Δρομολογείται το έργο για την υποθαλάσσια «Ρεβυθούσα» της Καβάλας

Δρομολογείται το έργο για την υποθαλάσσια «Ρεβυθούσα» της Καβάλας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας ανοίγει η ΚΥΑ που υπέγραψαν χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, με πρώτο βήμα την εκπόνηση της μελέτης κόστους – οφέλους του έργου. Η αξιοποίηση θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού που θα διε-ξαγάγει το ΤΑΙΠΕΔ και θα αφορά τη μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του εξαντληθέντος υπόγειου κοιτάσματος ως αποθήκης.

Ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει να το λειτουργήσει αποκλειστικά ως εγκατάσταση υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου υπό τη μορφή ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ) για χρονικό διάστημα μέχρι 50 έτη από την αδειοδότησή του. Σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ΚΥΑ, η ΡΑΕ με απόφασή της θα καθορίσει τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της υπόγειας αποθήκης. Στόχος τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι διαδικασίες να τρέξουν τάχιστα, ώστε να προλάβει να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα Connecting Europe Facility ως έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI), δεδομένης της αλλαγής του πλαισίου για τη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου από το 2021 και μετά.

Το έργο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα υλοποιηθεί εντός δεσμευτικής κατασκευαστικής περιόδου και θα λειτουργεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές για τη δημόσια ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία και την ασφάλεια του ανθρωπίνου δυναμικού. «Με την απόφαση αυτή δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να δρομολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο διεθνής διαγωνισμός για την ΥΑΦΑ Καβάλας, ένα σημαντικό έργο ενεργειακής υποδομής, το οποίο είχε “παγώσει” επί σειρά ετών. Προχωρούμε γρήγορα, με διαφάνεια και με γνώμονα την ισότιμη μεταχείριση όλων των ενδιαφερόμενων μερών», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης και θα αποτελέσει μία ακόμη ενεργειακή υποδομή για την ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το υποθαλάσσιο κοίτασμα της νότιας Καβάλας ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, στο πλαίσιο των ερευνών και των γεωτρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Πρίνου. Οι πρώτες συζητήσεις για την αξιοποίησή του ως αποθήκης φυσικού αερίου ξεκίνησαν το 2010 μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και Εnergean Oil, η οποία διαθέτει άδεια εκμετάλλευσης βάσει σύμβασης παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο από το 1999, οπότε τα κοιτάσματα Πρίνου και νότιας Καβάλας παραχωρήθηκαν στην Kαβάλα Οϊλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή