Σίφνος: Ταξίδι στη γεύση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σίφνος κρατάει σταθερά τα σκήπτρα της γαστρονομίας, με την παραδοσιακή ελληνική μαγειρική στην πιο ντελικάτη της έκφανση. Το τελετουργικό και η φροντίδα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.

Μ. Παρασκευή

Δείτε όμορφες, συγκινητικές στιγμές, με τα νεαρά κορίτσια να βοηθούν στον στολισμό των επιταφίων το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής ή το προηγούμενο βράδυ. Οι περιφορές των ενοριών συναντιούνται ανά δύο στην Παναγιά τα Γουρνιά, στην Παναγιά την Άμμο του Αρτεμώνα και στον Άγιο Στυλιανό στις Αράδες.

Μ. Σάββατο

Από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Πετάλι, χτισμένη σε ωραίο σημείο, θα δείτε τα βεγγαλικά τριών ή τεσσάρων άλλων ενοριών, όπως αυτά της Ζωοδόχου Πηγής στο Κάτω Πετάλι, που είναι πάντα ιδιαίτερα θεαματικά. Η «επίσημη» Ανάσταση γίνεται στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Απολλωνία.

Σίφνος: Ταξίδι στη γεύση-1

Ο παπα-Κουρούλης στον Αρτεμώνα με τον πασχαλινό μεζέ. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Κυριακή του Πάσχα

Τη δεύτερη Ανάσταση ή λειτουργία της Αγάπης γιορτάζουν όλες οι ενορίες μαζί στις 11 το πρωί στην Ιερά Μονή Βρύσης, στα Εξάμπελα. Στο μεσημεριανό τραπέζι πρωταγωνιστεί το μαστέλο: σιγοψημένο κατσικάκι μέσα σε πήλινο σκεύος, στον πάτο του οποίου τοποθετούνται κλαδιά από κλήμα για να ακουμπήσει πάνω το κρέας. Το απόγευμα ο πολιτιστικός σύλλογος έχει προγραμματίσει την αναβίωση δύο εθίμων: «τα τσούνια» και «η Κούνια», που φέτος θα γίνουν στον Αρτεμώνα. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί συνοδεία λαούτου και βιολιού.

Σίφνος: Ταξίδι στη γεύση-2

Το σιφναίικο τραπέζι είναι πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα.

Δευτέρα του Πάσχα

Για τη Δευτέρα και όλη την εβδομάδα που ακολουθεί έχουν προγραμματιστεί από τους τοπικούς συλλόγους οι παραστάσεις «Έχουμε Παράσταση…» και «Πάμε Τελεμεντέ;» (πληροφορίες στο sifnos.gr).

Ανοιξιάτικα

Τα καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Σίφνου είναι ήδη ανθισμένα και η άνοιξη ιδανική για περιπάτους (www.sifnostrails.gr). Ο Πλατύς Γιαλός είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες και για ατέλειωτο παιχνίδι των μικρών πάνω στην άμμο. Το Κάστρο διατηρεί όλη την κυκλαδίτικη γοητεία του αναλλοίωτη και αξίζει να το περπατήσετε – κατεβείτε έως τη Σεράλια, το αρχαίο λιμάνι του νησιού. Στο βορειότερο άκρο η γραφική Χερρόνησος προσφέρεται για ψάρι πάνω στο κύμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή