaelas-goods.gr, Monogramoliveoil.com

Elawon Green Fresh

Πράσινες και άγουρες συγκομίζονται οι κορωνέικες ελιές, μεταφέρονται άμεσα στο ελαιοτριβείο και με ψυχρή έκθλιψη παράγουν αυτό το εκλεκτό αγουρέλαιο με το λαμπερό πράσινο χρώμα, την ισορροπημένη γεύση, τις χαμηλές οξύτητες και τη μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Ιδιαίτερα αρωματικό, ελαφρύ, είναι ιδανικό για τους «πρωτάρηδες» του αγουρέλαιου. Λίνα Καπετάνιου

Τηλ. παραγωγού: 210-60.01.555, www.olivelawon.com.

Στα Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής, Yoleni’s, Nora’s Deli, Olicatessen, Εδώδιμον

Σελάδι

Στην πέμπτη χρονιά της παραγωγής του, το ελαιόλαδο του Πλωμαρίου μάς άφησε συνολικά καλές εντυπώσεις, με κύριο χαρακτηριστικό έναν ευχάριστα φρουτώδη χαρακτήρα. Ελαφρώς πικάντικο, ποικιλίας Κολοβής – η οποία συγκομίζεται πολύ νωρίτερα από άλλες λεσβιακές ποικιλίες– , παράγεται με ψυχρή έκθλιψη σε μόλις 5 τόνους. Νένα Δημητρίου

Μόνο στο παντοπωλείο Περί Λέσβου

November

Κορωνέικες ελιές μαζεμένες πρώιμα (αρχές Οκτώβρη) από ιδιόκτητους ελαιώνες στον Αποκόρωνα Χανίων. Πρόκειται για ΠΟΠ βιολογικό αγουρέλαιο από τα Χανιά Κρήτης. Επίμονη μυρωδιά, χλωρή και φρέσκια, με νότες από τσάγαλα, αγκινάρα, ρίγανη και γρασίδι, δυνατή και ισορροπημένη γεύση χωρίς ψεγάδια. Είναι στρογγυλό και πλούσιο, με χαμηλή οξύτητα, ευχάριστη πικράδα, με υψηλά επίπεδα πολυφαινολών. Να αρτύσετε με αυτό χόρτα του βουνού. Νικολέτα Μακρυωνίτου

November, Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής, The Market Athens

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή