Επιστροφή στα μπακάλικα της γειτονιάς: Βούλα-Βάρη

Επιστροφή στα μπακάλικα της γειτονιάς: Βούλα-Βάρη

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάτι θετικό βγήκε από τον κατ’οίκον περιορισμό, είναι το ότι επιστρέψαμε στα μικρά καταστήματα τροφίμων της περιοχής μας, εκεί όπου μας απευθύνονται με το μικρό μας όνομα και μας ρωτάνε τι θα μαγειρέψουμε σήμερα. Ακολουθούμε την υπεύθυνη ανάπτυξης γαστρονομικού τομέα Μαρία Χαψούλα στα ψώνια της στη Βούλα και τη Βάρη και σημειώνουμε νόστιμες διευθύνσεις.

Η εποχή του κορονοϊού έφερε τον κόσμο πίσω στη γειτονιά. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας γέμισε τα σοκάκια κόσμο, είτε για βόλτα και άθληση είτε για τα καθημερινά του ψώνια. Στη Βούλα δεν είχα ξαναδεί τόσους ανθρώπους στον δρόμο. Οι κατά τόπους μικρές αγορές, που συγκεντρώνουν έναν φούρνο, ένα μίνι μάρκετ-ντελικατέσεν, ένα φαρμακείο κ.λπ., απέχουν χοντρικά ένα με δύο χιλιόμετρα από τα σπίτια μας. Ποτέ δεν είχαμε κάνει τον κόπο να πάμε με τα πόδια. Εκεί όπου άλλοτε ήταν ερημιά και κυκλοφορούσαν μόνο αλλοδαποί οικιακοί βοηθοί που έβγαζαν τα κατοικίδια βόλτα, τώρα έχει γεμίσει από γονείς με παιδιά, ζευγάρια, κ.ά. Το ίδιο ισχύει και για τα μαγαζιά. Κατά κοινή ομολογία, η κίνηση των καταστημάτων έχει αυξηθεί, τόσο από τον κόσμο που με αφορμή μια βόλτα θα περάσει να πάρει κι ένα ψωμί, όσο κι από τα ντελίβερι, κυρίως από μεγαλύτερες ηλικίες, που προτιμούν να παραγγέλνουν τα ψώνια τους. Άλλος ένας παράγοντας που συντελεί στην αύξηση της κίνησης είναι και η αύξηση της κατανάλωσης. Μένουμε σπίτι σημαίνει ότι καταναλώνουμε και περισσότερο από ό,τι συνήθως.

Τα φρέσκα ψάρια, πάντα εποχής, του Βατίστα, καθαρισμένα, φιλεταρισμένα, αλλά και ψημένα στον ξυλόφουρνο, έχουν γίνει ανάρπαστα. Ο φρέσκος μπακαλιάρος το τελευταίο διάστημα, με τη δική του τσουχτερή σκορδαλιά, αλλά και τα θαλασσινά, λόγω νηστείας, είχαν μεγάλη κατανάλωση. Στο παντοπωλείο των αδελφών Στεργίου, που βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1972, θα βρεις ουρά από κόσμο που περιμένει να ψωνίσει γλυκά και αρτοποιήματα και τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών, τα οποία με φροντίδα μαζεύουν από όλη την επικράτεια. Από εδώ παίρνω τα χύμα όσπρια από Πρέσπες και Γρεβενά, το αγαπημένο μου γαλλικό καρβέλι με αλεύρι καμπαγιού, ενώ από το μανάβικο που διατηρεί στον εξωτερικό χώρο, τα βιολογικά μου φρούτα και λαχανικά. Απέναντι, στη μικρή κάβα Γαία, η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά κόρον. Την τιμητική του έχει το κρασί. Για κρέας προτιμώ το 10, από όπου ψωνίζω ελληνικό βοδινό κιμά για μπιφτέκια, εξαιρετικό κατσικάκι απ’ τη Βόνιτσα, γαρδουμπάκια, που πολύ μοιάζουν στα σπιτικά που έχω συνηθίσει, αλλά και τα μοσχαρίσια σουβλάκια του και μοναδικές κρεοπαρασκευές. Η εξυπηρέτηση είναι άψογη ακόμα και αυτή την εποχή που η κατανάλωση έχει αυξηθεί πολύ, αφού ο κόσμος δεν έφυγε το Πάσχα για τα εξοχικά του. Στην Ηπειρώτισσα πήγαινα κυρίως για τις πάστες, τις τάρτες και τα προφιτερόλ. Ο πρώην φούρνος, όμως, έχει εξελιχθεί σε πολυκατάστημα ευρωπαϊκών αξιώσεων και πια θα πάρω και τον φρεσκοστυμμένο χυμό μου, το ψωμί πέτρας –με προζύμι ξινό και βαρύ–, εξαιρετικά τυριά και αλλαντικά μικρών παραγωγών. Πρώτη φορά είδα να συνωστίζονται 15 καρότσια στη σειρά, Δευτέρα πρωί πρωί, για να τα φορτώσουν με τις παραγγελίες της ημέρας. Τέλος, η βόλτα στον Μπαλάσκα της Βούλας είναι καθημερινή υπόθεση πια. Και εδώ η ουρά καλά κρατεί και οι αποστάσεις παραδόξως τηρούνται. Από εδώ παίρνω τα φρέσκα αυγά από το Γαλαξίδι, από το αγρόκτημα της οικογένειας εκεί, βιολογικά φρούτα και λαχανικά, σπάνια βότανα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, εκλεκτά λάδια και σάλτσες.

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Βατίστας Αναγυρούντος 23, Βάρη, 210-96.55.902 • Ανθέων 23, Γλυφάδα, 210-96.28.100, www.vatistasfish.gr

Αφοί Στεργίου Σωκράτους 20, Βούλα, 210-89.52.461

Κάβα Γαία Σωκράτους 17, Βούλα, 210-89.56.867

10 Αναγυρούντος 22, Βάρη, 210-96.59.915

Ηπειρώτισσα Λ. Βάρης Κορωπίου 32, Βούλα, 210-89.53.929

Μπαλάσκας Προόδου 42 & Άρεως, Βούλα, 210-89.96.216

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή