Πόρος: Σαν παλιό σινεμά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Ταξίδι στον χρόνο

Δύο τρία στενά πίσω από το λιμάνι, ο Πόρος κρύβει γραφικές γειτονιές, στενά σοκάκια και σκαλιά που οδηγούν ψηλά στη γειτονιά του Άη Γιώργη με αγιογραφίες του Παρθένη. Εκεί λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1890 το κατάστημα Συλλογή (www.sylogi.gr), με γεμάτα τα ξύλινα ράφια του από διάφορα μικροαντικείμενα.

2. Πολιτιστικό καλοκαίρι

Μεταξύ πολλών άλλων ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Φωτεινή Βελεσιώτου θα εμφανιστούν σε πλατείες και παραλίες και θα δώσουν το έναυσμα για ξέφρενα πάρτι στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου. Δεν θα λείψουν βραδιές με μουσική δωματίου, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν οι προβολές έντεκα ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στον θερινό κινηματογράφο Διάνα (τηλ. 6942-653111) με ελεύθερη είσοδο (1-6 /7). www.poros.gr.

3. Kαλοκαίρια με τέχνη

Η μικρή γκαλερί Citronne (www.citronne.gr) πραγματεύεται φέτος την έννοια των Ορίων μέσα από τέσσερις διαδοχικές εκθέσεις. Στην πρώτη (που τρέχει τώρα) παρουσιάζονται τα λιγότερο γνωστά γλυπτά του Τάκη Λάππα.

4. Στο περιγιάλι το κρυφό

Ξεκινώντας από το «περιγιάλι το κρυφό», όπως αναφέρει το Μικρό Νεώριο ο Σεφέρης, συνεχίστε έως το Μεγάλο Νεώριο, το λιμανάκι της Αγάπης και τον Ρωσικό Ναύσταθμο. Το  Μοναστήρι θα λειτουργεί φέτος οργανωμένα και η Βαγιωνιά ενδείκνυται όταν έχει νοτιά.

5. Αρχαία και βυζαντινή κληρονομιά 

Γνωρίστε τη βυζαντινή κληρονομιά του νησιού στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Δοκιμάστε γλυκό του κουταλιού και λεμονάδα στο καφενείο Μελίστακτο (τηλ. 6972-601190), δίπλα στην πηγή. Συνεχίστε προς τον ναό του Ποσειδώνα (πάντα ανοιχτός χωρίς είσοδο), εξερευνώντας την πευκόφυτη ενδοχώρα.

6. Βαρκάδα για μπάνιο

Με λάντζα, η οποία αναβιώνει ως τρόπος θαλάσσιας μετακίνησης στο νησί, θα πάτε στην παραλία της Αλυκής για μπάνιο. Το μοναδικό ταβερνάκι έχει πολύ καλή κουζίνα με εξαιρετικό λάδι και άλλα προϊόντα της οικογένειας.

7. Παιχνίδια στο κύμα

Σχολές θαλάσσιων σπορ υπάρχουν στο Ασκέλι. Οι αθλητές θα γνωρίζετε ήδη το διεθνούς φήμης ναυταθλητικό κέντρο Passage απέναντι από τον Πόρο, στοΔρεπάνι (www.passage.gr).

Πόρος: Σαν παλιό σινεμά-1

Γλυκαθείτε με αμυγδαλωτά και παγωτό στον Δαγκλή της πλατείας Καραμάνου. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)

8. Πού θα… γλυκαθείτε

Είναι τόσο μικρός ο Πόρος, που σε μία μόλις ώρα έχετε κάνει τον γύρο του νησιού. Επιστρέφοντας θα δοκιμάσετε το χειροποίητο παγωτό του Δάγκλη (τηλ. 22980-24531) στην πλατεία Καραμάνου και σιροπιαστά από το Γλύκισμα (τηλ. 22980-25651).

 

Μετάβαση

Από Πειραιά σε μία ώρα με τη Hellenic Seaways (24,50 ευρώ η απλή μετάβαση) ή σε 2 ώρες και 10΄ με συμβατικό πλοίο (14 ευρώ το άτομο, 29 ευρώ το αυτοκίνητο). Οδικώς μέχρι τον Γαλατά και από εκεί σε 10΄ με φεριμπότ (1 ευρώ το άτομο, 5 ευρώ αυτοκίνητο και οδηγός).

Διαμονή

Στο Μοναστήρι, για διαμονή πάνω στο κύμα, επιλέξτε το Sirene Blue Resort (τηλ. 22980-22741/3, www.sireneblueresort.gr, από 140 ευρώ). Ωραία θέα προσφέρει το Xenia Poros Image (τηλ. 22980-22216-17, www.porosimage.gr, από 89 ευρώ), ενώ τα διαμερίσματα του Sto Roloi (τηλ. 22980-25808, www.storoloi-poros.com, από 53 ευρώ) βρίσκονται στις ήσυχες γειτονιές γύρω από το Ρολόι. Στο Ασκέλι το Odysseus Suites (τηλ. 22980-23687, www.odysseyapartmentsporos.gr, από 50 ευρώ) διαθέτει πισίνα και οργανώνει μαθήματα μαγειρικής και άλλες δραστηριότητες.

 

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή