Βιολογικός καθαρισμός στην Κέα μέσω ΕΣΠΑ

Βιολογικός καθαρισμός στην Κέα μέσω ΕΣΠΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παράπονα κατοίκων και επισκεπτών της Κέας προκαλεί η μονάδα βιολογικού καθαρισμού που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή Γιαλισκαρίου. Κύριο πρόβλημα είναι η όχληση από τις οσμές, η οποία επιτείνεται κατά τις περιόδους που το νησί συγκεντρώνει περισσότερους επισκέπτες. Ο δήμος αναγνωρίζει το πρόβλημα και επισημαίνει ότι πριν από λίγες ημέρες εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ η κατασκευή νέου βιολογικού καθαρισμού και αποχετευτικού δικτύου για τρεις οικισμούς.

«Σε μια παραλία ιδιαίτερου κάλλους, στο Γιαλισκάρι, πολύ κοντά στο λιμάνι, ο Δήμος Κέας αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να εγκαταστήσει σε παρακείμενο δάσος μηχανήματα βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων», αναφέρει επιστολή που υπογράφεται από κατοίκους του νησιού (και η οποία είναι στη διάθεση της «Κ»). «Επιπλέον της βάναυσης παρέμβασης τόσο στο δάσος όσο και στην παραλία, η εγκατάσταση αυτή προκαλεί έντονη δυσοσμία και, πολύ πιθανόν, τα παράγωγά της μετά την επεξεργασία τους να εκχύονται στον ομώνυμο κόλπο», καταλήγει.

Ο Δήμος Κέας αναγνωρίζει το πρόβλημα και υποστηρίζει ότι θα λυθεί. «Πρόκειται για έναν μικρό βιολογικό καθαρισμό που διαχειρίζεται τα λύματα Βουρκαρίου και Γιαλισκαρίου», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Ευαγγέλου. «Η μονάδα λειτουργεί σωστά, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Βεβαίως έχει κάποιες οσμές, αυτό όμως είναι το μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας».

Πάντως, το νησί είχε πρόσφατα καλά νέα για το θέμα. «Πριν από λίγες ημέρες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της κατασκευής βιολογικού καθαρισμού και νέου αποχετευτικού δικτύου στο νησί. Το νέο δίκτυο θα καλύψει σε πρώτη φάση τους οικισμούς Κορρησίας, Βουρκαρίου και Οτζιά και μεταγενέστερα τους οικισμούς Ιουλίδας και Μυλοποτάμου. Επίσης θα κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός στο λιμάνι, στη θέση “Πράσινο Φανάρι”».

Να σημειωθεί ότι με την ίδια απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εντάχθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ ακόμη δύο έργα: η επέκταση της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων των Φηρών στη Σαντορίνη (προϋπ. 3,5 εκατ. ευρώ), προκειμένου να εξυπηρετείται πληθυσμός 20.000 ατόμων. Η υφιστάμενη λειτουργεί περισσότερα από 20 χρόνια και έχει τη μισή δυναμικότητα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα κατά τη θερινή περίοδο. Το έργο θα καλύψει τις περιοχές Φηρών, Ημεροβιγλίου, Βουρβούλου και Καρτεράδου. Επίσης στο νέο ΕΣΠΑ εντάσσεται η δημιουργία βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης στη Σίφνο (προϋπ. 9,2 εκατ. ευρώ) για τις περιοχές Απολλωνίας, Αρτεμώνα και Κάτω Πεταλιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή