Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Κόρινθο

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Κόρινθο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τις φλόγες έδιναν για δεύτερη ημέρα χθες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις Κεχριές Κορίνθου, όπου στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης ξέσπασε πυρκαγιά. Χθες το βράδυ και ενώ είχαν προηγηθεί συνεχείς αναζωπυρώσεις, η ένταση της φωτιάς έμοιαζε να εξασθενεί. Τα στελέχη της Πυροσβεστικής περιέγραφαν την εικόνα από το μέτωπο ως «βελτιωμένη» και εξέφραζαν αισιοδοξία για οριοθέτησή της σήμερα. Μιλώντας χθες το βράδυ στην «Κ», ο δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος ανέφερε ότι οι άνεμοι που νωρίτερα έφταναν σε ένταση τα 7 μποφόρ είχαν κοπάσει. Είπε επίσης ότι οι συνεχείς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

Αργά το βράδυ, πάντως, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας κήρυξε την ανατολική Κορινθία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια ενέργειες έγιναν και για την εκκένωση του Σοφικού. Τη συγκεκριμένη πληροφορία πάντως διέψευσε η Πυροσβεστική.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Κορίνθου κ. Νανόπουλος περιέγραψε στην «Κ» ότι το πρόβλημα εντοπιζόταν κυρίως σε τρία σημεία. Το πρώτο κοντά στον οικισμό Ντράσσα, όπου μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας γινόταν προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς κυρίως από αέρος. Υπήρχε ανησυχία ότι σε περίπτωση νέας αναζωπύρωσης η πυρκαγιά θα κινούνταν νότια προς Σοφικό, όπου υπάρχει πυκνό πευκοδάσος.

Ενα δεύτερο ενεργό μέτωπο υπήρχε κοντά στο χωριό Αθίκια, όπου επιχειρούσαν κυρίως τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, ενώ σχετική ανησυχία προκαλούσε και εστία φωτιάς στο χωριό Αγιος Ιωάννης, όπου σημειωτέον είχε από την πρώτη μέρα σταθμεύσει το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος» του Σώματος.

Νωρίτερα, στο διάστημα μεταξύ 1 μ.μ. και 5 μ.μ. και ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε ύφεση σημειώθηκαν αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις. Ενώ είχαν ήδη εκκενωθεί οι οικισμοί Siemens, Αγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Αθίκια, Αλαμάννο και Αγιος Ιωάννης δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης των οικισμών Ντράσσα και Ρυτό. Επιπλέον, με πρωτοβουλία των υπευθύνων της κατασκήνωσης «The Ranch» που βρίσκεται στο Σοφικό Κορινθίας απομακρύνθηκαν οι περίπου 900 κατασκηνωτές και υπάλληλοι και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο, στον Ισθμό.

Σύμφωνα με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την πυρκαγιά υπέστησαν ζημιές 10 σπίτια της περιοχής. Καταστράφηκαν επίσης μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες, κυρίως ελαιόδενδρα. Σύμφωνα με μια πρώτη, πρόχειρη εκτίμηση των στελεχών της Πυροσβεστικής το μέτωπο της φωτιάς εκτεινόταν σε μια έκταση που άγγιζε τις 20.000 στρέμματα. Για τον πλήρη υπολογισμό του μεγέθους της καταστροφής ενεργοποιήθηκε, κατόπιν αιτήματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, η ευρωπαϊκή, δορυφορική υπηρεσία Copernicus. Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν «η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Νανόπουλο στο σημείο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί φωτιά και προ δεκαπενθημέρου. Υπάρχουν μάλιστα μαρτυρίες κατοίκων που καταγγέλλουν εμπρησμό. Θα αναζητηθούν τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν σε στρατόπεδο κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. Παρών στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή