Παραδόθηκε το τμήμα Κουβαρά – Αμφιλοχίας της Ιονίας Οδού

Παραδόθηκε το τμήμα Κουβαρά – Αμφιλοχίας της Ιονίας Οδού

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις υπουργοί παρευρέθησαν χθες στην τελετή παράδοσης μικρού τμήματος της Ιονίας Οδού. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Ολγα Γεροβασίλη ταξίδεψαν χθες με τον Χρήστο Σπίρτζη στη Δυτική Ελλάδα για να τιμήσουν με την παρουσία τους την ολοκλήρωση 26 χλμ. δρόμου. Ο «κύκλος της κορδέλας» άνοιξε την προηγούμενη Παρασκευή, με την παράδοση των τελευταίων χιλιομέτρων του Μορέα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2017, με τη σταδιακή παράδοση τμημάτων των τεσσάρων παραχωρημένων σε ιδιώτες αυτοκινητοδρόμων.

Χθες η κοινοπραξία Νέα Οδός έδωσε στην κυκλοφορία το τμήμα Κουβαρά – Αμφιλοχίας, μήκους 26 χιλιομέτρων, το πρώτο από τα τμήματα της Ιονίας Οδού που κατασκεύασε. Ακόμα δύο τμήματα του έργου, τα οποία όμως κατασκεύασε το Δημόσιο, έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια στην κυκλοφορία: η παράκαμψη Αγρινίου (Κεφαλόβρυσο – Κουβαράς, 34 χλμ.), που ολοκληρώθηκε το 2009 και η παράκαμψη Αρτας (Κομπότι – Φιλιππιάδα, 17 χλμ.) το 2011. Το τμήμα Κουβαρά – Αμφιλοχίας «κλειδώνει» με την παράκαμψη Αγρινίου και έτσι δημιουργείται ενιαίος αυτοκινητόδρομος 59 χλμ.

Στη χθεσινή τελετή ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει την Παρασκευή στην Καλαμάτα, στα εγκαίνια της περιμετρικής οδού της πόλης: ότι παρέλαβε τα έργα στις αρχές του 2015 με πολλά προβλήματα και ότι η μη ολοκλήρωσή τους θα οδηγούσε «στην επιστροφή 4 δισ. ευρώ, πάνω από ένα μνημόνιο σε αποζημιώσεις και ρήτρες». Ανέφερε επίσης ότι οι παραχωρησιούχοι των οδικών αξόνων θα παραδώσουν μέσα στο 2017 μελέτες για αναλογικά διόδια, τις οποίες μάλιστα θα εφαρμόσουν το 2018 (παρότι κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, ούτε προβλέπεται από τις συμβάσεις). Οσον αφορά στην Ιονία Οδό, επαίνεσε… με εμφανώς αμήχανο τρόπο την κατασκευάστρια εταιρεία ΤΕΡΝΑ («αν δεν είχε συμμετάσχει με τον τρόπο που συμμετείχε στην ολοκλήρωση του δρόμου, ο δρόμος δεν θα είχε ολοκληρωθεί», ανέφερε) και εκτίμησε ότι τον Φεβρουάριο θα δοθεί στην κυκλοφορία ακόμα ένα τμήμα, από την Κλόκοβα έως τον Κουβαρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα Κουβαρά – Αμφιλοχίας περιλαμβάνει τρεις κόμβους και δύο σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (στην Αμφιλοχία και την Αμβρακία), οι οποίοι θα λειτουργήσουν τον Μάρτιο. Η παράδοση του τμήματος δεν σήμανε χθες και τη λειτουργία των διοδίων Αγγελοκάστρου (στην παράκαμψη Αγρινίου), που θα γίνει λογικά τον Μάρτιο.

Οσον αφορά στην υπόλοιπη Ιονία Οδό, το μεγαλύτερο μέρος θα παραδοθεί έως το τέλος Μαρτίου, ενώ μένει να φανεί πόσα και ποια οδικά τμήματα θα συμπληρωθούν έως τον Αύγουστο του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή