Επιχείρηση «θωρακισμένα νησιά»

Επιχείρηση «θωρακισμένα νησιά»

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα φουσκωτά. Τέσσερα νησιά. Τέσσερα κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών. Τριάντα μία ώρες. Περισσότερα από 200 ναυτικά μίλια. Η πρώτη κοινή δράση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της Σύμπλευσης ΑΜΚΕ στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, για τη δημιουργία πλωτών ομάδων διενέργειας μοριακών τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε απομακρυσμένα νησιά, ολοκληρώθηκε με τη συλλογή περίπου 200 κλινικών δειγμάτων. Πέρα όμως από το τεχνικό μέρος, η δράση στόχευσε και στο να στείλει το μήνυμα ότι τα νησιά λαμβάνουν την ίδια φροντίδα της πολιτείας όπως η υπόλοιπη Ελλάδα, ειδικά ενόψει και της –καθυστερημένης– έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Η δράση ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Δευτέρας, από το Λαύριο, όπου περίπου 25 ειδικοί του ΕΟΔΥ και εθελοντές της Σύμπλευσης, επιβιβάστηκαν σε τέσσερα φουσκωτά τα οποία κατευθύνθηκαν στην Πολλώνια της Μήλου. Εκεί χωρίστηκαν. Ενα φουσκωτό έμεινε στη Μήλο, και τα άλλα πήγαν σε Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο.

Για τους μη μαθημένους, η εμπειρία ήταν σίγουρα ενδιαφέρουσα αλλά και δύσκολη. «Με φουσκωτό και πέντε μποφόρ στο Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ», ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, παθολόγος, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με εξειδίκευση στις λοιμώξεις στα νοσοκομεία St George’s και St Thomas’ του Λονδίνου, ο οποίος συμμετείχε στο κλιμάκιο που επισκέφθηκε τη Φολέγανδρο. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας συνόδευσε το κλιμάκιο που μετέβη στην Κίμωλο. Και οι δύο είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κατοίκους και τοπικούς φορείς.

Επιχείρηση «θωρακισμένα νησιά»-1

Σε Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο βρέθηκαν κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών, στην πρώτη κοινή δράση ΕΟΔΥ και Σύμπλευσης ΑΜΚΕ. 

«Αυτό που μας μετέφεραν είναι κυρίως η αγωνία τους για τον τουρισμό. Ποιοι θα έρθουν στον τόπο τους, υπό ποιες προϋποθέσεις, εάν είναι ασφαλές να έχουν τουρισμό εφέτος και πώς θα γίνεται η διαχείριση ενός ενδεχόμενου ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος στο νησί τους», επισημαίνει ο κ. Παναγιωτακόπουλος και προσθέτει: «Μας ρώτησαν και σχετικά με τα μοριακά τεστ για την ανίχνευση του ιού, τα οποία αφορούν τη δική μας δράση. Εμείς τους είπαμε ότι περιμένουμε να βγουν όλα αρνητικά, αλλά καλό είναι να είμαστε και σίγουροι». Αλλωστε, τα περιστατικά που είχαν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας έως χθες το απόγευμα σε όλο το Νότιο Αιγαίο ήταν μόλις δέκα. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτακόπουλο, «μία παράμετρος της δράσης αυτής είναι να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας σε αυτόν τον πληθυσμό. Εχει τη συμβολική διάσταση ότι ο ΕΟΔΥ θα είναι δίπλα τους εφόσον χρειαστεί. Να ξέρει και ο γιατρός στο νησί με ποιον θα μιλήσει όταν καλέσει στον ΕΟΔΥ».

Η πρώτη αυτή δράση ολοκληρώθηκε σε 31 ώρες και τα φουσκωτά με την ομάδα των ειδικών επέστρεψαν στο Λαύριο την Τρίτη το απόγευμα. Τώρα προγραμματίζεται και μία δεύτερη δράση πιθανότατα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Σύμπλευση είναι ήδη στη διαδικασία προσδιορισμού των επόμενων προορισμών που θα περιλάβει μία νέα κοινή δράση με τον ΕΟΔΥ για τη θωράκιση των νησιών μας από την πανδημία. Καλύψαμε τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο, αλλά στις θάλασσές μας υπάρχουν δεκάδες ακόμη μικρά και απομονωμένα νησιά με στοιχειώδεις μόνο υποδομές Υγείας, που επιβάλλεται να τα αντιμετωπίσουμε ισότιμα με την ηπειρωτική Ελλάδα και χρειάζονται άμεσα ενίσχυση της τουριστικής τους εικόνας μέσα στην πανδημία».

18 νέα κρούσματα, κανένας θάνατος

Δεκαοκτώ νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε μία ημέρα από το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με το υπουργείο, 11 εκ των νέων περιστατικών αφορούν γνωστή συρροή κρουσμάτων και δύο προέκυψαν από έλεγχο επαναπατρισθέντων. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 είναι 2.903. Δεκαεπτά ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 102 έχουν εξέλθει από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Χθες, δεν ανακοινώθηκε από το υπ. Υγείας καταγεγραμμένος θάνατος λόγω κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της νόσου παραμένει 173, εκ των οποίων το 94,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω. Εως χθες είχαν ελεγχθεί 166.245 κλινικά δείγματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή