Χίος: άνοιξη στη μυροβόλο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πάτε για:

Ορεινές πεζοπορίες στον Βορρά. Είναι η καλύτερη εποχή για να φορέσετε αθλητικά και να κατευθυνθείτε στον ανεξερεύνητο χιώτικο Βορρά. Μια εύκολη και όμορφη ορεινή διαδρομή με άφθονα νερά, μέσα στις καστανιές και στα πλατάνια, είναι αυτή που διασχίζει το φαράγγι των Καμπιών στο Πελιναίο όρος, παράλληλα με την κοίτη του ποταμού, και καταλήγει στην παραλία του χωριού. Ελαιώνες, μαγκανοπήγαδα, εκκλησάκια και νερόμυλους θα δείτε περπατώντας γύρω από τη Βολισσό, ενώ στα Καρδάμυλα το σηματοδοτημένο μονοπάτι που οδηγεί στο κάστρο της Γριάς αποκαλύπτει τη Χίο όπως τη βλέπουν οι αετοί.

Χίος: άνοιξη στη μυροβόλο-1

Μεθυστικές ποδηλατάδες στον Κάμπο. Ο Κάμπος είναι ο βασιλιάς της άνοιξης στο νησί – στους κήπους του χρωστάει η Χίος το προσωνύμιο «Μυροβόλος». Μια ποδηλατάδα στις ασφάλτινες ευθείες του την περίοδο της εαρινής ανθοφορίας και εντυπώνονται μια για πάντα στη μνήμη σας τα αρώματα της χιώτικης μανταρινιάς και της πορτοκαλιάς. Διασχίζετε περιβόλια και δρομάκια με εντυπωσιακά αρχοντικά κι αν θέλετε να δείτε τι κρύβεται πίσω από έναν τυπικό χιώτικο μαντρότοιχο, μπείτε στο κτήμα Citrus (τηλ. 22710-31513, www.citrus-chios.gr) για μια ξενάγηση στο Μουσείο Εσπεριδοειδών, αλλά και για να δοκιμάσετε φρουτόπιτες και χιώτικο γλυκό μανταρίνι. Για οργανωμένη ποδηλατάδα με ντόπιους οδηγούς, επικοινωνήστε με το Masticulture (www.masticulture.com, τηλ. 6976-113007).

Τα μαγευτικά Μαστιχοχώρια. Στο οδοιπορικό σας στα μεσαιωνικά χωριά της νότιας Χίου όπου παράγεται το δάκρυ της μαστίχας, σημειώστε στον χάρτη σας τα καλοδιατηρημένα Μεστά, τους Ολύμπους, τα Αρμόλια με την παράδοση στα πήλινα κεραμικά, το καστροχώρι της Βέσσας και το παραθαλάσσιο χωριουδάκι Καταρράκτης. Στο Πυργί, αφού θαυμάσετε τα «ξυστά», δηλαδή τα ζωγραφιστά σπίτια του χωριού, επισκεφτείτε το εξαιρετικό Μουσείο Μαστίχας Χίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Το επίνειο του χωριού είναι τα περίφημα Μαύρα Βόλια. Ακόμα κι αν δεν τολμήσετε τη βουτιά, επισκεφτείτε την παραλία και περπατήστε πάνω στα ολόμαυρα βότσαλά της.

Τα μνημεία και τα μουσεία της πόλης. Ατέλειωτο πήγαινε-έλα στην προκυμαία, στάση για υποβρύχιο στα καφενεία, φωτογραφίες στους ανεμόμυλους. Δεν εξαντλείται σε μία μέρα η πόλη. Ούτε η βόλτα στην Απλωταριά, που σας φέρνει κοντά όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στα παλιά αρχοντικά και στα μνημεία. Στη Βιβλιοθήκη «Κοραής» με την πλούσια συλλογή, στο Μετζιτιέ Τζαμί που στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο, στο Κάστρο της Χίου με τον ζωντανό οικισμό – θα ξεχωρίσετε τα οθωμανικά λουτρά για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους. Οι συλλογές του Ναυτικού Μουσείου σάς ταξιδεύουν στη ναυτική παράδοση του νησιού.

Το Πάσχα στη Χίο

Την ίδια στιγμή, στον Βροντάδο της Χίου εδώ και χρόνια διεξαγόταν ο αμείλικτος πόλεμος μεταξύ δύο ενοριών με χιλιάδες πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, παρουσία πολλών ξένων τουριστών που απαθανάτιζαν το φανταχτερό έθιμο. Το ερώτημα είναι αν ο ρουκετοπόλεμος θα επανέλθει μετά την περσινή απαγόρευση της διεξαγωγής του.

 

Μετάβαση

 

Πτήσεις από Αθήνα για Χίο πραγματοποιεί η Aegean (www.aegeanair.gr), με μια μέση τιμή 126 ευρώ με επιστροφή. Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά, από 102 ευρώ με επιστροφή.

Διαμονή-Φαγητό

• Φάμπρικα (Boλισσός, τηλ. 22740-22045, www.chiosfambrika.gr). Ξενώνας σε παλιό αλευρόμυλο και ελαιόμυλο, στο κέντρο του χωριού με θέα το κάστρο. Δίκλινο 35 ευρώ.

• Topakas House (Κάμπος, τηλ. 22710-29979, 6932-958950, www.topakas.gr).Παραδοσιακό αρχοντικό με καταπράσινο κήπο.45 ευρώ το δίκλινο

• Chios Chandris (τηλ. 22710-44401, www.chandris.gr). Διαμονή με θέα θάλασσα στο ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας. Δύο βραδιές 115 ευρώ με πρωινό, για την περίοδο του Πάσχα.

• Χότζας (Χίος, τηλ. 22710-42787). Ταβέρνα με ιστορία 135 ετών, για κρεατόπιτα, πουρέ μελιτζάνας και άλλα παραδοσιακά χιώτικα πιάτα.

• Μανάρας (Χίος, τηλ. 22710-23571). Εδώ έρχεστε για τους περίφημους λουκουμάδες.

• Δροσιά (Καταρράκτης, τηλ. 22710-61430). Η μαγειρική της Δάφνης είναι εγγύηση σε αυτό το παραθαλάσσιο ταβερνάκι.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή