H BLANCPAIN στη νήσο Fregate

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την 8η Ιουνίου, η οποία έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, ταξιδεύουμε νοερά στις μακρινές Σευχέλλες και συγκεκριμένα στη Νήσο Fregate, έναν ιδιωτικό επίγειο παράδεισο. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη διάσωση των Ωκεανών, Blancpain Ocean Commitment, η ελβετική ωρολογοποιία ένωσε τις δυνάμεις της με την Fregage Island Private, για τη μελέτη, αποκατάσταση και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος γύρω από το νησί. Οι μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί Coralive.org και BlueNomads.org ανέλαβαν επιτόπια δράση με τη βοήθεια του Green Islands Foundation και του Ιδρύματος Προστασίας και Κλιματικής Προσαρμογής των Σεϋχελλών.

H BLANCPAIN στη νήσο Fregate-1

©Blancpain/ChrisKeller

Η Νήσος Fregate βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο των Σεϋχελλών και φιλοξενεί το πολυτελές θέρετρο Fregate Island Private, με 17 απομονωμένες βίλες, κτισμένες σε τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα παρθένας γης.

H BLANCPAIN στη νήσο Fregate-2

©Blancpain/ChrisKeller

Οι μυημένοι τις αποκαλούν «τα μικρά Γκαλαπάγκος», επειδή το νησί έχει μακρά ιστορία στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την αύξηση της αποικίας χελώνων Aldabra, από μερικές δεκάδες σε 3.500 χελώνες σήμερα. Επόμενο μεγάλο στοίχημα η αποκατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων που περιβάλλουν το νησί.

H BLANCPAIN στη νήσο Fregate-3

©Blancpain/DanielBichsel

Το 2018, ως μέρος του προγράμματος Ocean Commitment στο οποίο συμμετέχει εδώ και χρόνια, η Blancpain εγκαινίασε ένα πειραματικό πρόγραμμα αποκατάστασης των κοραλλιών στη Νήσο Fregate. 800 θραύσματα κοραλλιών μεταμοσχεύθηκαν σε οκτώ τεχνητές κατασκευές, σε βάθος 5-7 μέτρων.

H BLANCPAIN στη νήσο Fregate-4

©Blancpain/DanielBichsel

Τέσσερις από αυτές εφαρμόζουν την Mineral Accretion Technology (MAT), μία μέθοδο που χρησιμοποιεί ασφαλές, χαμηλής τάσης ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του θαλασσινού νερού, το οποίο προκαλεί κρυσταλλοποίηση των διαλυμένων ορυκτών επάνω στους τεχνητούς αυτούς «σκελετούς», ώστε να αναπτύσσονται σε ένα είδος λευκού ασβεστολιθικού πετρώματος παρόμοιο με αυτό που η Φύση δημιουργεί στους κοραλλιογενείς υφάλους και στις τροπικές παραλίες με λευκή άμμο.

H BLANCPAIN στη νήσο Fregate-5

©Blancpain/DanielBichsel

H BLANCPAIN στη νήσο Fregate-6

©Blancpain/Coralive.org

 

Το 2019, η Blancpain, η Coralive.org και η Fregate Island Private συνεργάστηκαν με την BlueNomads.org, το Green Islands Foundation, το Πανεπιστήμιο των Σεϋχελλών και το Ίδρυμα Προστασίας και Κλιματικής Προσαρμογής των Σεϋχελλών για τη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων γύρω από τη βιοποικιλότητα των κοραλλιών στο νησί. Πάνω από 700 εκτάρια βυθού ερευνήθηκαν και σκαναρίστηκαν με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας, για την καταγραφή της υγείας, της ευρωστίας και της πυκνότητας του υφάλου και από τις φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν δημιουργήθηκε ένας τρισδιάστατος χάρτης των κοραλλιών, των βράχων και των μορφολογικών στοιχείων του βυθού γύρω από το νησί Fregate. Ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία μίας νέας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής γύρω από το νησί.

Επειδή όμως πολλές φορές οι εικόνες μιλούν από μονες τους, αξίζει να παρακολουθήσετε την πεντάλεπτη ταινία που αφορά σ’ αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία…

Περισσότερες πληροφορίες για την Blancpain εδώ  και για το πρόγραμμα Blancpain Ocean Commitment εδώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή