Πάρος: Η φιλόξενη

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάντα φιλική και ζεστή, από τις πιο έμπειρες στον τουρισμό Κυκλαδίτισσες, η Πάρος είναι ταυτόχρονα πολυπρόσωπη με έναν ενδιαφέροντα τρόπο. Πολύ τουριστική στην Παροικιά, λίγο πιο κοσμική στη Νάουσα, κεφάτη και τολμηρή σε πολλές παραλίες της, ήσυχη και απομονωμένη σε άλλες, με μια πιο cult φυσιογνωμία σε χωριά όπως οι Λεύκες και η Μάρπησσα, απροσποίητη και γραφική στα νότια, με τους ψαράδες, τα καΐκια και τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα και ανέμελα τριγύρω.

Θαυμάστε ένα νησί ολόκληρο μια ατελείωτη δαντελωτή παραλία. Τη μία υπέροχη αμμουδιά διαδέχεται μία άλλη ακόμη μεγαλύτερη. Δεν ήταν τυχαία ανάμεσα στα πρώτα νησιά που αναπτύχθηκαν τουριστικά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Οι Κολυμπήθρες και η Santa Maria με το κεφάτο beach bar είναι δύο φημισμένες για μπάνιο επιλογές. Στο Μοναστήρι θα κάνετε μια δροσερή βουτιά και, αν θελήσετε, θα μείνετε μέχρι το βράδυ στο περιβαλλοντικό πάρκο (που περικλείει την παραλία) να παρακολουθήσετε μια ταινία στο θερινό σινεμά του. Ο Μώλος και ο Καλόγερος με την αργιλώδη άμμο είναι οι πιο ήσυχες και ανόθευτες επιλογές σας και ο Φάραγγας μία από τις ομορφότερες παραλίες, η τέλεια αφορμή για να φτάσετε μέχρι τα νότια του νησιού.

Γνωρίστε το όμορφο βενετσιάνικο λιμανάκι της Νάουσας. Εδώ λίγο πριν από την ανατολή συναντιούνται ξενυχτισμένοι τουρίστες και αγουροξυπνημένοι ψαράδες έτοιμοι να λύσουν το καΐκι και να βγουν για ψάρεμα. Αυτό το λιμάνι είναι το κέντρο της νυχτερινής ζωής του νησιού μαζί με την παραλία του Αγίου Δημητρίου δίπλα του. Η Νάουσα, όπως και η Παροικιά, έχουν ωραία καταστήματα και ενδιαφέρουσες γκαλερί, όπως η Holland Tunnel.

Περιπλανηθείτε στην ενδοχώρα της. Φεύγοντας προς τα ορεινά της Πάρου, το χωριό Κώστος έχει μια ωραία, ήσυχη πλατεία για καφέ και τάβλι κάτω από τον πλάτανο, παρέα με τους παππούδες του χωριού. Απώτερος προορισμός σας θα πρέπει να είναι οι Λεύκες. Ανεβείτε μέχρι την Αγία Τριάδα, μία από τις ομορφότερες πλατείες των Κυκλάδων. Επιστρέφοντας περάστε από το εργαστήρι κεραμικής Υρια. Η Μάρπησσα είναι άλλο ένα χωριό με δυνατό χαρακτήρα και ένας καλός λόγος να την επισκεφτείτε τέλη Αυγούστου είναι το τριήμερο φεστιβάλ της.

Αφεθείτε στην παιχνιδιάρα και περιπετειώδη πλευρά της. Στη Χρυσή Ακτή θα παίξετε beach volley και θα κάνετε windsurfing. Οσο πιο μεγάλα τα κύματα και όσο πιο δυνατός ο αέρας, τόσο πιο χαρούμενοι θα είναι όλοι γύρω σας. Διαρκής ενημέρωση για τον καιρό, δράση, θάλασσα, αλμύρα και ηλιοκαμένα αθλητικά σώματα. Στην Πούντα ετοιμαστείτε για απογείωση! Η παραλία είναι προορισμός από μόνη της για πολλούς Ευρωπαίους φανατικούς λάτρεις του kitebording ως ένα από τα διεθνή κέντρα του συγκεκριμένου σπορ. Οσοι έρχονται εδώ κατασκηνώνουν ή νοικιάζουν κάπου κοντά και αδιαφορούν για το τι συμβαίνει στο υπόλοιπο νησί.

Αναζητήστε την ανόθευτη Πάρο. Στο επίνειο της Αγκαιριάς, την Αλυκή, σχεδόν κάθε ταβέρνα έχει και το καΐκι της, άρα οι πιθανότητες να φάτε φρέσκο αιγαιοπελαγίτικο ψάρι ακόμη και σε περίοδο αιχμής είναι αυξημένες. Κάθε Αύγουστο γιορτάζουν τη Γορτή του Ψαρά, ρίχνοντας βεγγαλικά από τα καΐκια στο λιμάνι και χορεύοντας νησιώτικα. Από την Αλυκή ξεκινά μία από τις πιο όμορφες διαδρομές για πεζοπορία, περνάει από το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων και καταλήγει στο Ασπρο Χωριό. Φτάνοντας εκεί, θα δροσιστείτε με μια βουτιά στις παραλίες του Λολαντώνη ή της Γλύφας.

 

Μετάβαση

Για την Πάρο υπάρχουν δρομολόγια από Πειραιά με πλοίο (4 ώρες/69 ευρώ με επιστροφή), με ταχύπλοο (2½ ώρες/99 ευρώ με επιστροφή) και από Ραφήνα με ταχύπλοο (4 ώρες/108 ευρώ με επιστροφή).

Διαμονή

Το Saint Andrea (Τ/22840-28.890-4, www.st-andrea.gr, από 70 ευρώ έως 250 ευρώ η σουίτα), ένα resort κοντά στις Κολυμπήθρες. Στο Anemomylos Residence (T/22840-51.120, www.windmillparos.gr, από 80 ευρώ έως 190 ευρώ), στη Νάουσα, τα δωμάτια και οι σουίτες του οποίου βρίσκονται γύρω από μια ατμοσφαιρική εσωτερική αυλή με πισίνα. Το Lefkes Village (T/22840-41.827, www.lefkesvillage.gr, από 60 έως 130 ευρώ) είναι μια καλή ορεινή επιλογή με πισίνα και ελληνικό πρωινό. Το Porto Paradiso (T/6995-602.553, www.porto-paradiso.com, από 50 έως 100 ευρώ), πάνω στην αμμουδιά της Χρυσής Ακτής, διαθέτει άνετα δωμάτια και ειδικό χώρο φύλαξης για εξοπλισμό windsurf.  

 

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Mε θέα τη Νάουσα, η Ματζουράνα (Τ/22847-71.171) είναι ονομαστό εστιατόριο, ενώ ο Τσαχπίνης – «Ουζερί των ναυτικών» (Τ/22840-51.300) από τις λίγες πλέον παραδοσιακές γωνιές που σερβίρουν ψητή γούνα (λιόκαυτο ψάρι). Στον Αμπελά, ανάμεσα σε άλλες καλές ψαροταβέρνες, θα βρείτε το Θαλάμι (Τ/22840-53.351) και πάνω από τις Λεύκες με θέα μέχρι τη θάλασσα, η Φλώρα (Τ/22840- 43.130, www.floratavern.gr) θα γίνει το ταβερνάκι σας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή