Τσίντζινα Λακωνίας: Το μυστικό του Πάρνωνα

Τσίντζινα Λακωνίας: Το μυστικό του Πάρνωνα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Τσίντζινα αποκαλύπτονται σαν όνειρο ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.000 μ. Η ηρεμία που αποπνέει το τοπίο ξεκουράζει μεμιάς τον επισκέπτη που αποζητά τους ήχους από τα κελαηδίσματα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων και το κελάρυσμα των νερών. Ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που θα συναντήσετε, καθώς οι κάτοικοί του μετεγκαθίστανται στο ημιορεινό χωριό Γκοριτσά. Περπατήστε στα λιθόστρωτα σοκάκια για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική σε σπίτια, γεφύρια και πλατείες, και αν θέλετε, συνεχίστε ακολουθώντας ένα από τα εννέα σηματοδοτημένα μονοπάτια που ξεκινούν μέσα από το χωριό. Ορισμένες από αυτές τις διαδρομές είναι ιδανικές για οικογένειες, ενώ άλλες διαθέτουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Η κορυφή του Πάρνωνα, η Μεγάλη Τούρλα, σε υψόμετρο 1.942 μ. προκαλεί τους πιο μυημένους να διασχίσουν το πανέμορφο φαράγγι για να τη συναντήσουν. Οσο για τους λάτρεις της ποδηλασίας βουνού, θα βρουν τον παράδεισό τους στις δύο σηματοδοτημένες διαδρομές των 38 χλμ. και 48 χλμ., ανάμεσα σε πυκνά δάση πεύκης και ελάτης. Το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, οι Καρυές (περίπου 34 χλμ. από τη Σπάρτη), αλλά και τα μικρότερα Βαρβίτσα, Βαμβακού, Καστάνιτσα, Βέροια, Βασαράς και Βρέσθενα αποτελούν ιδανικές αφορμές γνωριμίας με τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Πάρνωνα.

Για να φτάσετε πιο γρήγορα, κατευθυνόμενοι από Αθήνα ακολουθήστε την παλαιά Εθνική Οδό Τριπόλεως–Σπάρτης και στρίψτε αριστερά 12 χλμ. πριν από τη Σπάρτη –προσοχή, μη χάσετε τη διασταύρωση–, ακολουθώντας την ταμπέλα για Σελλασία και κατόπιν για Πολύδροσο (η άλλη ονομασία των Τσιντζίνων). Από εκεί το χωριό απέχει 23 χιλιόμετρα.

Για διαμονή, στο Πρυτανείο (τηλ. 27310-26982, www.pritanio.gr, από 60 ευρώ το δίκλινο, ενώ το τριήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από 80 ευρώ), έναν από τους πιο καλαίσθητους ξενώνες που έχετε επισκεφτεί. Η λειτουργία του αποδεικνύει πώς μπορεί μια επιχείρηση να εντάξει στον τουριστικό χάρτη μια ολόκληρη περιοχή. Ρεβεγιόν: 25 ευρώ το άτομο.

Για φαγητό, στην Ταβέρνα του Βλάχου (τηλ. 6976-000810), τη μοναδική του χωριού που σερβίρει συχνά κυνήγι, αλλά και στα Ωραία Βέροια (τηλ. 6936-995682), σε απόσταση 10 λεπτών από τα Τσίντζινα, στο χωριό Βέροια, που φημίζονται για τα ψητά της ώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή