Δημητσάνα: Αναπνεύστε ελεύθερα

Δημητσάνα: Αναπνεύστε ελεύθερα

11' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φύση, ιστορία, γραφικότητα, δραστηριότητες, λαχταριστή παραδοσιακή κουζίνα και χειροποίητα τοπικά προϊόντα συνθέτουν το ακαταμάχητο «πακέτο» εμπειριών που προσφέρει η ορεινή Αρκαδία. Η πάλαι ποτέ «μπαρουταποθήκη του Μοριά» είναι ιδανική βάση για να την εξερευνήσετε.

Η ομίχλη από το φαράγγι ανεβαίνει προς το χωριό. Τα πέτρινα σπίτια με τα κόκκινα κεραμίδια φαίνονται όλο και πιο αχνά, ενώ το μόνο που ακούγεται είναι ο αέρας που χτυπάει δεξιά και αριστερά πάνω στα βράχια στην είσοδο του φαραγγιού του Λούσιου. Η Δημητσάνα είναι το ιδανικό σκηνικό για να πλάσεις νουάρ ιστορίες, παρότι το ρολόι του χωριού, που χτυπάει αδιάκοπα όλο το εικοσιτετράωρο ανά μισή ώρα, σε βγάζει από τις φαντασιακές περιπέτειές σου.  

Η καρδιά του χωριού

Ενας κεντρικός δρόμος με μαγαζιά, καφενεία και κίνηση είναι αυτός που χωρίζει το χωριό στα δύο. Πάνω σε αυτόν συγκεντρώνεται όλη η ζωή του οικισμού. Από τον φούρνο στην αρχή μέχρι τον ξενώνα και το μαγαζί με τα παραδοσιακά προϊόντα στη μέση ή τις ταβέρνες και τα καφέ προς το τέλος. Στους πίσω δρόμους, η ατμόσφαιρα είναι πιο ήσυχη και τα βράδια ρομαντική. Οι μεγαλύτεροι κάθονται στο παραδοσιακό καφενείο για πρωινό καφέ, το μίνι μάρκετ παραλαμβάνει τις προμήθειες της εβδομάδας, οι υπόλοιποι πηγαινοέρχονται από το ένα μαγαζί στο άλλο για την «καλημέρα», που θα κάνει την ώρα να περάσει πιο γρήγορα. Σαν διαφήμιση του ΕΟΤ για τα ελληνικά χωριά (και η αλήθεια είναι ότι εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ήταν αυτή που επέλεξε την περιοχή για να γυρίσει διαφημιστικά σποτ). Σχεδόν όλοι όσοι διατηρούν επιχείρηση είναι νέοι. Ντόπιοι που έμειναν, που έφυγαν και ξαναγύρισαν, ξένοι που αγάπησαν τη Δημητσάνα και έφεραν τη ζωή τους εδώ, στην καρδιά του όρους Μαίναλο, στα 960 μ. υψόμετρο. Περαστικοί, πούλμαν με εκδρομείς που οδεύουν προς τις σημαντικές μονές της περιοχής και πολυμορφικά αυτοκίνητα, γεμάτα εξοπλισμό extreme sports για όσους πηγαίνουν στον Λούσιο ποταμό, διαταράσσουν συχνά, αλλά μόνο για λίγο, την ησυχία του κεντρικού δρόμου.

Βόλτες και βαθιές ανάσες

Η Δημητσάνα είναι γεμάτη από παλιά πέτρινα σπίτια. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αλλά έχουν ανακαινιστεί και έχουν γίνει κατοικίες και ξενώνες. Στα στενάκια της, το σκούρο γκρι της πέτρας κάνει αντίθεση με τα κόκκινα κεραμίδια. Από την ιστορική βιβλιοθήκη του χωριού μέχρι το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού, τα πέτρινα καλντερίμια δυσκολεύουν τους άμαθους επισκέπτες. Τον χειμώνα το χιόνι δεν σπανίζει, όπως και η ομίχλη. «Ξυπνάς το πρωί, ανοίγεις το παράθυρό σου και ο κρύος αέρας σε χτυπάει στο πρόσωπο. Αυτό είναι χίλιες φορές καλύτερο και από τον πιο δυνατό καφέ. Παίρνεις τρεις βαθιές ανάσες και σε λίγα δευτερόλεπτα σε κατακλύζει η μυρωδιά του έλατου, του τζακιού που καίει, του τσαγιού από το βουνό.

Επειτα από λίγα δευτερόλεπτα και μερικές ανάσες ακόμα, έχεις πάρει όλο το οξυγόνο που χρειάζεσαι για να πάει καλά η μέρα σου. Και αυτά είναι μόνο τα πέντε πρώτα λεπτά της μέρας σου», μου λέει με ενθουσιασμό ο Πάνος, που επισκέπτεται συχνά τη Δημητσάνα. Αυτά είναι, λοιπόν, τα πέντε πρώτα λεπτά μιας μέρας στη Δημητσάνα. Ωραία δεν ακούγονται; 

Ιστορία και φύση

Είκοσι τρία χιλιόμετρα είναι όλα κι όλα, αλλά ο Λούσιος είναι από τα πιο εντυπωσιακά ποτάμια της Ελλάδας. Τα νερά του είναι ορμητικά και συχνά σχηματίζουν μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Το όνομά του το οφείλει στον μύθο που θέλει τον Δία, νεογέννητο ακόμα, να λούζεται εδώ από τις νύμφες. Πολλοί τολμούν να βουτήξουν στα κρύα νερά του το καλοκαίρι, ενώ τις υπόλοιπες εποχές προσφέρεται για ράφτινγκ. Ακριβώς δίπλα στο ποτάμι βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Γόρτυνα (πρόσβαση από ασφάλτινο δρόμο λίγο μετά τη Δημητσάνα προς Στεμνίτσα). Μετά το γεφύρι που περνάει πάνω από τον Λούσιο, μπορείτε να δείτε τα ερείπια της σημαντικής αρκαδικής πόλης, όπως και ερείπια από τα φημισμένα λουτρά της. Σημαντικό αξιοθέατο και λαογραφική μαρτυρία αποτελεί και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, που λειτουργεί λίγο έξω από τη Δημητσάνα. Περίπου είκοσι νεροτριβές λειτουργούσαν στην περιοχή της Δημητσάνας μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, όπου οι κάτοικοι έπλεναν βελέντζες, κιλίμια και κουβέρτες. Τέτοιες ασχολίες προσπαθεί να αναπαραστήσει το μουσείο με την παρουσίαση νεροτριβής, αλλά και αλευρόμυλου, μπαρουτόμυλου, βυρσοδεψείου και ρακοκάζανου. Το μουσείο λειτουργεί από το 1997 και είναι ανοιχτό καθημερινά πλην Τρίτης από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. 

Η μπαρουταποθήκη της Πελοποννήσου

Οι εκδρομείς κάνουν τη βόλτα τους στα μαγαζιά με τις χωριάτικες χειροποίητες χυλοπίτες και τις σπιτικές μαρμελάδες και μετά παίρνουν τον δρόμο για το ιερό προσκύνημα. Η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου, αμφότερες χτισμένες σε πλαγιές πάνω από τον Λούσιο, είναι σημαντικά θρησκευτικά κέντρα της Πελοποννήσου. Από τη Μονή Προδρόμου ξεκινάει ένα μονοπάτι, το οποίο θα σας οδηγήσει έπειτα από πεζοπορία μισής ώρας και αφού περάσετε το φαράγγι απέναντι στη Μονή Φιλοσόφου (ιδρύθηκε το 963 και είναι η παλαιότερη μονή της Αρκαδίας) και το λεγόμενο «κρυφό σχολειό», που λειτουργούσε εκεί κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Πατριάρχες και ιερείς πολλούς έχει βγάλει η περιοχή –στη Δημητσάνα βρίσκεται και το σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, αλλά και το πατρικό του Παλαιών Πατρών Γερμανού–, όπως και αγωνιστές του 1821, με σημαντικότερο βέβαια τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Το χωριό από το οποίο καταγόταν, το Λιμποβίσι, βρίσκεται λίγο πιο ψηλά στο Μαίναλο, αλλά από εδώ προμηθευόταν το μπαρούτι και τα φυσίγγια. «Μπαρουταποθήκη του Μοριά» αποκαλούνταν η Δημητσάνα. «Είχαμε έλλειψη από μολύβι και χαρτί και επήραμεν την βιβλιοθήκην της Δημητσάνας και άλλων μοναστηρίων και εδέναμεν φουσέκια.

Μπαρούτι είχαμε. Εκανε η Δημητσάνα», γράφει ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του, και η αλήθεια είναι ότι, για να κατασκευάσουν φυσίγγια, έσκιζαν σελίδες από πολύτιμα χειρόγραφα που είχε στη συλλογή της η σχολή και η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας. Οι Δημητσανίτες, μάλιστα, ήταν απαλλαγμένοι από τη συμμετοχή στις μάχες, για να ασχολούνται απερίσπαστοι με την κατασκευή φυσιγγιών και να ανεφοδιάζουν όλη την Πελοπόννησο. Η σημερινή βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνια χειρόγραφα και μια πλούσια συλλογή βιβλίων. 

ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΟΥ

1. Ζυγοβίστι (5,6 χλμ.)

Στην είσοδο του χωριού το τεράστιο βιβλίο έχει καταγεγραμμένα όλα τα ονόματα των κατοίκων του που πολέμησαν στο πλευρό του Κολοκοτρώνη. Σε αυτούς οφείλεται και το όνομα της πλατείας με τον μεγάλο πλάτανο: Πλατεία των Αθανάτων. Ενας καφές εδώ είναι μία από τις καλύτερες εμπειρίες στην περιοχή.

2. Παναγιά (14,2 χλμ.)

Στο μικρό χωριό της Παναγιάς, η ταβέρνα Ζέρζοβα (τηλ. 27950-31753) μοιάζει βγαλμένη από άλλη εποχή. Οι πέτρινοι τοίχοι, τα χαμηλά παράθυρα και οι εξαίσιες μυρωδιές από την κατσαρόλα κάνουν τον χρόνο να σταματάει. Κόκορας με λαζάνια, αγριογούρουνο με κονιάκ, καυτές χυλοπίτες με μυζήθρα, μοσχαράκι κοκκινιστό, χειροποίητη χορτόπιτα κ.ά. Τα χόρτα, τα τυριά και πολλά από τα κρέατα είναι δικής τους παραγωγής. Ανοιχτά μόνο Παρασκευή και Σαββατοκύριακα. 

3. Στεμνίτσα (8,7 χλμ.)

Μεγάλα παράθυρα με καμάρες, μια παλιά ξυλόσομπα με μπουρί στη μέση και ξύλινες καρέκλες. Το καφενείο «Γερουσία» (τηλ. 27950-81253) βρίσκεται πάνω στην πλατεία και η ονομασία του είναι εμπνευσμένη από την ιστορία της, καθώς η Στεμνίτσα υπήρξε η έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Το ίδιο το καφενείο λειτουργεί από το 1870 και, εκτός από μερακλίδικο ελληνικό καφέ, τσάι του βουνού και ροφήματα, σερβίρει τσίπουρο ή ούζο με μεζέ και χειροποίητα γλυκά, όπως γαλακτομπούρεκο και πορτοκαλόπιτα. Κάντε μια βόλτα στο χωριό να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική των σπιτιών. 

4. Βαλτεσινίκο (20,7 χλμ.)

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μ., πάνω από μια χαράδρα, μοιάζει σαν ένα τεράστιο μπαλκόνι που έχει θέα στις απέναντι, γεμάτες έλατα, πλαγιές του Μαινάλου. Εδώ, ακόμα και το καλοκαίρι έχει δροσιά. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερος κόσμος το προτιμά για να περάσει τα Σαββατοκύριακά του, βάζοντας σε δεύτερη θέση τα τουριστικά χωριά.

5. Ψάρι (25,3 χλμ.)

Είναι ένα πολύ μικρό χωριό, μακριά από τα υπόλοιπα μεγαλύτερα.  Σημείο συνάντησης των λιγοστών κατοίκων του είναι ο πολυχώρος Αρκαδιανή (τηλ. 27910-27161). Εκεί στεγάζεται το καφενείο, το εστιατόριο και το εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, όπως ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, παστέλια και πολλά ακόμη. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και μουσείο με παλιά μαγειρικά σκεύη και πολύτιμα χειρόγραφα, συναφή με τη μαγειρική τέχνη. 

6. Καρύταινα (28,1 χλμ.)

Τον 13ο αιώνα υπολογίζεται ότι χτίστηκε το ιστορικό γεφύρι της Καρύταινας, επί Φράγκων. Ο μύθος άλλωστε θέλει, παρόμοια με το γεφύρι της Αρτας, να θάφτηκε στα θεμέλια μια γυναίκα, πριγκίπισσα των Φράγκων. Το πεντάτοξο γεφύρι έχει μήκος πάνω από 50 μέτρα και είναι αυτό που απεικονιζόταν στη μία πλευρά του χαρτονομίσματος των 5.000 δραχμών. Σήμερα σώζονται μόνο τα τρία τόξα, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι στη μία πλευρά της γέφυρας, μέσα σε μία από τις κολόνες στήριξης, βρίσκεται ένας μικροσκοπικός ναός. Τη δεκαετία του 1950 πάνω από την παλιά γέφυρα χτίστηκε καινούργια από μπετόν.

7. Αλωνίσταινα (28,4 χλμ.)

Η πλατεία περιτριγυρίζεται από πέτρινα σπίτια και αρχοντικά. Ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, το χωριό της Αλωνίσταινας πρωταγωνίστησε στην Επανάσταση του 1821. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε ένα πλάτωμα μέσα στο καταπράσινο δάσος του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.220 μ.! Καθαρός αέρας, έλατα και παραδοσιακά δρομάκια είναι ό,τι πρέπει για μια μονοήμερη εκδρομή.

8. Λεβίδι (39 χλμ.)

Θέα που φτάνει μέχρι τον Ορχομενό, πρωινό με σπιτικές τάρτες, πίτες, μαρμελάδες και γλυκά, και ατμοσφαιρικά δωμάτια. Το ξενοδοχείο Vager (τηλ. 27960-22073, www.hotelvager.gr) έχει κάνει το Λεβίδι προορισμό στην ορεινή Αρκαδία. Ο Νικόλας και η Μαρίνα ετοιμάζουν οι ίδιοι το πρωινό για τους επισκέπτες τους. Ο Νικόλας οργανώνει και διαδρομές στο βουνό με γουρούνες – αξέχαστη εμπειρία.  

9. Βυτίνα (40 χλμ.)

Στη Βυτίνα ο ήλιος λούζει την κεντρική μεγάλη πλατεία. Στο δρομάκι πιο κάτω είναι η χαρά του καταναλωτή: χυλοπίτες και ελατόμελο, ματσάκια λεβάντα και σακουλάκια με φρέσκια ρίγανη. Το χωριό είναι το μεγαλύτερο της περιοχής και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά. Ολόγυρα οι δασωμένες πλαγιές του Μαινάλου είναι ο καλύτερος προορισμός για πεζοπόρους και φυσιολάτρες. Μεγάλα ξενοδοχεία και πολυτελή σαλέ είναι χτισμένα γύρω από τη Βυτίνα, ενώ οι ταβέρνες ψήνουν παραδοσιακά πιάτα. Στη Βυτίνα, όμως, αξίζει να έρθετε για ψώνια. Κάντε μια στάση ακριβώς πριν πάρετε τον δρόμο του γυρισμού και προμηθευτείτε αγνά, ντόπια προϊόντα:

  • Φέτα Βυτίνας, λίγο σκληρή και πικάντικη από τον Τσατσούλη (τηλ. 27950-22561). Εξαιρετικό και το ανθότυρο και το πρόβειο γιαούρτι. 
  • Μέλι κουμαριάς, καστανιάς, πορτοκαλιάς, ελάτου. Τα μέλη της οικογένειας Λιαρόπουλου (τηλ. 27950-22295, 27950-22657) είναι έμπειροι μελισσοκόμοι και το μέλι τους είναι εξαιρετικό. 
  • Χωριάτικα ζυμαρικά στην οικογενειακή επιχείρηση Εργαστήριο Ζυμαρικών Βυτίνας (τηλ. 27950-22573).
  • Εκλεκτά αρκαδικά και άλλα ελληνικά προϊόντα στο εντυπωσιακό παντοπωλείο Παλιά Αγορά (τηλ. 27950-22933). 

Μετάβαση

Η Δημητσάνα απέχει από την Αθήνα 203 χλμ. Φτάνετε έως εκεί οδικώς σε περίπου 2½ ώρες, ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως και μετά τη σήραγγα του Αρτεμισίου στρίβετε δεξιά προς Βυτίνα, την περνάτε και ακολουθείτε τις πινακίδες για Δημητσάνα. Κόστος περίπου 60 ευρώ με επιστροφή για βενζίνη και διόδια.

Διαμονή

Nerida Boutique Hotel (Δημητσάνα, τηλ. 27950-32700, www.nerida-hotel.gr, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Πρωινό αυθεντικά χωριάτικο με χορτοπιτάκια και πίτες με χειροποίητο φύλλο. Η θέα προς τη χαράδρα του Λούσιου και τη Μεγαλόπολη είναι μαγευτική, ενώ τα δωμάτια είναι ευρύχωρα και σε μοντέρνο στυλ. 

Θεονύμφη (Δημητσάνα, τηλ. 27950-29215, www.theonimfi.gr, από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Σχεδιασμένος φωτισμός, μίνιμαλ διακόσμηση, τζάκι, υδρομασάζ, ντιζάιν φωτιστικά για διάβασμα πάνω από το κρεβάτι. Μας άρεσε το πρωινό: όλα χειροποίητα και φτιαγμένα εκείνη τη στιγμή. 

Αρχοντικό Δεληγιάννη (Δημητσάνα, τηλ. 27950-31571, www.arxontikodeligianni.gr, από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Ο ξενώνας παλιά ήταν οικία του πρώην πρωθυπουργού Δεληγιάννη και η ανακαίνισή της διήρκεσε τέσσερα χρόνια. Πέτρινα τζάκια, αρχοντική διακόσμηση και υδρομασάζ.

Προσέληνος (Δημητσάνα, τηλ. 27950-31675, www.proselinos.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Στην πιο παλιά γειτονιά της Δημητσάνας, την Πλάτσα, η κόκκινη εξωτερική πέτρα δίνει μια ιδέα για την κομψή ανακαίνιση της παλιάς κατοικίας του 18ου αιώνα. Από το παλιό σπίτι σώθηκαν αντικείμενα-αντίκες που κοσμούν σήμερα τα δωμάτια, παραδοσιακά έπιπλα, βιβλία και φωτογραφίες.

• Seleni Suites (Βυτίνα, τηλ. 27950-31750, www.selenisuites.com, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Απλό και μοντέρνο, λειτουργικό και ευχάριστο, σε βάζει σε mood χαλάρωσης και ηρεμίας. Ξύλινα πατώματα, μεγάλα μπάνια, λευκό και χρώμα εναλλάσσονται με αρμονία. 

• Grand Vytina (Βυτίνα, τηλ. 27950-22977, www.grand-vytina.gr – ενημερωθείτε τηλεφωνικά για τις τιμές). Ξεχωρίζει για την κλασική του κομψότητά. Χοντρά δοκάρια στην οροφή, σκούρα ξύλινα έπιπλα, ντόπια πέτρα, τζάκι και υδρομασάζ δημιουργούν αίσθηση πολυτέλειας. Επιπλέον, βρίσκεται κοντά στην πλατεία. 

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

• Δρυμώνας (Δημητσάνα, τηλ. 27950-31116). Στο 150 χρόνων ανακαινισμένο σπίτι, οι καμάρες, το πέτρινο τζάκι, οι παλιές ξυλόσομπες, οι καραμπίνες και τα καθημερινά αντικείμενα έχουν μείνει τα ίδια. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η φρέσκια άποψη για την παραδοσιακή κουζίνα. Καθαρές γεύσεις με αγνά πρώτα υλικά και φαγητά που θυμίζουν μαμά, όπως μελιτζάνες στον φούρνο, χοιρινό κρασάτο, τραχανάς και κόκορας με λαζάνια. 

• Το Καπηλειό των Αθανάτων (Δημητσάνα, τηλ. 6977-422578). Οι ιδιοκτήτες σερβίρουν ό,τι μαζεύουν οι ίδιοι στο βουνό και ό,τι αγοράζουν από το χωριό. Δοκιμάστε αγριογούρουνο, ψητά μανιτάρια πλευρώτους που βρίσκουν στα έλατα του Μαινάλου και πεντανόστιμη πανσέτα.  

• Τα κόκκινα πιθάρια (Βυτίνα, τηλ. 27950-22540). Παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με αριστοτεχνικό τρόπο, όπως αγριογούρουνο στη γάστρα με πατάτες, ελάφι με δαμάσκηνα ή κριθαρότο με μανιτάρια. 

• Κληματαριά (Βυτίνα, τηλ. 27950-22226). Από το 1931 σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα, όπως κατσικάκι λαδορίγανη, κόκορα με χυλοπίτες, χωριάτικες πίτες, σε ωραίο περιβάλλον.

Καφές – Αγορές

• Τα πάνω κάτω (Δημητσάνα, τηλ. 6932-336461). Για καφέ και ποτό, ενώ συχνές είναι οι live βραδιές. Βολευτείτε στους καναπέδες, διαβάστε ή παίξτε επιτραπέζια απολαμβάνοντας εκλεκτά ελληνικά κρασιά.

• Αντίκα (Δημητσάνα, τηλ. 6974-043498). Ανοιχτά από το πρωί με καφέ μέχρι αργά το βράδυ με ποτό. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και το ενδιαφέρον στοιχείο του είναι η διακόσμησή του, καθώς ο ιδιοκτήτης του είναι λάτρης των παλιών μηχανών τις οποίες επισκευάζει μόνος του. 

• Κτήμα Σπυρόπουλου (Μαντινεία, τηλ. 27960-61400, www.domainspiropoulos.com). Από το 1860 η οικόγενεια Σπυρόπουλου ασχολείται με το κρασί. Σήμερα καλλιεργεί τα αμπέλια της στη Μαντινεία και στη Νεμέα παράγοντας κρασιά εξαιρετικής ποιότητας. Στο πέτρινο οινοποιείο θα ξεναγηθείτε από έμπειρους οινολόγους και θα δοκιμάσετε τις ετικέτες του. Φεύγοντας, πάρτε μαζί σας το λευκό Κτήμα Σπυρόπουλου, 100% Μοσχοφίλερο Μαντινείας. 

Extreme sports  

Μπορείτε να κάνετε από ράφτινγκ στον ορμητικό Λούσιο ή στον πιο ήρεμο Αλφειό μέχρι πεζοπορίες ανάμεσα στα έλατα και ορεινή ποδηλασία. Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες πριν ξεκινήσετε και επικοινωνήστε με μία από τις εταιρείες που διοργανώνουν τις δραστηριότητες. Ολα τα προγράμματα διαμορφώνονται σύμφωνα με τις αντοχές σας. Η κατάβαση του Λούσιου θα σας χαρίσει συγκινήσεις, το ίδιο και η οδήγηση γουρούνας στο Μαίναλο. Η ποδηλασία θέλει φυσική κατάσταση, αλλά μπορείτε πάντα να προτιμήσετε μια βόλτα στα ορεινά τοπία. (Πληροφορίες: Trekking Hellas Αρκαδίας, τηλ. 6974-459753 για πεζοπορία, river trekking, rafting. Explore Mainalo, τηλ. 6938-169580, για πεζοπορία, mountain bike, διαδρομές με atv, 4×4. Atv4fun, τηλ. 6944-505646, για εκδρομές με atv Polaris).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή