Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συγκέντρωση κορωνοϊού στα αστικά λύματα – Φόβοι για σημαντική αύξηση των ασυμπτωματικών

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συγκέντρωση κορωνοϊού στα αστικά λύματα – Φόβοι για σημαντική αύξηση των ασυμπτωματικών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς, στις πιο πρόσφατες δειγματοληψίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρατηρήθηκε στα αστικά υγρά απόβλητα της πόλης μεγάλη συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2, στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Απριλίου 2020, όταν δηλαδή ήταν ακόμη σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ, έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες εντός του Μαΐου 2020 μη ανιχνεύσιμης παρουσίας του ιού στα λύματα, η συγκέντρωση του ιού είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από αρχές Ιουνίου 2020 και έπειτα.

Οι πρόσφατες τιμές συγκέντρωσης του ιού που καταγράφηκαν είναι αντίστοιχες των τιμών στα τέλη Απριλίου 2020 ,όταν ήταν σε εφαρμογή η καραντίνα.

Λόγω της σοβαρότητας της εξέλιξης η ομάδα του ΑΠΘ προχώρησε επαναληπτικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα του Ιουνίου 2020 με τα ίδια αποτελέσματα και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Πολιτείας για τα ευρήματα αυτά από την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020.

Η χρονική εξέλιξη της παρουσίας του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις του ΑΠΘ, δε συνάδει με την ήρεμη κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης.

Για αυτό τον λόγο οι επιστήμονες εκτιμούν πως έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασυμπτωματικών, ή μετρίως συμπτωματικών, κρουσμάτων στον πληθυσμό της πόλης που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

«Το ΑΠΘ θα συνεχίσει μαζί με την ΕΥΑΘ να παρακολουθεί συστηματικά την παρουσία του γονιδιώματος του ιού στα λύματα ως δείκτη του επιπέδου διασποράς του ιού στον πληθυσμό με στόχο την έγκαιρη -εντός 24 ωρών- επιστημονική ενημέρωση και υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με στόχο να προλάβουμε πιθανή έξαρση του ιού πριν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στα νοσοκομεία», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, ανακοινώνοντας πως «με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις μετρήσεις και πέραν της Θεσσαλονίκης, σε δείγματα λυμάτων από τουριστικούς προορισμούς και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας».

ΙΣΘ: Παραμένουν σε ισχύ οι οδηγίες για την προστασία από την Covid-19

Η προσπάθεια του ιατρικού κόσμου για την αντιμετώπιση της Covid-19 πρέπει να είναι αδιάκοπη,επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) με αφορμή τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τη καθολική διαπίστωση ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας δεν ακολουθούνται, από τους περισσότερους πολίτες.

Ο ΙΣΘ υπενθυμίζει ότι παραμένουν σε ισχύ οι οδηγίες του σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας στα Ιατρεία και εργαστήρια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 «Ας συμβάλουμε στην καθημερινή επαφή με τους ασθενείς μας, προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και υπενθύμισης προς όλους, των μέτρων ατομικής προστασίας που πρέπει να τηρούνται. Η προσπάθειά μας πρέπει να είναι συνεχής ώστε να μη ζήσουμε, ένα κύμα έξαρσης της επιδημίας» σημείωνει ο κ. Νίτσας, σε σχετική ανακοίνωση προς τα μέλη του Συλλόγου ζητώντας εγρήγορση και επιφυλακή όλων των συναδέλφων του.

Πηγή: ΑΠΕ –  ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή