Οι «συμπράξεις», το «Δίστομο» και ο Μαζιώτης

Οι «συμπράξεις», το «Δίστομο» και ο Μαζιώτης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το καλοκαίρι του 2013 η Αντιτρομοκρατική διέθετε ισχυρές ενδείξεις για σύμπραξη των «ληστών με τα μαύρα» Γρηγόρη Τσιρώνη και Μάριου Σεϊσίδη με τα μέλη της επονομαζόμενης ομάδας των «ληστών του Διστόμου». Οι εκτιμήσεις τους επιβεβαιώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μαΐου, όταν σε κρησφύγετο στη Νέα Αγχίαλο Βόλου εντοπίστηκαν μαζί ο αναρχικός ληστής Γρ. Τσιρώνης και οι «ποινικοί» Σπύρος Χριστοδούλου και Σπύρος Δραβίλας ή «καρφάκιας». Ο τελευταίος αυτοπυροβολήθηκε με καλάσνικοφ στο κεφάλι για να αποφύγει τη σύλληψη από άνδρες της ΕΚΑΜ. Καλά πληροφορημένη πηγή σημειώνει ότι στις ληστείες υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε Μέθανα και Βελεστίνο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013, υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε πάρει μέρος ο Τσιρώνης. Και εξηγεί ότι από την κάμερα της τράπεζας προέκυψε ότι ήταν το άτομο που, σε ρόλο «ποντικού» όπως χαρακτηριστικά λέει, έμπαινε στο χρηματοκιβώτιο για να αφαιρέσει τα χρήματα. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η «σύμπραξη» των Τσιρώνη – Σεϊσίδη με την ομάδα των ληστών του Διστόμου τοποθετείται ακόμα παλαιότερα, τον Απρίλιο του 2011 σε ληστεία τράπεζας στα Λουτρά Αιδηψού.

Ο Τσιρώνης (όπως και ο Μάριος Σεϊσίδης, που συνεχίζει να διαφεύγει τη σύλληψη) κατεζητείτο από το 2006 και το διάστημα της φυγοδικίας του είχαν υπάρξει πληροφορίες ακόμα και για διαφυγή του (μέσω Αμστερνταμ) στη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα τη Βραζιλία, απ’ όπου είχε επιστρέψει το καλοκαίρι του 2009.

Ως ένας από τους δράστες της ληστείας στα Μέθανα Τροιζηνίας είχε ταυτοποιηθεί και ο καταδικασμένος για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Νίκος Μαζιώτης. Εμπειροι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής σχολιάζουν ότι μετά την εξαφάνισή του τον Ιούλιο του 2012 ο Μαζιώτης συνέπραξε τόσο με τους Τσιρώνη – Σεϊσίδη όσο και με τα μέλη της «ομάδας του Διστόμου» (σε αυτή φέρεται να συμμετείχε πλην των Χριστοδούλου και Δραβίλα και ο Γιώργος Πετρακάκος) εξαπολύοντας μπαράζ ενόπλων ληστειών και συγκροτώντας, όπως εκτιμάται, την ένοπλη οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Πρόκειται για την οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού (Ιανουάριος 2013), στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι (τον Δεκέμβριο του 2013) και στην πρεσβεία του Ισραήλ (τον Δεκέμβριο του 2014). Οχι τυχαία, ευρήματα από τα σπίτια των Δραβίλα και Τσιρώνη σε Νέα Αγχίαλο και Λεχώνια παραβάλλονται με στοιχεία που είχαν προκύψει από τις έρευνες για τις επιθέσεις της «ΟΛΑ», δίχως προς το παρόν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ορισμένοι μάλιστα στην ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν ένα ακόμη βήμα παρακάτω θεωρώντας την «ΟΛΑ» μετεξέλιξη της «ΟΠΛΑ», της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στο Α.Τ. Αγ. Παρασκευής τον Οκτώβριο του 2009, λίγες μόνον ώρες μετά την επικήρυξη από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδη των «ληστών με μαύρα». Ταυτόχρονα, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. επισήμανε στην «Κ» ότι ο Τσιρώνης είχε ταυτοποιηθεί ως ένας από τους τουλάχιστον τρεις δράστες των ληστειών που διαπράχθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015 σε Φαρκαδόνα και Αμπελώνα Λάρισας και οδήγησαν την ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη της σπείρας.

Στην παραπάνω ομάδα αναρχικών – ληστών τοποθετούν αξιωματικοί του αντιτρομοκρατικού επιτελείου και τον επίσης καταζητούμενο (από τον Μάρτιο του 2013) αναρχικό Παναγιώτη Α. Τα ίχνη του τελευταίου χάθηκαν μετά τον εντοπισμό, σε πάρκινγκ στα Εξάρχεια, ενός αυτοκινήτου με όπλα και πυρομαχικά που είχε μισθώσει ο ίδιος από ιδιωτική εταιρεία ενοικιάσεων. Αντιφατικές είναι, αντίθετα, οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ή όχι στην υπόθεση του Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος είχε συνδεθεί στο παρελθόν ερευνητικά με τον Σπύρο Δραβίλα. Απαντήσεις θα προκύψουν από την εν εξελίξει έρευνα της Αντιτρομοκρατικής τόσο στα δύο σπίτια σε Νέα Αγχίαλο και Ανω Λεχώνια Μαγνησίας όσο και αλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή