Βρετανία: Η πανδημία θα επανέρχεται κατά κύματα εκτιμά ο επικεφαλής επιδημιολόγος

Βρετανία: Η πανδημία θα επανέρχεται κατά κύματα εκτιμά ο επικεφαλής επιδημιολόγος

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κορωνοϊός είναι πιθανό να επιστρέψει αρκετές φορές στα προσεχή χρόνια, προκαλώντας νέα κύματα πανδημίας της Covid-19, προειδοποίησε την Πέμπτη ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση στη Βρετανία δεν ήταν ικανοποιητική. 

Μιλώντας σε επιτροπή της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, ο Σερ Πάτρικ Βάλανς τόνισε ότι «είναι αρκετά πιθανό να δούμε τον ιό να επιστρέφει σε διαφορετικά κύματα για μια σειρά ετών». 

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο χειρισμός και τα αποτελέσματα της πανδημίας στη Βρετανία δεν ήταν ικανοποιητικά, μία ημέρα μετά την αποδοχή από τον πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον του αιτήματος της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας – εν καιρώ – σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από το βρετανικό κράτος.

Τόνισε μάλιστα ότι ενώ η κυβέρνηση καθιστά τώρα υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε κλειστούς όπως τα καταστήματα, οι λοιμωξιολόγοι είχαν εισηγηθεί κάτι τέτοιο από τον Απρίλιο.

Η Βρετανία κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη, σχεδόν 56.000 (μαζί με τα «ύποπτα» κρούσματα), σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έθεσε τη χώρα σε καραντίνα στις 23 Μαρτίου και ένα πρώην μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας της κυβέρνησης έχει πει ότι αν λαμβάνονταν μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είχε μειωθεί στο μισό.

«Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό για το Ηνωμένο Βασίλειο, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε απολύτως σαφείς για αυτό», είπε ο Βάλανς, προσθέτοντας όμως ότι κάποιες άλλες χώρες τα πήγαν χειρότερα.

«Θα υπάρξουν κάποια πράγματα, κάποιες αποφάσεις, που θα αποδειχθεί ότι δεν ήταν οι σωστές για εκείνη τη στιγμή, είμαι βέβαιος για αυτό», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή