#StaySafe Ηλίας Γ. Μπίσιας: Η εμπορική ναυτιλία μας διακρίνεται στα δύσκολα

#StaySafe Ηλίας Γ. Μπίσιας: Η εμπορική ναυτιλία μας διακρίνεται στα δύσκολα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πιο κρίσιμες εποχές, οι Ελληνες πάντα αντλούσαν δύναμη από τη ναυτοσύνη τους. Δεν είναι μόνον η οικονομική στήριξη, οι δωρεές και τα κοινωφελή έργα μεγάλης κλίμακας, όσο οι ίδιες οι αρετές που καλλιέργησαν οι άνθρωποι της ναυτιλίας ως επιτυχημένο πρότυπο επιβίωσης: προνοητικότητα, ομοψυχία, πίστη στις δυνατότητες, σεβασμός στην παράδοση αλλά με το βλέμμα στις επόμενες γενιές. «Η ελληνική εμπορική ναυτιλία, στη σημερινή πρόκληση της πανδημίας δίνει μαθήματα επιχειρηματικότητας στο ρευστό και ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον», λέει ο διευθυντής σύνταξης του ιστορικού περιοδικού «Ναυτικά Χρονικά», Ηλίας Γ. Μπίσιας.

«Σε σχέση με άλλα πεδία, όπως οι αερομεταφορές, η εμπορική ναυτιλία δεν αντιμετώπισε τα ίδια εμπόδια και, όπως πάντα, δεν απαίτησε καμία κρατική στήριξη. Δυστυχώς, όμως, αυτοί που πραγματικά πέρασαν πολύ δύσκολα ήταν οι απανταχού ναυτολογημένοι ναυτικοί που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε διάφορα σημεία του κόσμου, εξαιτίας της καραντίνας και των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις. Αν και η Ελλάδα επιδίωξε άμεσες λύσεις για τους ναυτικούς της, άλλες μεγάλες δυνάμεις διαφαίνεται ότι τελικά δεν έδειξαν την ίδια έγνοια. Και εδώ, πάλι, οι Ελληνες πλοιοκτήτες φάνηκαν υποστηρικτικοί απέναντι στους εργαζομένους τους, μεριμνώντας για τις ανάγκες τους».

#StaySafe Ηλίας Γ. Μπίσιας: Η εμπορική ναυτιλία μας διακρίνεται στα δύσκολα-1

Το πλοίο-μουσείο «Hellas Liberty», στον Πειραιά.

Για τον δημοσιογράφο, που ειδικεύεται στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής, η δοκιμασία της πανδημίας αύξησε την ήδη υπάρχουσα επαγρύπνηση του Ελληνα θαλασσινού επιχειρηματία: «Ηδη από τη δεκαετία του 1970, η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Οι Ελληνες εφοπλιστές καλούνται να προσαρμόζονται κάθε τόσο σε νέες, απρόσμενες, συνθήκες. Ως εκ τούτου, έχουν μάθει να παίρνουν υπολογισμένα ρίσκα. Η επένδυση, εδώ και δεκαετίες, στην ποιοτική ναυτιλία, με σύγχρονα πλοία, και η διατήρηση των δεσμών με τους ναυτικούς τους, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις στη διεθνή διάκριση και στη διατήρηση του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος».

Τους δύο τελευταίους μήνες είδαμε σπουδαίες δωρεές προς το ΕΣΥ, είτε ατομικά είτε, κυρίως, μέσω της «ΣΥΝΕΝΩΣΙΣ», της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Ενώσεων Ελλήνων Εφοπλιστών. «Η κινητοποίηση υπήρξε άμεση, συλλογική. Βλέπουμε παράλληλα πως συμβάλλουν και σε έργα που αλλάζουν το πρόσωπο της Αθήνας και την καθημερινότητα των πολιτών, από το ΚΠΙΣΝ έως το Μουσείο Γουλανδρή, την πλατεία Ομονοίας, τα νέα έργα στην Ακρόπολη από το Ιδρυμα Ωνάση», τονίζει ο Ηλίας Μπίσιας. Οι πλοιοκτήτες έχουν γνώση ότι στα δύσκολα εκείνοι θα κληθούν να βοηθήσουν τη χώρα. Οπως έλεγε ο αείμνηστος Αντώνης Χανδρής τη δεκαετία του 1970, «Τα ξύλινα τείχη θα σώσουν και πάλι την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή