Ατυχήματα κι εγκλήματα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι τραγικό αυτό που συνέβη χθες το πρωί στο Κιάτο. Ενας εικοσάχρονος βάδιζε πάνω στις ράγες και ο συρμός του προαστιακού, που καταλήγει στην Κόρινθο, τον παρέσυρε με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Μετά το δυστύχημα, σύμφωνα με το korinthostv.gr (24.6.2020) εξαγριωμένες ομάδες Ρομά πέταξαν πέτρες στον συρμό προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, δηλαδή κατέβασαν όλα τα τζάμια. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας επιβάτης. Διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού στο τμήμα Κόρινθος – Κιάτο. Διμοιρίες των ΜΑΤ μετέβησαν στο σημείο και η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο.

Οι εξαγριωμένοι «εκδικήθηκαν» με τον τρόπο τους το «όργανο του φόνου», δηλαδή το τρένο, αλλά τουλάχιστον ήταν συγγενείς και φίλοι του θανόντος. Δεν δικαιολογούνται οι πράξεις τους αλλά κατανοούνται από τον πόνο που προκλήθηκε. Αδικαιολόγητοι αλλά και ακατανόητοι ήταν οι διαδηλωτές που έσπασαν τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, όταν ένας άλλος 19χρονος σκοτώθηκε πηδώντας έξω από τρόλεϊ, κατά τη διάρκεια ελέγχου εισιτηρίων.

Να θυμηθούμε ότι τον Αύγουστο του 2013 –κατά την «επαναστατική» περίοδο του αντιμνημονίου– το τραγικό δυστύχημα χαρακτηρίστηκε «φόνος» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναρχικές ομάδες διακήρυξαν ότι «το κράτος δολοφονεί», ενώ άρχισαν να κυκλοφορούν φέιγ βολάν που έγραφαν «μη χτυπάς εισιτήριο, χτύπα έναν ελεγκτή» και αφίσες που έλεγαν «Να τους τσακίσουμε. Μπουνιές και κλωτσιές στους φασίστες, μπάτσους κι ελεγκτές». Κατά την κηδεία του άτυχου νέου, «η Ανοιχτή Συνέλευση Περιστερίου πραγματοποίησε πορεία από την κεντρική πλατεία Περιστερίου προς το νεκροταφείο. Στη διαδρομή γράφτηκαν πολλά συνθήματα και προκλήθηκαν φθορές σε ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ που βρέθηκε επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη, ενώ κάποιοι έγραψαν στο παρμπρίζ με κόκκινο σπρέι τη λέξη “δολοφόνοι”. Μετά την κηδεία ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στην πλατεία Περιστερίου. Διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε κάδους, ενώ ερρίφθησαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις και ακολούθησαν συγκρούσεις με τα ΜΑΤ» (ΑΠΕ 16.8.2013). «Ο έλεγχος του κομίστρου τείνει να μετατραπεί σε “κυνήγι κεφαλών”, με άμεσο τον κίνδυνο να επαναληφθούν εγκλήματα όπως αυτό του τραγικού θανάτου του μαθητή από το Περιστέρι τον Αύγουστο του 2013», έγραφαν το 2015 σε ερώτησή τους 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγκλήματα»…

Στην περίπτωση του Κιάτου υπήρξε οργή που μπορεί να εξηγηθεί από τον ψυχικό βρασμό που προκαλεί ο θάνατος ενός οικείου. Εκείνη η αποκαλούμενη οργή της περιόδου 2010-2015 παραμένει μέγα μυστήριο. Οχι γιατί κάποιοι ήταν οργισμένοι, αλλά γιατί οι νηφάλιοι δικαιολογούσαν κάθε χουλιγκανισμό, βαφτίζοντας τα ποινικά αδικήματα «αποτέλεσμα της δίκαιης οργής». Ποια δικαιοσύνη αποδίδεται με το σπάσιμο των τρένων στο Κιάτο ή το κάψιμο των τρόλεϊ στην οδό Πατησίων;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή