#StaySafe. Οι εθελοντές της AxionHellas στέκονται πλάι στους ακρίτες μας

#StaySafe. Οι εθελοντές της AxionHellas στέκονται πλάι στους ακρίτες μας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πλους κάλυψε χίλια ναυτικά μίλια σε μία εβδομάδα. Συμπεριέλαβε την Ανάφη, το Κουφονήσι, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, την Αμοργό, την Κίναρο, την Πάτμο, το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, την Ψέριμο, την Τήλο, το Καστελλόριζο και τη Χάλκη. Είχε καλούς καιρούς και αέρηδες, κούραση και συγκίνηση, μα κυρίως υποσχέσεις για το επανιδείν. Υπάρχει πια μια στέρεη σχέση αγάπης ανάμεσα στους κατοίκους των μακρινών μας νησιών και τους εθελοντές της οργάνωσης AxionHellas. Η τελευταία –έκτακτου χαρακτήρα– αποστολή κράτησε από τις 5 ώς και τις 12 Ιουνίου με 30 ιατρούς και νοσηλευτές που έκλεισαν τα ιατρεία τους και πήραν άδεια από τη δουλειά τους για να εξετάσουν ανιδιοτελώς τους ακρίτες μας. Πραγματοποίησαν αιμοληψίες για έλεγχο αντισωμάτων και λήψη φαρυγγικών επιχρισμάτων για μοριακό έλεγχο για την COVID. Ορισμένα νησιά μάλιστα επισκέφθηκαν με την αποστολή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

#StaySafe. Οι εθελοντές της AxionHellas στέκονται πλάι στους ακρίτες μας-1

Η ψυχή της οργάνωσης και ιδρυτής της, Βασίλης Πατέρας.

Ο στόχος επετεύχθη καθώς ο πληθυσμός εξετάστηκε δίχως να χρειαστεί να ταξιδέψει.  Αλλωστε, αυτή είναι και η λογική της Axion που ίδρυσε μεσούσης της οικονομικής κρίσης ο Βασίλης Πατέρας: Αντί να πηγαίνει ο Μωάμεθ στο βουνό, πηγαίνει το βουνό στον Μωάμεθ. Από το 2017 όταν έγινε η πρώτη της αποστολή, η οργάνωση έχει καταφέρει να σταθεί στο πλευρό πολλών ακριτικών και απομακρυσμένων κοινοτήτων σε όλη την Ελλάδα χάρις στους εθελοντές που συμμετέχουν με τα φουσκωτά τους σκάφη. Μεταφέρουν ιατρούς, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς σε μέρη που δεν θα ήταν εύκολα προσβάσιμα και στηρίζουν ηθικά και υλικά τον πληθυσμό είτε με μικρές παρεμβάσεις είτε με μόνιμα έργα υποδομής.

#StaySafe. Οι εθελοντές της AxionHellas στέκονται πλάι στους ακρίτες μας-2

Ο Π. Αρκουμανέας και ο Β. Κοντοζαμάνης με την κυρα-Ρηνιώ στην Κίναρο. 

Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουμε δει μια τεράστια προσπάθεια που εξακτινώνεται σε νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, συσπειρώνει εκατοντάδες εθελοντές, στηρίζεται οικονομικά μονάχα σε χορηγίες και απλώνει ένα δίκτυο ευεργεσίας που καλύπτει στοχευμένα τις ανάγκες. Τον τελευταίο καιρό, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους των κοινοτήτων, έχει υπάρξει μεγάλη μέριμνα και για τις στρατιωτικές δυνάμεις που φυλάσσουν τα σύνορά μας. Στο ακριτικό Καστελλόριζο εγκαινιάστηκε στην τελευταία αποστολή μία ηλεκτρογεννήτρια υψηλών προδιαγραφών και οικολογικής τεχνολογίας. Η ηλεκτρογεννήτρια, που εγκαταστάθηκε στο νησί έπειτα από ενέργειες της AxionHellas, θα καλύψει τις ανάγκες του στρατοπέδου Διοίκησης Αμυνας (ΔΑΝ), παραλλήλως θα υποβοηθήσει σε ηλεκτρική ενέργεια όλο το νησί.

#StaySafe. Οι εθελοντές της AxionHellas στέκονται πλάι στους ακρίτες μας-3

Τα σκάφη της οργάνωσης φτάνουν στο λιμάνι του Καστελλόριζου.

Ψυχή της ομάδας, ο Βασίλης Πατέρας, είναι ο άνθρωπος που δίνει τον τόνο σε κάθε αποστολή: «Η δράση μας αυτή –προϊόν της άψογης συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ– σκοπό είχε τη βοήθειά μας στην πολιτεία για να αντεπεξέλθει επιτυχώς κάθε εμπόδιο που θα προκύψει σχετικά με την εξάπλωση του ιού, αποσπώντας και πάλι τον θαυμασμό όλου του κόσμου. Να σημειώσω πως αυτό επετεύχθη με μηδενικό κόστος για τον ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση για την πολιτεία μιας και τα έξοδα την αποστολής καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από την AxionHellas. Θα ήθελα, να μοιραστώ μαζί σας τα ευγενικά ευχαριστώ που εισπράξαμε και τη χαρά που νιώσαμε όταν με την παρουσία μας στον τόπο τους κάναμε τους ακρίτες-νησιώτες μας να μη νιώθουν μόνοι κι απομονωμένοι από τη μητρόπολη», δηλώνει στην «Κ».

Για όλους όσοι έχουν πάρει κατά καιρούς μέρος στην αποστολή και έχουν παλέψει κυριολεκτικά με τα κύματα και αναμετρηθεί με κάθε λογής δυσκολίες, η ευγνωμοσύνη των νησιωτών είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Δείτε το βλέμμα της κυρα-Ρηνιώς από την Κίναρο στη φωτογραφία και θα καταλάβετε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή