Ανοίγει πάλι το Μουσείο της Φιλαρμονικής Κερκύρας

Ανοίγει πάλι το Μουσείο της Φιλαρμονικής Κερκύρας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μουσείο Μουσικής «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος» είναι δημιούργημα της ιστορικής Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας και μάρτυρας της μακράς μουσικής παράδοσης του νησιού. Από σήμερα είναι και πάλι επισκέψιμο έπειτα από τρεις μήνες, λόγω των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας, και είναι έτοιμο να δεχθεί τους επισκέπτες υιοθετώντας τους νέους υγειονομικούς κανόνες. Φέτος, το μουσείο λειτουργεί για δέκατη χρονιά και αυτή η άτυπη επέτειος τιμάται με την επιστροφή του στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου.

Στο μουσείο θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παραμονή στον χώρο έως δύο επισκεπτών, με μόνη εξαίρεση τις οικογένειες. Η παραμονή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 λεπτά της ώρας και δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε άλλο χώρο του κτιρίου της Φιλαρμονικής πλην του μουσείου και των βοηθητικών χώρων του στον πρώτο όροφο. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι πλέον ο κανόνας. Για τα μικρά μουσεία είναι ένας αγώνας επιβίωσης και η στήριξη εκ μέρους του κοινού αποτελεί μια μεγάλη βοήθεια. Το Μουσείο Μουσικής της «Παλαιάς Φιλαρμονικής» είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και έχει πλέον και τη σχετική αναγνώριση από το υπουργείο Πολιτισμού (Μητρώο Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού).

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1840 από μια ομάδα φιλόμουσων Κερκυραίων αστών. Ο μουσικοεκπαιδευτικός και συναυλιακός αυτός οργανισμός, υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση αρχικά του Νικόλαου Μάντζαρου και στη συνέχεια άλλων σημαντικών συνθετών της Επτανήσου (όπως του Δομένικου Παδοβάνη, του Διονύσιου Ροδοθεάτου και του Δημήτριου Ανδρώνη), εξελίχθηκε σε κεντρική εστία ανάπτυξης της έντεχνης μουσικής στα Επτάνησα και στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή