Γερμανία: Ακροδεξιοί και με τη βούλα οι «ταυτοτικοί»

Γερμανία: Ακροδεξιοί και με τη βούλα οι «ταυτοτικοί»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το αυτοαποκαλούμενο «ταυτοτικό» (identitaere) κίνημα μπορεί με ασφάλεια να χαρακτηριστεί ακροδεξιό, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου του Βερολίνου. Οι περίπου 600 «ταυτοτικοί» παρακολουθούνται από το 2016 από την υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος, ως δυνητικά επικίνδυνοι για το πολίτευμα.  

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απαίτηση για τη διατήρηση της «καθαρότητας» των φυλών παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αντιμετωπίζοντας κάποιους ανθρώπους ως ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας. Οι «ταυτοτικοί» είχαν προσφύγει στο δικαστήριο εναντίον του χαρακτηρισμού «ακροδεξιοί» που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι τον Ιούλιο η υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος. Η υπηρεσία έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τη γερμανική κοινή γνώμη για ομάδες που κινούνται εναντίον της δημοκρατικής τάξης.

Η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι η ομάδα παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια λόγω των διαρκών κηρυγμάτων μίσους κατά των ξένων, ιδίως όσων έχουν μουσουλμανικό θρήσκευμα. Το δικαστήριο ανέφερε ότι η ρητορική εναντίον των ξένων είναι «συστηματικά συκοφαντική, υποτιμητική και φραστικά επιθετική».

Οταν τον Ιούλιο του 2019 η υπηρεσία προστασίας του συντάγματος είχε ανακοινώσει την κατάταξη της ομάδας από τις «ύποπτες» στις «ακροδεξιές», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Κόνσταντιν φον Νοτς, είχε σημειώσει ότι η εν λόγω ομάδα «παίζει κεντρικό ρόλο στη διεθνή δικτύωση των ακροδεξιών και όσων προσανατολίζονται προς την Ακροδεξιά, επιδεικνύοντας όλο και πιο βίαιες τάσεις», και ότι ο δράστης του μακελειού στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας διατηρούσε δεσμούς με το ταυτοτικό κίνημα. «Η στενή συνεργασία του κινήματος με την AfD, και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είναι πραγματικό πρόβλημα για την AfD» σημείωσε.

Η κατάταξη στις ακροδεξιές οργανώσεις δίνει στις γερμανικές υπηρεσίες περισσότερες δυνατότητες παρακολούθησης και επιτήρησης των δραστηριοτήτων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή