Η αγαπημένη «Μουριά» των θεατών

Η αγαπημένη «Μουριά» των θεατών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κάθοδος στην Επίδαυρο για πολλούς δεν έχει μόνο την παράσταση και μια ταβέρνα μετά. Εχει όλο το κλίμα πριν και μετά την κάθε παράσταση. Για όσους μένουν λίγο περισσότερο από το πριν ή το μετά της παράστασης, η μέρα έχει συγκεκριμένες συνήθειες, συγκεκριμένες διαδρομές και φυσικά αγαπημένα στέκια.

Ενα από αυτά είναι η «Μουριά», που απέχει μερικά μέτρα από τη Μικρή Επίδαυρο και 10 χιλιόμετρα από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Εκεί μπορεί να περάσει κανείς όλη τη μέρα του από το πρωί μέχρι το βράδυ αφού ο χώρος διαθέτει πανσιόν με θέα τη θάλασσα, ταβέρνα που συνδυάζει την κλασική γεύση και την αυθεντική φιλοξενία με την υψηλή επαγγελματικότητα, σνακ μπαρ και χώρο με ξαπλώστρες ακριβώς πάνω από το κύμα.

Ποιος την ανακάλυψε τη «Μουριά»; Ο Αλέξης Μινωτής, το 1955. Ηταν οι πρώτες παραστάσεις των Επιδαυρίων, οι ηθοποιοί έμεναν πολλές μέρες εκεί, έκαναν πρόβες, αλλά και μπάνια. Αγαπημένο σημείο του Μινωτή ήταν αυτή η ήσυχη παραλία με τη βαθιά σκιά των μουριών. Εκεί υπήρχε μια μικρή παράγκα όπου έμεναν ο Νικόλας και η Ουρανία με τα τέσσερα παιδιά τους. Ο Μινωτής κάποια στιγμή ζήτησε νερό και αν υπάρχει κάτι να φάνε… Αυτό ήταν! Κάπως έτσι ξεκίνησε να μαγειρεύει η Ουρανία για τις ανάγκες των ηθοποιών και των τεχνικών, κάπως έτσι συνέχισαν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να βελτιώνουν τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές αυτού του υπέροχου χώρου, τον οποίο συνεχίζουν να επιλέγουν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές των παραστάσεων.

Η «Μουριά», όπως και άλλες ταβέρνες της περιοχής, έχει ιστορία παράλληλη με την ιστορία των Επιδαυρίων. Και παράλληλη με τις διαδρομές της ιστορίας του τουρισμού σ’ αυτή τη χώρα. Και νομίζω ότι η επιτυχία της οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: στο ότι «μετακόμισαν» η οικογενειακή ατμόσφαιρα και η αυθεντικότητα κάτω από την επιχειρηματική στέγη. Μια «συνταγή» καλύτερη και από τα φοβερά λαδερά του μάγειρα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή