Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/05/20)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατάσεων συνέχεια για πληρωμή φόρων

Συνεχίζονται οι παρατάσεις αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων για πληττόμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζομένους με αναστολή εργασίας και πληττόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα, παρατείνονται:

– Μέχρι και τις 30/9/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ που λήγουν ή έληξαν από 1/5/2020 μέχρι και 29/5/2020.

– Μέχρι και τις 30/9/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών γενικώς των επιχειρήσεων που λήγουν ή έληξαν από 1/5/2020 έως 31/5/2020.

– Μέχρι και τις 30/9/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών που λήγουν, φυσικών προσώπων που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις και έχουν πληγεί.

– Μέχρι και τις 30/9/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων  οφειλών των μισθωτών στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τους μισθωτούς επιχειρήσεων των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή.

Εσπασε τα κοντέρ εταιρεία του Αμπου Ντάμπι

Επενδυτική εταιρεία με έδρα το Αμπου Ντάμπι έχει αφήσει έκπληκτους τους επενδυτές, καθώς η μετοχή της έχει σημειώσει άνοδο 2.572% σε ένα χρόνο. Η International Holdings Co. που είχε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της το 2019 από ιχθυοκαλλιέργειες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει πλέον χρηματιστηριακή αξία 14 δισ. δολαρίων, έναντι μόλις 139 εκατ. ένα χρόνο πριν. Και αυτό με πολύ λίγες συναλλαγές. Σύμφωνα με το Bloomberg, το 80% των μετοχών της κατέχουν άμεσα ή έμμεσα εταιρείες που συνδέονται με μέλη της βασιλικής οικογένειας του Αμπου Ντάμπι.

Η «Ελλάκτωρ» πούλησε το 5% της «Ελληνικός Χρυσός»

Προς περίπου 7 εκατ. ευρώ πούλησε το ποσοστό 5% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε η Aktor Constructions, θυγατρική εταιρεία του ομίλου «Ελλάκτωρ», στην «Ελληνικός Χρυσός» που λειτουργεί τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Η κίνηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικέντρωσης της «Ελλάκτωρ» στις κύριες δραστηριότητές της και στην αξιοποίηση μη βασικών συμμετοχών και παγίων. Ετσι, η Aktor Constructions πούλησε συνολικά 810.430 κοινές μετοχές που κατείχε στην «Ελληνικός Χρυσός», που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η επιχείρηση των… αρίστων

Εκπληξη προκλήθηκε στην καθιερωμένη, τυπική, διαδικασία αξιολόγησης προσωπικού της ΕΥΔΑΠ. Ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης, με επιστολή του, κάλεσε το προσωπικό «να ξεπεράσουν τα παλιά στερεότυπα», εννοώντας να μη βαθμολογηθούν όλοι με άριστα. «Κι εγώ θέλω να είμαστε όλοι άριστοι», είπε, «περισσότερο όμως θέλω να είμαστε ειλικρινείς». «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε», συνέχισε, «ότι η βαθμολόγηση με κάτι λιγότερο από άριστα δεν σημαίνει τιμωρία και αποκλεισμό, αντίθετα σημαίνει ενθάρρυνση και ευκαιρία για ανάπτυξη περισσότερων δεξιοτήτων». Τα προηγούμενα χρόνια η αξιολόγηση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι υπάλληλοι σε ποσοστό 81%-86% είναι άριστοι, 12%-16% βαθμολογούνταν με «λίαν καλώς», 2%-2,7% έπαιρναν «καλώς», ενώ το ποσοστό υπαλλήλων που είχαν αξιολογηθεί ως μέτριοι ήταν μηδενικό.

Ερωτήματα στην Intrum για επαναγορές μετοχών

Εξηγήσεις ζήτησαν αναλυτές και επενδυτές από την Intrum AB, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ευρώπη –η οποία διαχειρίζεται NPEs και της Πειραιώς–, μετά τις αλλεπάλληλες επαναγορές μετοχών στις οποίες έχει προχωρήσει. Η Intrum δαπάνησε 50 εκατ. δολάρια για επαναγορές μετοχών στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg, με τους επενδυτές σε παρουσίαση της εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα να ρωτούν επίμονα τη διοίκηση γιατί προέβη σε επαναγορές τη στιγμή που η διατήρηση ρευστότητας θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Οι αναλυτές της γερμανικής επενδυτικής  Handelsbanken προειδοποιούν πως η μόχλευση της Intrum παραμένει σε «επικίνδυνα υψηλά επίπεδα». Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο λόγος του καθαρού χρέους προς τα EBITDA ανήλθε στο 4,5, ενώ οι αναλυτές  αναμένουν εκτόξευση του κόστους δανεισμού. Η S&P πρόσφατα υποβάθμισε την εταιρεία σε ΒΒ από ΒΒ+, προειδοποιώντας για περαιτέρω υποβάθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή