Κήποι – Αξιοθέατα

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάιος, ο μήνας των ανθισμένων λουλουδιών και των περιποιημένων κήπων. Ιδού μια επιλογή από τους ωραιότερους (σε περίπτωση που βρεθείτε σε κάποιο από αυτά τα μέρη).

Κήποι των Βερσαλλιών / Γαλλία

Είναι οι κήποι του περίφημου ομώνυμου ανακτόρου, νοτιοδυτικά του Παρισιού, τους οποίους σχεδίασε τον 17ο αιώνα ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας τοπίου André Le Nôtre κατόπιν παραγγελίας του Λουδοβίκου XIV. Ο τελευταίος ήθελε άλλο ένα μνημείο-σύμβολο της απόλυτης εξουσίας του και αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε στα χίλια και πλέον στρέμματα που καταλαμβάνουν οι κήποι του ανακτόρου. Μονοπάτια που οδηγούν σε ολάνθιστα παρτέρια, ήσυχες γωνιές διακοσμημένες με αγάλματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, περίτεχνα σιντριβάνια, τεχνητές λίμνες και το γνωστό «Μεγάλο Κανάλι» όπου ο βασιλιάς έκανε βόλτες με γόνδολα.

> www.chateauversailles.fr

Butchart Gardens / Βανκούβερ, Καναδάς

Αυτοί οι κήποι είναι το καλύτερο παράδειγμα έργου αποκατάστασης τοπίου. Εδώ, επί χρόνια η γη χρησιμοποιούνταν ως λατομείο για την παραγωγή τσιμέντου, μέχρις ότου (στις αρχές του προηγούμενου αιώνα) σταμάτησε να αποδίδει… τσιμεντένιους καρπούς, οπότε και η σύζυγος του τσιμεντοβιομήχανου που έκανε χρήση του λατομείου αποφάσισε να επενδύσει στη φύση! Το όραμά της μετριέται σήμερα σε 220 στρέμματα ανθισμένης γης, στα οποία ευδοκιμούν περισσότερα από 700 διαφορετικά φυτά!

> www.butchartgardens.com

Wangshi Yuan / Κίνα

Είναι από τους ωραιότερους κήπους της Κίνας. Βρίσκονται στο Suzhou, στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας, και δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της Δυναστείας των Σονγκ (960-1279).

Η διάταξη των περιπτέρων, των αιθουσών, των δωματίων μουσικής, των αλσυλλίων από μπαμπού και όλων των υπόλοιπων στοιχείων αποτελούν άσκηση φυσικής αρμονίας. Το δε κέντρο του κήπου είναι από μόνο του σημείο προς ενδελεχή παρατήρηση, με σωρούς από κιτρινωπές πέτρες, σπήλαια και μια ήρεμη λίμνη την οποία διασχίζει ένα μικρό τοξωτό γεφύρι που λέγεται ότι… οδηγεί στην ησυχία.

Powerscourt House & Gardens / Ιρλανδία

Τόσο το μεγάλο παλάτι όσο και ο περιβάλλων χώρος που θα θαυμάσετε στο Enniskerry (County Wicklow), νότια του Δουβλίνου, σχεδιάστηκαν τον 18ο αιώνα και καταλαμβάνουν σχεδόν 200 στρέμματα περιφραγμένων κήπων, με εντυπωσιακές λίμνες, καταρράκτες, περίτεχνα περίπτερα, γιαπωνέζικους και ιταλικούς κήπους, αλλά και μια εγκατάσταση με τεράστια μαρμάρινα κύπελλα αναγεννησιακού ρυθμού γεμάτα με λουλούδια, τα οποία είναι τοποθετημένα στη σειρά, σαν μια άλλη τεχνητή ολάνθιστη δενδροστοιχία. Απολαύστε τη θέα των γύρω χαμηλών βουνών από τις κλιμακωτές βεράντες και ακολουθήστε τα μονοπάτια για να… γυρίσετε τους πανέμορφους κήπους, που συχνά αποτελούν το καταλληλότερο φόντο για φωτογραφίσεις γάμων και άλλα events.  

> Τ/+353 (0) 1 204 6000, www.powerscourt.ie

Villa d'Este / Ιταλία

Ολα ξεκίνησαν τα χρόνια της Αναγέννησης, όταν ένας καρδινάλιος αποφάσισε να ξαναδώσει ζωή στο Τίβολι, 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Ρώμης, μετατρέποντας ένα ερειπωμένο μοναστήρι Βενεδικτίνων σε μια υπέροχη βίλα. Η γνωστή σήμερα Villa d’Este διακοσμήθηκε από ένα από τα πλέον συναρπαστικά συγκροτήματα κήπων και σιντριβανιών του κόσμου, το οποίο σημειωτέον σχετικά πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στη λίστα της UNESCO με τα 31 σημαντικότερα ιστορικά/πολιτισμικά αξιοθέατα της Ιταλίας. Φωτογραφηθείτε στην υπέροχη  Fontana del Bicchierone, όπου το νερό χύνεται από ένα μεγάλο ανοιχτό κοχύλι, και μην παραλείψετε να δείτε τη Fontana della Rometta (απομίμηση αρχαίου πλοίου), πίσω από την οποία αναπαριστάται σε γλυπτό η λύκαινα που θηλάζει τον Ρώμο και τον Ρωμύλο, και την περίφημη «Λεωφόρο των Εκατό Σιντριβανιών».

> Τ/+39 0774 312070, www.villadestetivoli.info

Dumbarton Oaks / ΗΠΑ

Βρίσκεται στην ωραιότερη γειτονιά της Washington, DC, ήτοι στο νότιο άκρο της Georgetown (ένα από τα ακριβότερα σημεία της πόλης). Αρχικά, επρόκειτο για ιδιωτική εξοχική κατοικία με τεράστιο κήπο, η οποία χτίστηκε το 1920 από τους Mildred και Robert Woods Bliss. Η έκταση ήταν τόσο μεγάλη (212 στρέμματα), που γρήγορα το ζευγάρι προσέλαβε την αρχιτέκτονα τοπίου Beatrix Farrand για να σχεδιάσει τους κήπους. Η ίδια εργάστηκε πλάι στην οικογένεια για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Τα χρόνια όμως πέρασαν και σιγά-σιγά η χρήση των κήπων άλλαξε. Το 1940 μέρος της έκτασης παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, άλλο κομμάτι του κτήματος δόθηκε στο κράτος για δημόσια χρήση και ένα μικρό τμήμα του πουλήθηκε στην πρεσβεία της Δανίας. Σήμερα στο δημόσιο αυτό πάρκο θα απολαύσετε μια βόλτα αλλιώτικη, μέσα σε πλούσια βλάστηση, πλάι σε υδάτινες δεξαμενές και ολάνθιστα παρτέρια.

> www.doaks.org

Πέτερχοφ / Ρωσία

Το όραμα του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας πριν από τρεις αιώνες να προχωρήσει στον εξευρωπαϊσμό της χώρας του στάθηκε ικανό για να γίνει ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος εναντίων των Σουηδών, να ιδρυθεί η σημερινή Αγία Πετρούπολη, αλλά και ένα μοναδικό προάστιο με ανάκτορα και κήπους. Το Πέτερχοφ (32 χλμ. έξω από την πόλη) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τον «Μεγάλο καταρράκτη» με τις 64 κρήνες, τους 142 πίδακες νερού και τα 37 επιχρυσωμένα αγάλματα, τον «Ανω Κήπο» σε γαλλικό ρυθμό, με τις φλαμουριές, τα ακανθώδη σε γεωμετρικά σχήματα και τις πέργκολες, και τον «Κάτω Κήπο», όπου άρεσε στον Τσάρο να κάνει τη βόλτα του! 

> peterhof.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή