Τσαγκαράδα: …θα πει Πηλιορείτικη φύση

Τσαγκαράδα: …θα πει Πηλιορείτικη φύση

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πάτε για:

Το υπέροχο δάσος. Η Τσαγκαράδα είναι στην πραγματικότητα ένα αραιοκτισμένο χωριό μέσα στο δάσος. Μπορεί κανείς να βρεθεί σε αυτό το κατάφυτο άγριο μποστάνι της φύσης μπαίνοντας από δεκάδες εισόδους, γύρω και μέσα από τα πετρόστρωτα δρομάκια του χωριού. Αυτή την εποχή οι τζανεριές και οι μηλιές ανθίζουν, η ανθοφορία είναι μαγική και το τοπίο μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα.

Την απίθανη εναλλαγή του τοπίου. Μόλις δέκα λεπτά από τη θάλασσα και άλλα τόσα από το ψηλότερο σημείο της, το σκηνικό μεταμορφώνεται συνεχώς. Λόγω του μεγάλου ορεινού όγκου του Πηλίου στα ψηλά η άνοιξη φτάνει αργοπορημένη, ενώ, μόλις λίγα χιλιόμετρα προς τα πεδινά, τα μπουμπούκια στολίζουν θάμνους και οπωροφόρα.

Ομορφες πεζοπορίες. Ακόμα και αν δεν είναι καιρός για κολύμπι στα παγωμένα νερά, η πεζοπορία προς τη θάλασσα είναι ενδιαφέρουσα επιλογή. Οι πιο κοντινές παραλίες είναι ο Μυλοπόταμος και η Φακίστρα. Στη Φακίστρα μπορεί η πρόσβαση να είναι σχετικά δύσκολη για τους αρχάριους, αλλά όχι ακατόρθωτη. Αυτή την εποχή, μάλιστα, ο περιπατητής μπορεί να δει έναν υπέροχο καταρράκτη, θέαμα που εξαφανίζεται με τη ζέστη των θερινών μηνών. Μεγαλύτερη προτεινόμενη διαδρομή, περί τα 4,5 χλμ., είναι το μονοπάτι που ξεκινά από την Τσαγκαράδα και καταλήγει στην πανέμορφη παραλία της Νταμούχαρης και στη συνέχεια στον Αϊ-Γιάννη.

Την πληθώρα και τη νοστιμιά των άγριων χορταρικών. Γίνετε τροφοσυλλέκτες για μία μέρα και μαζέψτε τα βλαστάρια της άνοιξης, αγριοσπάραγγα και οβριές – στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται «βέργια». Η συμπυκνωμένη νοστιμιά τους, αφού τα βράσετε για ελάχιστα λεπτά σε αλατισμένο νερό, θα σας αποζημιώσει για τον κόπο σας. Για τους μυημένους ή πιο τολμηρούς, βρώσιμα είναι και τα λουλούδια της καυκαλήθρας αλλά και του σιναπιού, με τα οποία η περιοχή είναι φυσικά… σπαρμένη!

Το μεγαλείο της τοπικής κουζίνας. Ενα από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα του Πηλίου, ωστόσο λιγότερο γνωστό, είναι τα άγρια χόρτα με αυγά. Η Τσαγκαράδα περηφανεύεται για την πρωτοκαθεδρία της συνταγής στα τοπικά συνταγολόγια. Αυτή την περίοδο μαζεύουν και τα τσιτσίραυλα, ένα νόστιμο χορταρικό που το κάνουν τουρσί (σε άλμη) και αποτελεί μεζέ περιωπής. Πολλές ταβέρνες σερβίρουν ακόμα αγριογούρουνο, επίσης τοπικό πιάτο, που απαντά σε διάφορες, πολύ νόστιμες παραλλαγές.

Το Πάσχα στο Πήλιο

Στο Πήλιο, όπως και σε όλη τη Θεσσαλία, χορεύεται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα ο Διπλός Χορός και πραγματοποιείται η πομπή «Σίγνα» (βλ. Λίμνη Πλαστήρα). Κατά τα άλλα, η ανθισμένη φύση, που εδώ αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά της, κάνει το πασχαλινό βίωμα αξέχαστο.

Μετάβαση

Η Τσαγκαράδα απέχει από την Αθήνα 370 χλμ. (4,5 ώρες, 100 ευρώ για καύσιμα και διόδια με επιστροφή) και 250 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (3 ώρες, 60 ευρώ για καύσιμα και διόδια με επιστροφή) .

Διαμονή-Φαγητό

• Αμανίτα (τηλ. 24260-49.707,  www.amanita.gr). Στις παρυφές του δάσους, με εξαιρετικούς οικοδεσπότες. Το πρωινό είναι εμπειρία: εποχικό και αμιγώς χειροποίητο. Από 75 ευρώ, με πρωινό.

• The lost unicorn (τηλ. 24260-49.930, www.lostunicornhotel.gr). Παραμυθένιος ξενώνας με ευρωπαϊκό στυλ και υπέροχους κοινόχρηστους χώρους. Από 75 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων), με αυθεντικό αγγλικό πρωινό.

• Mε ορμητήριο τον Βόλο, περίπου 54 χλμ. από την Τσαγκαράδα, το Domotel Xenia (Πλαστήρα 1, τηλ. 24210-92700, www.domotel-hotels.com) των προσφέρεται για άνετη διαμονή που συνοδεύεται με πλούσιες παροχές στο σύγχρονο spa. Από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και χρήση υπηρεσιών spa (ελάχιστη διαμονή 3 διανυκτερεύσεων).

• Αγνάντι (τηλ. 24260-49210). Aπλό εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας, με γούστο από την Ισπανίδα Maria Jose και τον Κωνσταντίνο.

• Παράδεισος (τηλ. 24260-49209). Σπεσιαλιτέ τα κοκκινιστά χόρτα με αυγά και λοιπά παραδοσιακά. Καλή λίστα κρασιών.

• Δειπνοσοφιστής (τηλ. 24260-49825). Ελληνική μεσογειακή κουζίνα με ντόπια υλικά, σε ένα πανέμορφο κτίσμα. Εμφαση στο κρασί.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή