«Συμμαχίες κακών» βλέπει η Αγκυρα

«Συμμαχίες κακών» βλέπει η Αγκυρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το νέο μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο, με απειλές και τη διατύπωση ισχυρισμών ότι η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει «συμμαχίες κακών» εναντίον της, η Τουρκία έκανε χθες σαφή την έντονη ενόχληση που της προκάλεσε η επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ στον Εβρο και το ισχυρό μήνυμα που εξέπεμψε.

Αφορμή για την εκ νέου κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, που συνόδευσε τον κ. Μπορέλ στην επίσκεψή του στον Εβρο, ότι «η Τουρκία εμμένει στην υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο», και ότι «έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χακίμ Ακσόι υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του κ. Δένδια «για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα. Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο πρέπει να ξυπνήσουν τώρα από το όνειρο ότι μπορούν να φυλακίσουν την Τουρκία στις δικές της ακτές, καθώς και ότι αυτό είναι σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Ακσόι πρόσθεσε. «Οι προσπάθειες να δημιουργήσουν “συμμαχίες κακών” ενάντια στην Τουρκία και να χρησιμοποιήσουν την Ε.Ε. για τον σκοπό αυτό δεν θα αποβούν επωφελείς για την Ελλάδα. Αντ’ αυτού θα πρέπει να σεβαστούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας. Αντί να λύνουν τα προβλήματά τους παραπονούμενες σε άλλους για εμάς, θα πρέπει να προσπαθήσουν να τα λύσουν συζητώντας μαζί μας».

Ο κ. Ακσόι δεν κατονόμασε ποιες χώρες συναποτελούν τη «συμμαχία του κακού», στην οποία αναφέρθηκε, εκτιμάται ωστόσο ότι με τη δήλωσή του «φωτογράφισε» τη Γαλλία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και όσα κράτη ακόμη θεωρούν ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να ανακοπεί.

Τη σκυτάλη από τον κ. Ακσόι πήρε αργότερα ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κάλεσε μεν σε διάλογο για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, απειλώντας όμως ότι «θα στεναχωρηθούν όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή χωρίς την Τουρκία».

«Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας. Σας λέμε “ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε. Μη διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε”», είπε χαρακτηριστικά.

Των δηλώσεων είχαν προηγηθεί συνολικά δεκατέσσερις υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε στις 11.00, 11.05, 11.15 υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες και στις 11.02, 11.05, 11.14 πάνω από τη νήσο Παναγιά στα 25.000 πόδια. Στις 11.51 το ίδιο ζεύγος πέταξε πάνω από τη νήσο Παναγιά και τις Οινούσσες στα 26.000 πόδια.

Ακολούθως, στις 16.25 άλλο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση στο ίδιο σημείο στα 28.000 πόδια και μισή ώρα αργότερα στα 30.000 πόδια. Τέλος, στις 17.07 τα ίδια αεροσκάφη πέταξαν εκ νέου πάνω από Παναγιά και Οινούσσες στα 28.000 πόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή