Στόχος Ρώσων χάκερς οι έρευνες για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Στόχος Ρώσων χάκερς οι έρευνες για το εμβόλιο του κορωνοϊού

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρώσοι χάκερς στοχοποιούν οργανισμούς που εργάζονται πάνω στη δημιουργία ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, προειδοποιούν βρετανικές, αμερικανικές και καναδικές υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC), οι χάκερς δρουν «σχεδόν σίγουρα ως μέρος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών», και στοχεύουν στην απόσπαση πληροφοριών που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου για την COVID-19, μέσω χρήσης κακόβουλου λογισμικού.

«Καταδικάζουμε αυτές τις δόλιες επιθέσεις εναντίον εκείνων που επιτελούν ένα ζωτικής σημασίας έργο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του NCSC, Πολ Τσιτσέστερ.

Την προειδοποίηση δημοσιοποίησαν από κοινού οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων είναι το NCSC Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Οι χάκερς της ομάδας APT29 (γνωστής και ως «Οι Δούκες» και «Ζεστή Αρκούδα») εκμεταλλεύτηκαν προβλήματα στο λογισμικό ορισμένων υπολογιστών, καταφέρνοντας έτσι να εισέλθουν σε ευάλωτα υπολογιστικά συστήματα και με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών, να «κατεβάσουν» αρχεία από τους προσβεβλημένους υπολογιστές. Η ίδια ομάδα θεωρείται ύποπτη για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά του Δημοκρατικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, το 2016.

Ακόμη, κάνοντας χρήση της μεθόδου του spear-phishing, υποδυόμενοι δηλαδή αξιόπιστα πρόσωπα και οντότητες με αποστολές e-mail και άλλους τρόπους επικοινωνίας, κατάφεραν να εξαπατήσουν εργαζομένους στις έρευνες για το εμβόλιο, αποσπώντας τους σημαντικούς κωδικούς και στοιχεία.

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει τον Μάιο, ότι δίκτυα χάκερς πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για την πανδημία του κορωνοϊού. Εντούτοις, τέτοιου είδους διαδικτυακές επιθέσεις που να συνδέονται απροκάλυπτα με το ρωσικό κράτος δεν είχαν συμβεί κατά το παρελθόν.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες του Λονδίνου ότι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να κλέψουν δεδομένα από τις έρευνες για το εμβόλιο του νέου κορωνοϊού.

«Δεν διαθέτουμε πληροφορίες, για το ποιος μπόρεσε να πραγματοποιήσει κυβερνοπεπιθέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στην Βρετανία.

Μπορούμε να πούμε ένα πράγμα, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις απόπειρες. Δεν θα αποδεχθούμε τέτοιου είδους κατηγορίες, όπως ακριβώς και τις αβάσιμες κατηγορίες περί παρέμβασης στις εκλογές του 2019» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Λεονίντ Σλούτσκι αναφερόμενος στα περί παρέμβασης της Ρωσίας στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας το 2019, δήλωσε ότι «η βρετανική ηγεσία διαπράττει και πάλι τα ίδια αντιρωσικά λάθη και δεν υπονομεύει απλώς περαιτέρω τους δεσμούς της με την Μόσχα αλλά και το ίδιο της το κύρος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή