Λακωνική Μάνη: Ηλιος, πέτρα, θάλασσα

Λακωνική Μάνη: Ηλιος, πέτρα, θάλασσα

8' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινώντας από το Γύθειο, κάνουμε ένα road trip στους σημαντικότερους σταθμούς της Εξω Μάνης: από την Αρεόπολη και το Σπήλαιο του Διρού έως το Λιμένι, τον Γερολιμένα, τη Βάθεια και το Ταίναρο.

Γνωστή και ως Εξω Μάνη, τούτη η χερσόνησος της Λακωνίας γοητεύει με τη σκληρότητα του τοπίου της: το δυνατό φως του ήλιου που δεν βρίσκει εμπόδιο καθώς αγγίζει τη γη, την πέτρα που φλερτάρει με τη θάλασσα όσο κατεβαίνουμε προς το Νότο, τα πυργόσπιτα που στέκουν σιωπηλά, άγρυπνοι φρουροί του τόπου, σαν να έχουν μάθει από πάντα ότι δεν πρέπει να προδίδουν σε κανένα αν έχουν ζωή ή όχι. Σε τούτη τη διαδρομή ανακαλύπτουμε τη Μάνη μέσα από επτά σημαντικούς (και ολίγον τι τουριστικούς πια) σταθμούς.

Γύθειο, το γραφικό

Παρουσιάζει την πιο γλυκιά εικόνα της περιοχής και αποτελεί για πολλούς ορμητήριο για να ανακαλύψουν το μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου. Και το ίδιο όμως αξίζει λίγο από το χρόνο σας. Ξεκινήστε με μια βόλτα στο απέναντι νησάκι, το Μαράθι, με τα ανεμοδαρμένα πεύκα, τον Πύργο Τζαννετάκη (που ενίοτε είναι επισκέψιμος) και το Φάρο. Το Μαράθι συνδέεται με το λιμάνι και χαρίζει πλην των άλλων την καλύτερη άποψη της αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης με τα σπίτια με τα κεραμίδια και τα ωραία χρώματα απέναντι. Το Γύθειο έχει κάποια ενδιαφέροντα νεοκλασικά κτίρια και ένα αξιόλογο αρχαίο θέατρο, που δεν έχει αναδειχuεί ακόμα όπως θα έπρεπε. Το μεγαλύτερο ατού του, πάντως, είναι η τεράστια παραλία. Ιδανική ώρα για να την περπατήσετε είναι το σούρουπο· όταν σκοτεινιάζει και δροσίζει, για έναν ρομαντικό περίπατο που θα διαρκέσει ώρα και θα κλείσει ευχάριστα σε μία από τις παραλιακές ταβέρνες με ουζάκι και χταποδάκι. Οι «μάστορες» Γυθειάτες το απλώνουν από το πρωί στον ήλιο και είναι λουκούμι!

Η αποκάλυψη της Αρεόπολης

Το κεφαλοχώρι της Μάνης που δεν πρέπει με τίποτα να προσπεράσετε, παρόλο που εκ πρώτης όψεως δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για την ακρίβεια, από την κεντρική πλατεία του αρχίζει ένας πλακόστρωτος δρόμος που εισέρχεται στον ιστορικό πολεοδομικό ιστό των τριάντα κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν πριν από δύο δεκαετίες παραδοσιακά και διατηρητέα μνημεία και περιβάλλουν το ναό των Ταξιαρχών και την καλά προστατευμένη πλατεία της 17ης Μαρτίου. Ξενώνες, ταβέρνες, καφέ και μπαρ, ένα πολύ παλιό μανάβικο-παντοπωλείο αλλά και ο φούρνος της κυρίας Μηλιάς θα γεμίζουν με εικόνες και γεύσεις τη βόλτα σας στην καλά κρυμμένη παλιά πόλη και θα σας χαρίσουν ένα νοερό ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Οπωσδήποτε στο Σπήλαιο Διρού

Είναι ο λόγος που το ομώνυμο χωριό (Πύργος Διρού) έχει κρατήσει τον κόσμο του. Αλλά και μια αλλιώτικη, «σκοτεινή» περιήγηση, που πρέπει να χαρίσετε σ’ εσάς και στα παιδιά σας. Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν γνωστή ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, αυτοί όμως που το εξερεύνησαν συστηματικά είναι οι σπηλαιολόγοι Γιάννης και Μαρία Πετροχείλου, μισό αιώνα αργότερα. Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μ., από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και θα τα κάνετε με λέμβο (και οδηγό-ξεναγό κάποιον από τους ντόπιους εργαζομένους στο σπήλαιο). Το βάθος του νερού είναι από 30 εκατοστά μέχρι και 30 μέτρα, ενώ στη διάρκεια της βαρκάδας θα δείτε σταλακτίτες σε αποχρώσεις ροζ, λευκού, κόκκινου και σοκολατί, από το θείο, το ασβέστιο, τον σίδηρο και τον άργιλο που εντοπίζονται στην περιοχή. Επίσης, θα περάσετε και από διάφορες «αίθουσες», τις οποίες το ζεύγος Πετροχείλου βάφτισε με ευφάνταστα ονόματα, όπως Θάλασσα των ναυαγίων, Αίθουσα των ονείρων, Λιμανάκι της ευτυχίας και Σοκολατένια σάλα! 

> Τ/27330-52.222-3, wwwdiroscave, καθημερινά 08.30-15.00 (από Οκτώβριο έως Μάιο), 08.30-17.30 (από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο), 12 ευρώ η είσοδος για τους ενηλίκους

Από το Λιμένι στον Γερολιμένα

Πριν από την Αρεόπολη το πρώτο και μετά το δεύτερο αποτελούν γραφικά παραθαλάσσια χωριά (και τα τελευταία χρόνια αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς), με παλιά και καινούργια κτίρια, που όλα τους υπακούν στην παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική. Το Λιμένι αποτελούσε έδρα και λιμάνι των Μαυρομιχαλαίων, ενώ ο Γερολιμένας, πιο απόμακρος και απομονωμένος, ήταν επί Τουρκοκρατίας ένα από τα ορμητήρια των Μανιατών πειρατών και σπουδαίο σπουδαίο αλιευτικό καταφύγιο στη συνέχεια. Σήμερα, πάλι, βρίσκονται εδώ ορισμένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής, η φήμη των οποίων έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Μαγευτική Βάθεια

Σε απόσταση περίπου μισής ώρας από τον Γερολιμένα, με κατεύθυνση προς το Ακρωτήριο Ταίναρο, οι ελιές λιγοστεύουν, η βλάστηση χαμηλώνει, η πέτρα αναλαμβάνει ρόλο πρωταγωνιστικό. Το φως δυναμώνει. Κάπου εκεί είναι που εμφανίζονται από μακριά μια χούφτα πυργόσπιτα, σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά. Σαν εικόνα ψεύτικη, σαν καρτ ποστάλ. Οι πέτρινοι πύργοι της Βάθειας, που χτίστηκαν τον 18ο και τον 19ο αιώνα είναι δύο ή τριών επιπέδων, έχουν πολύ μικρά παράθυρα που λειτουργούσαν ως πολεμίστρες και αποτελούν μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Τη δεκαετία του ’80 πολλά από αυτά τα κτίσματα διασώθηκαν, αναστηλώθηκαν και ανακαινίστηκαν χάρη σε ένα φιλόδοξο πρότζεκτ του ΕΟΤ που σκόπευε να τα μετατρέψει σε ξενώνες. Τα καταλύματα δεν κατάφεραν να παραμείνουν ανοιχτά για πολύ, τα πυργόσπιτα όμως στέκουν ακόμα αγέρωχα και αξίζει -σε κάθε περίπτωση- να επισκεφτείτε τον οικισμό, να χαθείτε στα σοκάκια του, να χαζέψετε από ψηλά τη θάλασσα και, αν βρεθείτε τη σωστή ώρα εκεί, τον ήλιο να δύει. Το χωριό μοιάζει εντελώς έρημο, κατοικείται όμως από καμιά δεκαριά οικογένειες, ενώ -όπως μάθαμε- ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι κάποιος ξενώνας.

«Χάσιμο» στο ακρωτήριο Ταίναρο

Τελευταίος σταθμός, μετά τη Βάθεια, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης: το ακρωτήριο Ταίναρο. Ο δρόμος φτάνει μέχρι ένα σημείο και μετά θέλει περπάτημα, γι’ αυτό φροντίστε να το προσεγγίσετε με το φως της ημέρας και να έχετε στη διάθεσή σας κάμποση ώρα για να προλάβετε να πάτε έως το φάρο και να επιστρέψετε (είναι 2 χιλιόμετρα περίπου, ήτοι 40΄ εύκολης σχετικά πεζοπορίας). Φτάνοντας στο φάρο, πάρτε το χρόνο σας και ατενίστε τη θάλασσα του Νότου. Είναι… χάσιμο.

Πως πάμε

Αυτή η εκδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί μονάχα με δικό σας όχημα, καθώς περιλαμβάνει πολλές στάσεις, που δύσκολα μπορούν να γίνουν με ΚΤΕΛ. Εκτός και αν επιλέξετε μονάχα έναν ή δύο απ’ όλους τους προορισμούς. Το Γύθειο απέχει 271 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 64 από τη Μονεμβασιά, 42 από τη Σπάρτη και 28 από την Αρεόπολη. Στο ktel-lakonias.gr θα βρείτε όλα τα δρομολόγια που θα σας εξυπηρετήσουν.

Διαμονή

Πύργος Πετροπουλάκη (Ράχη, Γύθειο, Τ/27333-00.633, 6944-692.622, www.pyrgospetropoulaki.com). Υποδειγματική φιλοξενία σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από το Γύθειο. Ο Δημήτρης ενέταξε τον οικογενειακό του πύργο στον Αναπτυξιακό και έφτιαξε έναν ατμοσφαιρικό ξενώνα 24 κλινών με πισίνα. Το πρωινό το φτιάχνει με προϊόντα από το οικογενειακό αγρόκτημα η Γιώτα, η οποία μαγειρεύει επίσης κατόπιν ζήτησης. Δοκιμάστε λουκάνικο και παστό, φρέσκα τηγανητά αυγά και ζυμωτό ψωμί με σπιτικές μαρμελάδες. Στο χώρο του Πύργου υπάρχει και το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας, το τέμπλο του οποίου είναι του 1869, με σπάνιες αγιογραφίες αναγεννησιακού ρυθμού. Εδώ το Μεγάλο Σάββατο, γύρω στις 9 το βράδυ, κάνουν Ανάσταση και έπειτα στρώνουν τραπέζι για όλους τους φιλοξενουμένους του ξενώνα. Από 60 ευρώ το πιο απλό δίκλινο και από 90 ευρώ το μεγαλύτερο.

Thirides Beach Resort (Μαυροβούνι, Γύθειο, Τ/27330-24.992, thirides.com). Βρίσκεται 30 μ. από την παραλία και διαθέτει 24 πολυτελή δωμάτια και σουίτες. Για τις ημέρες του Πάσχα υπάρχει προσφορά για τετραήμερη διαμονή σε δίκλινο με πρωινό και δωρεάν το γιορτινό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα στα 320 ευρώ.

Καράβι (Πλατεία 17ης Μαρτίου, Αρεόπολη, Τ/27330-52.900, www.tokaravi.gr) Τρεις ανεξάρτητες κατοικίες 50 – 70 τ.μ., δύο ισόγειες καμάρες και μία μεγάλη αίθουσα υποδοχής, που λειτουργεί και σαν εκθεσιακός χώρος, αποτελούν τον καλόγουστο ξενώνα, το όνομα του οποίου παραπέμπει στη σχέση που είχαν οι Μανιάτες με τη θάλασσα. Από 100 ευρώ το δίκλινο.

Κτήμα Καραγεώργου (Αρεόπολη, Τ/27330-51.368, mani.ktimakarageorgou.gr). Προσεγμένο και φιλικό ξενοδοχείο, το οποίο διαθέτει 15 δωμάτια και σουίτες (τα περισσότερα με τζακούζι), γύρω από μια όμορφη πισίνα. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Πύργος Μαυρομιχάλη (Λιμένι, Τ/27330-51.042, pirgosmavromichali.gr). Ενας προσεκτικά αναστηλωμένος μανιάτικος πύργος, με κομψά δωμάτια και  σουίτες ενός ή δύο επιπέδων. Από 120 ευρώ το δίκλινο.

Eλιξήριον (Νέο Οίτυλο, Τ/27330-59.275, www.mani-elixirion.com). Παραδοσιακός ξενώνας, ανακαινισμένος το 2011, με τα δωμάτιά του (άλλα με κουζίνα και άλλα χωρίς) μοιρασμένα σε τρία επίπεδα. 65 – 85 ευρώ το απλό δίκλινο με πρωινό – ηλεκτρονικές κρατήσεις μέσω του guestinn.com

Hotel Itilo (Νέο Οίτυλο, T/27330-59.222, www.hotelitilo.gr). Θερμή φιλοξενία από την οικογένεια Αλευρά σε 20 ξεχωριστά δωμάτια και σουίτες. Φέτος θα λειτουργήσει από τις 17 Απριλίου και προσφέρει το απλό δίκλινο δωμάτιο με πρωινό από 90 ευρώ.

Kyrimai Hotel (Γερολιμένας, Τ/27330-54.288, www.kyrimai.gr). Πολυτελής διαμονή σε αναπαλαιωμένο κτίριο του 1870 με πισίνα και πολλούς και διαφορετικούς τύπους δωματίων. Διαθέτει και εστιατόριο, το μενού του οποίου έχει διαμορφώσει ο σεφ Γιάννης Βαξεβάνης. Από 80 ευρώ το απλό δίκλινο με πρωινό τον Απρίλιο και από 90 ευρώ τον Μάιο.

Citta dei Nicliani (Κοίτα, 27330-51.827, www.cittadeinicliani.com). Κτίριο που έχει χαρακτηριστεί αρχαίο μνημείο, με προσεγμένη επίπλωση, χαρακτικά έργα σε όλα τα δωμάτια, ξύλινα πατώματα, κεραμικά πλακάκια, εκλεκτά λινοσκεπάσματα και είδη περιποίησης. Στην ίδια ιδιοκτησία, σε απόσταση 4 χλμ. από την Κοίτα, ανήκει επίσης ένα πολυτελές πυργόσπιτο τριών επιπέδων που μπορεί να φιλοξενήσει έως 8 άτομα. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

Φαγητό

Saga (T/27330-23.220, sagapension.gr), Πότης (T/27330-23.245) και Γρηγόρης (T/27330-23.123) οι τρεις καλές ψαροταβέρνες του Γυθείου για χταποδάκι και ουζάκι, όπως προστάζει η παράδοση, αλλά όχι μόνο. Οπου κι αν καθίσετε, θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι, νόστιμα θαλασσινά και φιλική εξυπηρέτηση.

Στο Λιμένι η πιο φημισμένη ψαροταβέρνα είναι ο Τάκης (Τ/27330-51.327), ο οποίος έχει πάντα φρέσκο ψάρι, αλλά τσιμπημένες τιμές. Ετερη καλή επιλογή ο Κουρμάς (Τ/27330-51237), με εξαιρετική γαριδομακαρονάδα και προσιτές τιμές, ενώ υπάρχει Το μαγαζάκι της Θοδώρας (Τ/6980-018.506) με τη χαμογελαστή ιδιοκτήτρια που ετοιμάζει νόστιμους μανιάτικους μεζέδες.

Στην Αρεόπολη, πάλι, θα έρθετε για νόστιμα μαγειρευτά στον μπαρμπα Πέτρο – Πιέρο για τους ντόπιους (Τ/27330-51.205)- και στο επίσης καλό μαγειρείο Το Μαυρομιχαλέικο, που φημίζεται πλην των άλλων για τη σαλάτα πορτοκάλι. Καλά ψητά με ντόπια κρεατικά από το οικογενειακό κρεοπωλείο σερβίρει επίσης ο Αλέπης (Τ/27330-51.276). Και είναι και ανοιχτός μεσημέρι και βράδυ. Στην Αρεόπολη, οι επιλογές τόσο για φαγητό (μέχρι και πίτσα με σύγλινο θα βρείτε) όσο και για καφέ, ποτό και γλυκό ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Η πετρόχτιστη παλιά πόλη έχει κάμποσα μικρά και κομψά καφέ-μπαρ (Bukka, Aula, La Roca), ενώ αξίζει και ένα πέρασμα από το παραδοσιακό αρτοποιείο Το ψωμί της Μηλιάς για τραγανά κουλουράκια, ή από το γαλακτοζαχαροπλαστείο Παραδοσιακό (Τ/6974-529.424) για ολόφρεσκους σουσαμάδες (η μανιάτικη εκδοχή του μπακλαβά) και παγωτό με φρέσκο γάλα από τον κ. Νίκο Γιαννάκη.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή