Ζαγορά Μαγνησίας: Πηλιορείτικη αρχοντιά, διαχρονική γοητεία

Ζαγορά Μαγνησίας: Πηλιορείτικη αρχοντιά, διαχρονική γοητεία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ζαγορά «φοράει» με την ίδια ευκολία όλες τις εποχές, γλιστρώντας από την οργιαστική φύση του Πηλίου στην απεραντοσύνη του Αιγαίου. Απλώνει τη χάρη της κατά μήκος του μυθικού βουνού των Κενταύρων, μέσα από τέσσερις μεγάλες «συνοικίες», τον Αγιο Γεώργιο, την Αγία Κυριακή, τη Σωτήρα και την Περαχώρα, στις οποίες κυριαρχούν οι πλατανοσκέπαστες πλατείες με τις όμορφες εκκλησιές.

Αυτός ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός των 2.000 περίπου κατοίκων απέχει 44 χλμ. από τον Βόλο. Αν και βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μ., το χιόνι πιθανόν να συνοδεύει τη χειμωνιάτικη περιήγησή σας, προσδίδοντας απαράμιλλη γοητεία σε μία από τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας. Βολτάρετε θαυμάζοντας τα μοναδικής αρχιτεκτονικής αρχοντικά, επισκεφτείτε το Ελληνομουσείο, όπου σπούδασε μεταξύ άλλων ο Ρήγας Φεραίος –εδώ δεσπόζει η περίφημη Χάρτα της Ελλάδας– και χαθείτε ανάμεσα στους σπάνιους πορτολάνους, τους χάρτες δηλαδή, ως άλλος θαλασσοπόρος στην εξαιρετική Δημόσια Βιβλιοθήκη, για να μάθετε τη σπουδαία ναυτική κληρονομιά των ζαγοριανών καραβιών.

Νιώστε τη ζωντάνια του πυκνοδασωμένου βουνού το οποίο ο Oμηρος περιέγραφε ως «εινοσίφυλλον» (με φύλλα που σείονται), ακολουθώντας τα σηματοδοτημένα μονοπάτια και κατόπιν ζεσταθείτε γύρω από το τζάκι, δοκιμάζοντας την τοπική κουζίνα σε κάποιο ταβερνάκι. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, που συμπλήρωσε φέτος 100 χρόνια, για να προμηθευτείτε το νέο προϊόν μεταποίησης: πετιμέζι φτιαγμένο από φιρίκια ΠΟΠ Πηλίου, χωρίς συντηρητικά, που εισβάλλει ξανά στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων και καθιερώνεται δυναμικά στις σύγχρονες γκουρμέ κουζίνες.

Για διαμονή μπορείτε να επιλέξετε το Αρχοντικό Στάμου (τηλ. 24260-23880, www.stamou-hotel.com, από 65 ευρώ το δίκλινο με πρωινό), που το τριήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σερβίρει εορταστικό δείπνο (25 ευρώ με κρασί). Επίσης, τον Ξενώνα της Βέρας (τηλ. 24260-23120, από 55 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, ενώ το τριήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 60 ευρώ με πρωινό).  

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Για φαγητό, στο Μεϊντάνι (τηλ. 24260-22626), όπου η Νίκη θα σας υποδεχτεί με ένα παραδοσιακό πιάτο της Ζαγοράς: σούπα με κότα γεμιστή με κάστανο και συκωτάκια. Δοκιμάστε και τη Θράκα (τηλ. 24260-22322), πάνω στην πλατεία της Αγίας Κυριακής, για καλοψημένα κρεατικά και εύγευστα μαγειρευτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή