Καβάλα: Η Μακεδόνισσα που τα έχει όλα

Καβάλα: Η Μακεδόνισσα που τα έχει όλα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Μύδια να δουν τα μάτια σου

Θα φάτε μεγάλα και ψωμωμένα μύδια δίπλα στη θάλασσα, στο λιμανάκι της Κεραμωτής. Σε απόσταση περίπου 2-3 χλμ. από εκεί λειτουργούν οι μυδοκαλλιέργειες που προμηθεύουν τα εστιατόρια. Στα αριστερά του κόλπου, στην ταβέρνα Γλάρος (τηλ. 25910-51478), τα κάνουν αχνιστά με κρασί. Πεντανόστιμα.  

2. Δροσερές νύχτες

Θα πιείτε παγωμένη σπιτική λεμονάδα σε διάφορες γεύσεις (απλή, με φρούτα του δάσους, πεπόνι, κ.λπ.) στο Nouvelle Vague (Ερυθρού Σταυρού 18, τηλ. 2510-220744), απέναντι από τη θάλασσα, στο κέντρο της πόλης. Το καφέ-μπαρ είναι ανοιχτό όλη μέρα και συχνά διοργανώνει και βραδιές με ζωντανή μουσική.

Καβάλα: Η Μακεδόνισσα που τα έχει όλα-1

Η οροφή του εντυπωσιακού Ιμαρέτ, με θέα στην πόλη. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)

3. Η αυλή του πασά

Θα θαυμάσετε από κοντά τη σπάνιας ομορφιάς αρχιτεκτονική του Ιμαρέτ (www.imaret.gr). Χτίστηκε το 1817 και ήταν δώρο του Μεχμέτ Αλή Πασά, αντιβασιλιά της Αιγύπτου, στην πόλη. Λειτούργησε ως ιεροδιδασκαλείο και φιλανθρωπικό ίδρυμα μέχρι και τη δεκαετία του 1970. Το 2000 με ιδιωτική πρωτοβουλία επιδιορθώθηκε και σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο με εστιατόριο και καφέ. Μπορείτε να μπείτε στον χώρο και να ακολουθήσετε την ξενάγηση (το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ).  

4. Στης Ακρόπολης τα μέρη

 

Θα περπατήσετε στην Ακρόπολη της Καβάλας, γύρω από το Φρούριο και στα στενάκια της Παλιάς Πόλης. Η θέα προς το καινούργιο κομμάτι και το λιμάνι θα σας σαγηνεύσει. Αν πετύχετε εκδήλωση στο θεατράκι, μην τη χάσετε, είναι μοναδική εμπειρία.

Καβάλα: Η Μακεδόνισσα που τα έχει όλα-2

Οι Καμάρες, σήμα κατατεθέν της πόλης, είναι κομμάτι του παλιού υδραγωγείου των αρχών του 16ου αιώνα. (Φωτογραφία: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE)

5. Στην αγκαλιά του βουνού

Θα απολαύσετε τη δροσιά, ακόμα και τον Αύγουστο, στο χωριό Μουσθένη, στους πρόποδες του Παγγαίου. Το χωριό απέχει 37 χλμ. από την Καβάλα και είναι γεμάτο παραδοσιακά αρχοντόσπιτα, πέτρινα τοξωτά γεφύρια και παραδοσιακές βρύσες με νερό από πηγές του βουνού. Στο διπλανό χωριό Μεσορόπη (4 χλμ.) θα θαυμάσετε τους καταρράκτες. Δοκιμάστε ντόπια κρεατικά και χειροποίητα ορεκτικά κάτω από τα δέντρα στην ταβέρνα Μποστάνι (Μουσθένη, τηλ. 25920-93234.)

6. Στο φεστιβάλ Φιλίππων

Το καλοκαίρι του 2016 αναγνωρίστηκε ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ πρόσφατα το National Geographic το τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας με τα προτεινόμενα νέα μνημεία. Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων θα φιλοξενήσει και φέτος το ομώνυμο φεστιβάλ με πλήθος εκδηλώσεων, και μάλιστα σε εορταστική ατμόσφαιρα, αφού φέτος το φεστιβάλ κλείνει τα 60 του χρόνια. Από 8 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου, www.philippifestival.gr

7. Φημισμένος ψαρότοπος

Θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από το Βόρειο Αιγαίο. Η Καβάλα διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα στη χώρα και καθημερινά δεκάδες σκάφη ξεφορτώνουν την ψαριά τους. Για ιδιαίτερους μεζέδες στο Μπαλαούρο (Θάσου 19, Σφαγεία, τηλ. 2510-225222), για καλό τηγάνι και μαστόρικο ψήσιμο δίπλα στη θάλασσα στην Κυρα-Βαγγελιώ (Νυρεμβέργης 146, τηλ. 2510-225846).

8. Beach hopping

Να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά στις παραλίες γύρω από την πόλη. Οι γνωστοί και πολυσύχναστοι Αμμόλοφοι διαθέτουν πολλά beach bars, αλλά υπάρχουν και λιγότερο γνωστές παραλίες, οι περισσότερες βέβαια οργανωμένες. Στον δρόμο για τη Νέα Πέραμο σταματήστε στην παραλία Τόσκα (είσοδος 2 ευρώ) ή στην παραλία Ψάθα στη Νέα Ηρακλείτσα (διαθέτει beach bar).

Μετάβαση

Η Καβάλα απέχει από την Αθήνα 652 χλμ., μέσω της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης και της Εγνατίας Οδού. Θα χρειαστείτε περίπου 6-7 ώρες και 105 ευρώ για καύσιμα και διόδια. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 153 χλμ., με κόστος για καύσιμα και διόδια 21 ευρώ.

Διαμονή

Για να είστε στην καρδιά της πόλης, μείνετε στο Airotel Galaxy (Βενιζέλου 27, τηλ. 2510-224812, www.airotel.gr, από 79 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Για θέα από ψηλά και spa, στο Egnatia City Hotel & Spa (τηλ. 2510-600240, www.egnatiahotel.gr, από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Για να είστε πιο κοντά στις ανατολικές παραλίες και δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, προτιμήστε το Lucy Hotel (τηλ. 2510-600060, www.lucyhotel.gr, από 130 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή