Περισσότερα γεύματα και θερμίδες λόγω παραμονής στο σπίτι

Περισσότερα γεύματα και θερμίδες λόγω παραμονής στο σπίτι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί πλέον να τρώμε λιγότερο εκτός σπιτιού, καθώς τα εστιατόρια έχουν κλείσει και οι παραγγελίες για έτοιμο φαγητό στο σπίτι να είναι μειωμένες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τρώμε και πιο υγιεινά. Ο φόβος δε της εξασθένησης του οργανισμού την ώρα που ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση φαίνεται ότι αποτρέπει αρκετούς από τη νηστεία της Σαρακοστής. Αυτές και όχι μόνο τις αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία στις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες, αλλαγές που επήλθαν σε μερικές μόνο εβδομάδες, καταγράφει νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σε δείγμα 1.050 ατόμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των καταναλωτών δηλώνει ότι μαγειρεύει περισσότερο έναντι 29% που δηλώνει ότι μαγειρεύει λιγότερο, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 44% της προηγούμενης εβδομάδας (18-19 Μαρτίου 2020).

Η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη λόγω της μείωσης της αγοράς της εστίασης. Αν και κατά κανόνα η αύξηση της μαγειρικής σχετίζεται με πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, κάτι τέτοιο δεν απεικονίζεται στα δεδομένα, καθώς μόλις το 23% δηλώνει ότι τρέφεται πιο υγιεινά σε σχέση με την προ κορωνοϊού περίοδο και εξαιρετικά μειωμένο και σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%. Η τάση αυτή αποδίδεται στη μακροχρόνια παραμονή των καταναλωτών στο σπίτι, η οποία αυξάνει τον αριθμό των γευμάτων, την κατανάλωση θερμίδων αλλά και ζάχαρης, ενώ την ίδια ώρα έχει μειωθεί η σωματική άσκηση.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι φέτος μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών (27% έναντι 24% πέρυσι) δηλώνει ότι δεν θα νηστέψει φέτος. Οι μέσες ημέρες νηστείας αναμένεται να είναι μειωμένες από 8,3 ημέρες τα προηγούμενα χρόνια σε 7,2 ημέρες το 2020, με τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση να καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 56-65 ετών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, τέλος, το γεγονός ότι πλέον το 85% επισκέπτεται το σούπερ μάρκετ για μακροχρόνιες προμήθειες, ενώ πολύ λίγοι είναι εκείνοι που το πράττουν για τις προσφορές (10% έναντι 33% τον Δεκέμβριο του 2019).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή