Πενήντα χιλιόμετρα περιπάτου στη Φολέγανδρο

Πενήντα χιλιόμετρα περιπάτου στη Φολέγανδρο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μπορεί να είναι πιο όμορφο από 25 χιλιόμετρα μονοπατιών στη Φολέγανδρο; Μα 50 χιλιόμετρα υπέροχων μονοπατιών στη Φολέγανδρο! Μια φιλόδοξη προσπάθεια των κατοίκων και του Δήμου της Φολεγάνδρου, καθώς και του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) βρίσκεται σε εξέλιξη, στοχεύοντας στη χρηματοδότηση από το κοινό δύο πολύ σημαντικών έργων για το νησί. Το πρώτο αφορά την αξιοποίηση και ανάδειξη του πεζοπορικού δικτύου και το δεύτερο την κατασκευή ασφαλούς πεζόδρομου που θα ενώνει το λιμάνι με τη Χώρα.

Η Φολέγανδρος είναι ένας τόπος φτιαγμένος για περπάτημα. Τα μονοπάτια ξεδιπλώνονται ανάμεσα σε ξερολιθιές, αλώνια, εγκαταλελειμμένες θημωνιές και λεμονόσπιτα. «Σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχει ένα πεζοπορικό δίκτυο 25 χιλιομέτρων. Εάν καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα δίκτυο 50 χιλιομέτρων, θα μπορέσουμε να βάλουμε τη Φολέγανδρο στον χάρτη των ευρωπαϊκών πεζοπορικών διαδρομών, καθώς τα 50 χιλιόμετρα είναι το ελάχιστο όριο. Αυτό σημαίνει πως θα ενισχυθεί ο ήπιος, φυσιολατρικός και ποιοτικός τουρισμός, με επέκταση της τουριστικής περιόδου», λέει στην «Κ» ο κ. Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, συντονιστής της καμπάνιας «Folegandros Routes: a step for culture & nature» και υπεύθυνος βιώσιμης κινητικότητας του ΔΑΦΝΗ. Ο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί αξιόπιστη χαρτογράφηση των νησιών, να υπάρξει σήμανση και αποκατάστασή τους, να δημιουργηθούν εφαρμογές για κινητό, e-book κ.λπ. Το δεύτερο έργο της καμπάνιας είναι η κατασκευή ενός όμορφου, λειτουργικού και ενταγμένου στο τοπίο πεζόδρομου, που θα ενώνει τον Καραβοστάση (το λιμάνι) με τη Χώρα. «Είναι μία από τις συχνότερες διαδρομές που κάνουν πολλοί επισκέπτες πεζοί, μέσα στον δρόμο. Είναι επικίνδυνο. Εμείς σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε μια ασφαλή ζώνη μετακίνησης των πεζών δίπλα στη σημερινή οδό, μήκους περίπου 3-3,5 χιλιομέτρων, με προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση Ατόμων Μειωμένης Κινητικότητας», σημειώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος. Οι παρεμβάσεις αυτές, τονίζουν οι οργανωτές, είναι συμβατές και προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, τις παραδόσεις και την πολιτισμική κληρονομιά της Φολεγάνδρου.

Η πραγματοποίησή τους όμως εξαρτάται από την οικονομική υποστήριξη από τους κατοίκους, τις τοπικές επιχειρήσεις, όσους κατάγονται από τη Φολέγανδρο, τους επισκέπτες και τους τουρίστες, τους απανταχού φίλους του νησιού. Μέσω της διαδικασίας crowdfunding («χρηματοδότηση από το πλήθος»), η καμπάνια Folegandrosroutes φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τα αναγκαία ποσά. Εάν συγκεντρωθούν 12.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί η μελέτη των μονοπατιών, με 24.000 θα υπάρξει επιπλέον χάρτης και διαδικτυακή υποστήριξη, ενώ για να ολοκληρωθούν και τα δύο έργα απαιτούνται 100.000 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να συμμετέχετε και να στηρίξετε την προσπάθεια, στο www.folegandrosroutes.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή