Αύξηση τζίρου 22% προβλέπει ο όμιλος Pharmathen το 2020

Αύξηση τζίρου 22% προβλέπει ο όμιλος Pharmathen το 2020

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά είναι τα μηνύματα σχετικά με την πορεία του ελληνικού φαρμακευτικού ομίλου Pharmathen κατά την προηγούμενη χρονιά, με τις προβλέψεις για την επόμενη διετία να παραμένουν το ίδιο ευοίωνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών για το 2019 έφθασε τα 220 εκατ. ευρώ, από περίπου 200 εκατ. το 2018, ενώ προβλέπεται ότι το 2020 αυτός θα ανέλθει στα 270 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 22% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας (EBITDA) αναμένεται να ανέλθουν κατά την προηγούμενη χρονιά στα 65 εκατ. ευρώ, από 55 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ η διοίκηση του ομίλου προσβλέπει αυτά να φθάσουν στα 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας. Σημαντικός μοχλός ανάπτυξης είναι και οι εξαγωγές της, οι οποίες αντιστοιχούν στο 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Πρόσφατα, μάλιστα, εγκαινίασε τα προϊόντα της στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας, όπου και έχουν ξεκινήσει τα πρώτα λανσαρίσματα, με την προσδοκία να συμβάλουν οι δύο αυτές αγορές στην ενίσχυση της κερδοφορίας της.

Αν και η Pharmathen βασίζεται στις εξαγωγές, προωθώντας τα φάρμακά της σε περισσότερες από 85 χώρες, η παραγωγή των προϊόντων της πραγματοποιείται στα εργοστάσιά της στην Ελλάδα. Η ίδια διαθέτει παραγωγικές μονάδες στην Παλλήνη της Αττικής αλλά και στις Σάπες Ροδόπης, όπου πρόσφατα εγκαινίασε τη νέα μονάδα ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης. Πρόκειται, μάλιστα, για μια επένδυση η οποία αποτελεί μέρος ενός πενταετούς επενδυτικού πλάνου ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η εταιρεία ήδη από πέρυσι. Η νέα αυτή μονάδα είναι μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως και συνιστά μέρος του εργοστασίου που λειτουργεί ήδη η Pharmathen στην περιοχή από το 2010, μεσούσης και της οικονομικής κρίσης. Στο μεταξύ, ήδη η εταιρεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια διέθεσε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 το επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Pharmathen συμφερόντων της οικογένειας Κάτσου, έναντι τιμήματος που φέρεται να κινήθηκε στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το VNK Capital, που έχουν ιδρύσει ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου, είναι έτοιμο για το επόμενο επενδυτικό «χτύπημα», καθώς βρίσκεται στις τελικές διαδικασίες για μια νέα συμφωνία, αυτή τη φορά στον βιομηχανικό κλάδο, η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί στα τέλη του μηνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή