Στεμνίτσα Αρκαδίας: Ανακαλύπτοντας το Μαίναλο

Στεμνίτσα Αρκαδίας: Ανακαλύπτοντας το Μαίναλο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξυπνάς το πρωί και αγναντεύεις τον καπνό απ’ τα τζάκια να υψώνεται πάνω από το φαράγγι του Λούσιου, που περνά δίπλα από το χωριό. Διασχίζεις λιθόστρωτα καλντερίμια, χαζεύεις τα ωραία σπίτια με τα ξύλινα χαγιάτια και τις εντυπωσιακές πόρτες και βρίσκεις το καφενείο γεμάτο – νέοι παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και καλαμπουρίζουν με τους παππούδες δίπλα στη σόμπα.

Η Στεμνίτσα (39 χλμ. από την Τρίπολη) είναι ένα ζωντανό χωριό χάρη στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, που διατηρεί μια παράδοση αιώνων και απ’ την οποία αξίζει να περάσετε μια βόλτα. Αν σας ενδιαφέρει, τις ημέρες των εορτών θα «τρέχουν» και workshops για τους επισκέπτες. Κατά τα άλλα, στο χωριό μπορείτε να δείτε ένα ωραίο λαογραφικό μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία με τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Ωστόσο, το μεγάλο προσόν της Στεμνίτσας είναι η θέση της: αποτελεί εξαιρετική βάση για βόλτες στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη γειτονική Δημητσάνα με τις ωραίες γειτονιές και το δραστήριο Μουσείο Υδροκίνησης, και κυρίως στο φαράγγι του Λούσιου με τα πανέμορφα μοναστήρια (Νέα και Παλιά Μονή Φιλοσόφου και Μονή Προδρόμου), τα οποία μπορείτε να προσεγγίσετε αυτόνομα ή μέσω της διάσημης πεζοπορικής διαδρομής μέσα από το φαράγγι. Αν ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει με το παραπάνω να εντάξετε στο πρόγραμμά σας δραστηριότητες όπως ράφτινγκ στον Λούσιο, ποδήλατο βουνού και πεζοπορίες στο Μαίναλο.

Εξαιρετική επιλογή διαμονής ο ξενώνας Μπελαίικο (τηλ. 27950-81286, 6976-607967, http://mpelleiko.gr, τις γιορτές από 80 ευρώ), για θαλπωρή και ιδιαίτερη φροντίδα από την ιδιοκτήτρια. Διοργανώνει και workshops μαγειρικής. Αν προτιμάτε παροχές ξενοδοχείου, θα βρείτε το Trikolonion Country (τηλ. 27950-29500-1, http://trikolonioncountry.gr, πακέτο τριών διανυκτερεύσεων με εορταστικό δείπνο 500 ευρώ).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Για φαγητό λειτουργεί η ταβέρνα Στεμνίτσα (τηλ. 27950-81371) με ψητά και μαγειρευτά και το καφενείο Γερουσία (τηλ. 27950-81253) για τσίπουρο με μεζέ και σπιτικά γλυκά. Νέα άφιξη το Κάστρο (τηλ. 6981-457661) με νόστιμα πιάτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή