Χίος: Οργισμένοι οι πολίτες με την απόβαση ΜΑΤ στο λιμάνι Μεστών

Χίος: Οργισμένοι οι πολίτες με την απόβαση ΜΑΤ στο λιμάνι Μεστών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζική και έντονη είναι η αντίδραση των πολιτών στη Χίο, καθώς στο συγκεκριμένο νησί εδώ και τέσσερα χρόνια υπάρχει το πλέον οργανωμένο κίνημα πολιτών κατά της δημιουργίας νέων δομών. Οι κάτοικοι της Χίου κατάφεραν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι διαμένοντες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη ΒΙΑΛ να μην ξεπερνούν τους 1.100 (όπως ορίζεται τυπικά η χωρητικότητα της δομής), επιτυγχάνοντας μάλιστα μεταφορές σε άλλα νησιά (Κω και Λέρο), τότε βέβαια που δεν ήταν όλα τα ΚΥΤ υπεράριθμα.

Tην οργή των πολιτών ξεσήκωσε η απόβαση των ΜΑΤ προχθές το βράδυ στο λιμάνι των Μεστών. Ο Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, σε βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εικόνες από το λιμάνι έκανε λόγο για «σκηνές πολέμου», σχολιάζοντας ότι όλο το πλοίο ήταν γεμάτο αστυνομικές δυνάμεις. Αρκετοί οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι υποδέχθηκαν τις αστυνομικές δυνάμεις με αυτοσχέδιες ρουκέτες, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν άμεσα με δακρυγόνα.

Λιποθυμία

Μετά τα επεισόδια στο λιμάνι των Μεστών, που είχαν ως αποτέλεσμα ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης –ο οποίος κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος να κλείσει η δομή στη ΒΙΑΛ και να φύγουν από το νησί οι μετανάστες– να καταλήξει λιπόθυμος στο νοσοκομείο, οι μάχες συνεχίστηκαν στη διασταύρωση του δρόμου Πιτυούς με την Ε.Ο. Χίου – Βολισσού, όπου χθες το πρωί οι κάτοικοι είχαν στήσει οδοφράγματα με πέτρες, λάστιχα αλλά και μηχανήματα του Δήμου Χίου, προκειμένου να εμποδίσουν τα μηχανήματα της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο να προσεγγίσουν στην περιοχή.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ ανέλαβαν να ανοίξουν τον δρόμο και συγκρούστηκαν επί πολλή ώρα με τους κατοίκους. Τελικά οι δυνάμεις των ΜΑΤ κατάφεραν να εγκατασταθούν στο 17ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου – Βολισσού. Συγκρούσεις μεταξύ ΜΑΤ και πολιτών σημειώθηκαν την ίδια ώρα και στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου, το άλλο σημείο όπου επίσης ομάδες πολιτών προσπάθησαν να σταματήσουν τα ΜΑΤ.

Στο σημείο «17»

Χθες το απόγευμα περίπου 2.000 Χιώτες πολίτες συγκεντρώθηκαν εκ νέου στο «17», στο σημείο όπου αναμένεται να δημιουργηθεί η νέα δομή. Ωστόσο λίγο αργότερα και ενώ, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, διαδήλωναν ειρηνικά, τα ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο προχώρησαν στη ρίψη χημικών προκειμένου να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους και να αδειάσει η περιοχή.

Σήμερα έχει οργανωθεί γενική απεργία στο νησί, ενώ εκπρόσωποι των πολιτών δηλώνουν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσουν και να δεχθούν να φτιαχτεί η νέα δομή.

Αυτή τη στιγμή στο ΚΥΤ του νησιού στη ΒΙΑΛ παραμένουν 5.522 άτομα ενώ η δομή χωράει 1.100. Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θυμούνται ότι ο σημερινός υπουργός Νότης Μηταράκης, ο οποίος είναι και βουλευτής Χίου, είχε στο παρελθόν στηρίξει τις κινητοποιήσεις των πολιτών ως αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή