Βουλή: Σκληρό «μπρα ντε φερ» υπουργού Οικονομικών – ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή: Σκληρό «μπρα ντε φερ» υπουργού Οικονομικών – ΣΥΡΙΖΑ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν από τους κεντρικούς «στόχους» της σφοδρής κριτικής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβερνώσα πλειοψηφία, αναδεικνύεται ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, με τα στελέχη της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύουν ολοένα και συχνότερα επιθέσεις ακόμα και προσωπικού χαρακτήρα, όπως φάνηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Η επικείμενη μεγάλη ύφεση, ως δημοσιονομικό «τσουνάμι» που διαδέχεται την πανδημία, εκτιμάται από το ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι «προνομιακό» πεδίο άσκησης πολεμικής κριτικής προς την κυβερνώσα πλειοψηφία, και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θεωρείται όχι μόνο εκ της θεσμικής θέσεώς του αλλά και λόγω του πολιτικά ήπιου χαρακτήρα του, «αδύναμος κρίκος». Ωστόσο,  οι αντιπαραθέσεις που είχε στην Ολομέλεια ο υπουργός Οικονομικών κυρίως με τον προκάτοχο του Ευκλ. Τσακαλώτο έδωσαν την αίσθηση ότι δεν θα είναι και τόσο «εύκολος στόχος» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αρχή των μεγάλων βολών έγινε χθες διά στόματος του κ. Δημ. Τζανακόπουλου που μίλησε για «αναξιοπιστία» του υπουργού Οικονομικών. «Εδώ θα είμαστε και θα δείτε ότι η ύφεση θα είναι σαρωτική. Και θα είναι σαρωτική εξαιτίας της δικής σας πολιτικής ανεπάρκειας, εξαιτίας της δικής σας πολιτικής επιλογής να ικανοποιήσετε και να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Και σας το λέμε καθαρά. Αυτήν την ύφεση την έχετε εσείς υπογράψει», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αργότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου επιχειρούσε να διατηρήσει υψηλά τους τόνους, επίσης σε προσωπικό επίπεδο: «Είχατε τη μικροψυχία να απορρίψετε και δύο προτάσεις τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ (για την προστασία πρώτης κατοικίας). Επικίνδυνη και ανεύθυνη είναι η δική σας αντίληψη. Ο γνωστός τραπεζίτης Ρότσιλντ είχε πει “Όταν τρέχει αίμα στους δρόμους, τότε είναι ευκαιρία να βγάλουμε λεφτά». Πολύ φοβούμαι ότι είστε με τη λογική του Ρότσιλντ”», είπε ο κ. Μάρκου.

Τη σκυτάλη πήρε μετά ο πρώην υπουργός Οικονομικών: «Θέλετε να μπερδέψετε πώς μετριέται το δημοσιονομικό έλλειμμα. Άλλο λέτε στην Ελλάδα, άλλο λέτε στο εξωτερικό. Χρειάζεται μια σοβαρότητα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και κατηγόρησε τον κ. Σταϊκούρα ότι δεν κοιτάζει στα μάτια πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.

«Εμένα δεν με χαρακτηρίζει ελιτισμός, αυτό το κομμάτι της κοινωνίας το κοιτάω στα μάτια και συνομιλώ μαζί τους. Μου αρέσει να μιλάω με στοιχεία κι όχι με δημοσκοπήσεις», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν έχετε καταλάβει ούτε την οικονομική λογική του να παίρνεις μπροστά τα μέτρα. Διότι δεν μου έχετε απαντήσει» επέμεινε ο κ. Τσακαλώτος. Για να ακολουθήσει έντονος διάλογος:

Χρ. Σταϊκούρας : «Εγώ καταρχήν απαντάω στο ερώτημά σας. Αν δεν θυμάστε τι έχετε ρωτήσει, δεν φταίω εγώ».

Ευκ Τσακαλώτος: Λάθος απαντήσατε για τη μεσαία τάξη. Όχι ως οικονομολόγος.

Χρ.Σ.: «Πρώτη φορά έχω δει πρώην Υπουργό Οικονομικών να μιλάει για τη μεσαία τάξη που είναι ο μοναδικός μνημονιακός Υπουργός Οικονομικών που έχει περικόψει το αφορολόγητο. Μιλάτε για τη μεσαία τάξη και είστε ο μοναδικός Υπουργός Οικονομικών στα χρόνια του μνημονίου που κόψατε το αφορολόγητο κι ευτυχώς δεν το κόψατε και δεύτερη φορά».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την διαμαρτυρία του ακόμα και για την διάρκεια της απάντησης του υπουργού Οικονομικών:

Χ. Σ.: «Θα ήθελα τον χρόνο μου για να απαντήσω…»

Ε. Τ.: «Δεν έχεις δέκα φορές παραπάνω χρόνο».

Χ.Σ.: «Πρώτα από όλα σας σέβομαι και μιλάω στον πληθυντικό. Τον ενικό εκτός Αιθούσης»

Ε.Τ.: «Δεν απαντάτε».

Χ.Σ.: «Ηρεμήστε».

Ε.Τ.: «Ήρεμος είμαι».

Απαντώντας δε στις διαρκείς προσωπικές επιθέσεις, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Προσωπικά θα συνεχίσω να εκφράζομαι εντός του Κοινοβουλίου με μετριοπάθεια, καταθέτοντας τεκμηριωμένα επιχειρήματα, χωρίς τάσεις επιβολής, έξαρσης προσβολών και ατεκμηρίωτου επιστημονικού και πολιτικού ελιτισμού».

Η επισήμανση αυτή ενόχλησε τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος αργότερα εκτός Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Λίγο πολύ ο κ. Σταικούρας με κατηγόρησε για ελιτισμό. Που είναι κάτι σαν να σε κατηγορεί ο Σκρουτζ Μακ Ντακ για τσιγκουνιά. Η βασική μας διαφορά είναι εγώ προσπάθησα να εκφράσω την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων για το πως θα αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης και ο κ. Σταικούρας προσπάθησε να εκφράσει την αγωνία της αυτοδικαίωσής του».

Στις διαρκείς κατηγορίες δε ότι δεν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται εντός Βουλής, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υπογράμμισε:

«Είπατε για το αν είμαστε εδώ να απαντήσουμε. Θέλω να σας πω ότι όταν ήμουν σε εκείνα τα έδρανα (Σ.σ. της αντιπολίτευσης) κι έκανα ερωτήσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίστηκε από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Ποτέ δεν ήρθε στην Αίθουσα. Και λέτε για μας; Μία εμφάνιση δεν έκανε στη Βουλή. Δεν απάντησε ποτέ σε ερώτηση βουλευτή. Ποτέ. Ποτέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή