Η «άγνωστη« λιτανεία της Αγίας Θεοδώρας στην Κέρκυρα (βίντεο – φωτογραφίες)

Η «άγνωστη« λιτανεία της Αγίας Θεοδώρας στην Κέρκυρα (βίντεο – φωτογραφίες)

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, το σκήνωμα της οποίας ήρθε στην Κέρκυρα από την Κωνσταντινούπολη λίγο μετά την άλωση της Πόλης το 1456.

Αν και σχετικά άγνωστο έθιμο σε σχέση με τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, το σκήνωμα της Αγίας λιτανεύεται την Κυριακή της Ορθοδοξίας με κάθε λαμπρότητα. 

Η «άγνωστη« λιτανεία της Αγίας Θεοδώρας στην Κέρκυρα (βίντεο – φωτογραφίες)-1

Εκατοντάδες ήταν οι πιστοί και φέτος που ακολούθησαν την λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, ξεκινώντας από τον Μητροπολιτικό Ναό Κέρκυρας, όπου φυλάσσεται το Ιερό σκήνωμα της Αγίας.

Η «άγνωστη« λιτανεία της Αγίας Θεοδώρας στην Κέρκυρα (βίντεο – φωτογραφίες)-2

Τη λιτανεία συνόδευαν βουλευτές του νησιού, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας, η «Παλαιά Φιλαρμονική, Μάντζαρος», η Φιλαρμονική «Καποδίστριας», η Φιλαρμονική «Κορακιάνας» και η Φιλαρμονική «Γαστουρίου», μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και πλήθος κόσμου Κερκυραίων και επισκεπτών στο νησί.

Η «άγνωστη« λιτανεία της Αγίας Θεοδώρας στην Κέρκυρα (βίντεο – φωτογραφίες)-3

Παλαιότερα στον Μητροπολιτικό Ναό, ο οποίος έχει και το όνομα του Αγίου Βλασίου, πέραν της Αγίας Θεοδώρας, μετά το πέρας της λιτανείας, μοιραζόταν στους πιστούς «το χειμωνικό», ένα μικρό κομμάτι καρπουζιού σε ανάμνηση του θαύματος του Αγ. Βλασίου, που σύμφωνα με την Ορθόδοξη εκκλησιαστική ιστορία, ο Άγιος Βλάσιος είχε σώσει το νησί από τη μεγάλη επιδημία που είχε προσβάλει παιδιά μικρής ηλικίας της Κέρκυρας. Σήμερα αντί του καρπουζιού μοιράστηκαν σε όλους κόκκινα γαρύφαλλα.

Με πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο από ΑΠΕ-ΜΠΕ, corfutvnews.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή