Η Olympia Electronics «κλείδωσε» έξω την κρίση

Η Olympia Electronics «κλείδωσε» έξω την κρίση

7' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν απέναντι από το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα στον κόμβο της Μεθώνης Πιερίας, βρίσκονται η έδρα και οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της Olympia Electronics, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα, που συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα κορυφαίων του είδους της στην Ευρώπη!

Από εδώ ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας –πυρανίχνευσης, αντικλεπτικού συναγερμού, Hotel Access Control, ηλεκτρονικοί θερμοστάτες χώρου κ.ά.– ελληνικής έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, διοχετεύονται και τοποθετούνται σε μεγάλα κτίρια και εγκαταστάσεις σε 72 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου, την Αφρική και στις ΗΠΑ. Η Olympia Electronics έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, ουρανοξύστες, νοσοκομεία και ξενοδοχεία. Ηλεκτρονικά συστήματα της εταιρείας έχουν τοποθετηθεί στο μετρό της Αθήνας και στο μετρό του Schwerin (Γερμανία), σε έργα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004,του Λονδίνου και του Ρίο ντε Τζανέιρο, στις κτιριακές εγκαταστάσεις της νομαρχίας Βιέννης, στις εγκαταστάσεις Expo Lisbon στην Πορτογαλία, στην Αρχή Ηλεκτρισμού του Ντουμπάι, σε μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls) στο Ντουμπάι και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ξενοδοχεία όπως Hilton και Sheraton στο Ντουμπάι, Hilton Αθηνών, στα αεροδρόμια της Στοκχόλμης, της Ντόχα στο Κατάρ κ.ά.

H εταιρεία ιδρύθηκε το 1979 από τον Νικόλαο Λακασά και τον Παναγιώτη Αρβανιτίδη, με ελάχιστα κεφάλαια και εγκαταστάσεις σε ένα υπόγειο στον Κολινδρό Πιερίας. Ομως με πολύ προσωπική εργασία, επιμονή και όραμα μέσα σε διάστημα δεκαετιών εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Ο κ. Ν. Λακασάς, ηλεκτρονικός, ήταν το «επιστημονικό – καινοτομικό μυαλό» της εταιρείας, ενώ ο κ. Π. Αρβανιτίδης, με πολλά χρονιά εμπειρία στη Γερμανία, ήταν το «εμπορικό και εξωστρεφές μυαλό» της εταιρείας.

Ξεκίνημα το 1981

Το πρώτο μεγάλο βήμα πραγματοποιήθηκε το 1981, όταν ξεκίνησε την παραγωγή συστημάτων εφεδρικού φωτισμού, ενώ το 1985 δημιούργησε παραγωγική μονάδα για την ανάπτυξη συστημάτων πυρανίχνευσης. Λίγα χρόνια μετά τη δημιουργία της, το 1986, η Olympia Electronics ήταν κυρίαρχη στην Ελλάδα στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Ο φωτισμός ασφαλείας και τα συστήματα πυρανίχνευσης παραμένουν η αιχμή του δόρατος της εταιρείας, καθώς αντιπροσωπεύουν το 80% των πωλήσεών της. Το επόμενο μεγάλο βήμα έγινε το 1989, με τη συμμετοχή της εταιρείας στη Διεθνή Εκθεση του Αννόβερου, όπου σφραγίστηκε η έναρξη της εξωστρεφούς φάσης για την Olympia Electronics.

Σήμερα οι εξαγωγές αποτελούν το 67% του κύκλου εργασιών, ενώ το 30% των πωλήσεών της πραγματοποιούνται στη Νορβηγία και τη Σουηδία. Πρόκειται για τις πλέον απαιτητικές χώρες της Ευρώπης με απαιτήσεις σε ποιοτικά κριτήρια πολύ υψηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε και, σύμφωνα με τον Δημήτρη Λακασά, δεύτερη γενιά-πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, καταδεικνύει την αποδοχή της τεχνολογίας αιχμής και της καινοτομίας που αναπτύσσει η εταιρεία.

Μεγάλα έργα

Από τα τελευταία έργα που ανέλαβε η εταιρεία ξεχωρίζουν ο σχεδιασμός και η κατασκευή του φωτισμού ασφαλείας για το κεντρικό κτίριο της Παγκόσμιας Εκθεσης EXPO 2020 του Ντουμπάι, η οποία εκτιμάται ότι θα προσελκύσει μέσα σε λίγους μήνες –από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο του 2020– εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Τα τελευταία δύο χρόνια, η εταιρεία έχει διεισδύσει δυναμικά και στην παραγωγή πιστοποιημένων από τη LLOYDS ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στην παγκόσμια αγορά της ναυτιλίας, τομέας στρατηγικής σημασίας και για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Το 2017 τοποθέτησε ηλεκτρονικά της συστήματα σε 15 μεγάλα αλιευτικά σκάφη στο Περού και σε πέντε πλοία του εφοπλιστικού ομίλου Λιβανού, που κατασκευάστηκαν στο ναυπηγείο Σπανόπουλου στο Πέραμα, αλλά και σε άλλα πλοία στη Σιγκαπούρη και στην Ινδονησία. Με αιχμή την εξωστρέφεια, η Olympia Electronics έχει καταφέρει να κινηθεί έντονα ανοδικά, χωρίς να υποστεί τις επιπτώσεις της μεγάλης κρίσης που πλήττει τη χώρα. Στο τέλος του 2017 οι πωλήσεις της προσέγγισαν τα 17 εκατ. έναντι 12,4 εκατ. ευρώ το 2012 (+35,8%).

Η Olympia  Electronics «κλείδωσε» έξω την κρίση-1

Επενδύσεις 10 εκατ. την επόμενη πενταετία

Η Olympia Electronics έχει προγραμματίσει νέες επενδύσεις ύψους περίπου 6,5 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγική της δυναμικότητα αλλά και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Συγκεκριμένα, το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει επενδύσεις άνω των 3,5 εκατ. ευρώ σε κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ επιπλέον 3 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για την απόκτηση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, πιστοποιήσεις προϊόντων αλλά και σε έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Σημειώνεται ότι σε σύνολο 175 εργαζομένων περίπου το 10% απασχολείται στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Η εταιρεία έχει οκτώ κατοχυρωμένες πατέντες, με πιο πρόσφατη αυτή στον φωτισμό ασφαλείας, χωρίς τη χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών, και κατοχυρωμένα βιομηχανικά σχέδια.

Οι δαπάνες της εταιρείας για έρευνα και ανάπτυξη κάθε χρόνο αντιπροσωπεύουν το 5% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών της. Το επιχειρηματικό σχέδιο της Olympia Electronics είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο έχοντας ως βασικό στόχο την αύξηση των πωλήσεών της στο επίπεδο των 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025. Για την επίτευξη του στόχου αυτού η εταιρεία θα δώσει βαρύτητα στην αύξηση των πωλήσεών της στα συστήματα πυρανίχνευσης μετά την πιστοποίηση του νέου συστήματος που έχει αναπτύξει από οίκους του εξωτερικού όπως η LPCB στη Μεγάλη Βρετανία, η BIS και η VDS. Επίσης, θα λανσάρει στην αγορά το νέο σύστημα συναγερμού με πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας που έχει αναπτύξει η Olympia Electronics. Οπως σημειώνει ο κ. Δ. Λακασάς, το μέλλον ανήκει στα ασύρματα δίκτυα (wireless mesh networks) και στο internet των πραγμάτων (internet of thinks – IoT) και η Olympia Electronics προετοιμάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η εταιρεία διακρίθηκε στον εφετινό διαγωνισμό της ΕΥ «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» και ο κ. Δ. Λακασάς έλαβε το βραβείο «Καινοτόμος Επιχειρηματίας της Χρονιάς».

«Μένουμε Ελλάδα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες»

Ο κ. Δ. Λακασάς ανέλαβε τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Olympia Electronics το 2011. Σπούδασε Οικονομικά, Μarketing και Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ στην εταιρεία ξεκίνησε να δουλεύει από πολύ μικρή ηλικία, αρχικά περιστασιακά τα καλοκαίρια στην παραγωγή και στην αποθήκη, και αργότερα ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Marketing. Μία από τις πιο σημαντικές επιτυχίες του ήταν η στρατηγική συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό Honeywell. Οπως σημειώνει στην «Κ»: «Πρωτίστως οφείλω να αναγνωρίσω το όραμα των ιδρυτών της Olympia Electronics, του Νικόλαου Λακασά και του συνεταίρου του, Παναγιώτη Αρβανιτίδη, καθώς και τα μέλη της δεύτερης γενιάς, τον Νίκο Αρβανιτίδη, τη Ρένα Αρβανιτίδου, τον Διονύση Λακασά και τον Θωμά Λακασά, που όλοι μαζί συνεχίζουμε ενωμένοι, με αγάπη και δημιουργικότητα το μεγάλο όραμα των δύο ιδρυτών, ώστε να αποδεικνύουμε καθημερινά στις διεθνείς αγορές ότι, ναι, στην Ελλάδα μπορούν να αναπτυχθούν επιτυχημένα μοντέλα με έμφαση στην καινοτομία, στην τεχνολογία αιχμής και στις νέες τεχνολογίες». Οπως τονίζει, σε καμία περίπτωση δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας ή των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε άλλη χώρα, παρά τις σχετικές προτάσεις, λόγω της υπερφορολόγησης και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών. «Εδώ γεννήθηκαν οι πρόγονοί μας, εδώ μεγαλώνουν τα παιδιά μας και οφείλουμε να προσφέρουμε στην πατρίδα σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη». Σε ό,τι αφορά την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας, σημειώνει ότι μετά τις μεγάλες περιπέτειες των τελευταίων ετών η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης. Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει, υπάρχουν πολλά που απομένουν να γίνουν για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας οικονομίας και των θεσμών. Επιπλέον, πρέπει γρήγορα να υπάρξουν κινήσεις για τον περιορισμό της υπερφορολόγησης, της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, καθώς και για τη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για το επιχειρείν και τις επενδύσεις.

Ο κλάδος της μεταποίησης κατάφερε να αντιμετωπίσει τη βαθιά ύφεση

Την υψηλή παραγωγικότητα της ελληνικής μεταποίησης σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας –αν και με καλύτερες επιδόσεις, κυρίως στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις– επισημαίνει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο: «Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα: Τάσεις και Προοπτικές». Ακόμα και εντός της οικονομικής κρίσης και ενώ οι επενδύσεις στο σύνολο της οικονομίας είχαν φθίνουσα πορεία, σημειώνεται στη μελέτη, οι επενδύσεις ανά απασχολούμενο στη μεταποίηση (περίοδος 2009-2014) κατέγραψαν ήπια άνοδο. Παρά το γεγονός ότι η μεταποίηση αποτελεί τον κατεξοχήν τομέα στον οποίο εργάζεται η πλειονότητα των τεχνιτών επαγγελματιών, και παρά το ότι η ελληνική οικονομία παραμένει μια οικονομία υπηρεσιών, απορροφά σημαντικό ποσοστό εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και επιστημόνων. Αλλωστε στο ανθρώπινο δυναμικό της, στο επίπεδο μόρφωσης, αλλά και στις δεξιότητες που διαθέτει, μπορεί να στηριχθεί και η προσπάθεια για τεχνολογική αναβάθμιση και περαιτέρω καινοτομική εξέλιξη των επιχειρήσεων της χώρας. Γι’ αυτό και ενώ ως σύστημα καινοτομίας πάσχουμε από χαμηλές ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), στην ελληνική μεταποίηση οι δαπάνες Ε&Α ανά απασχολούμενο είναι τέσσερις φορές περισσότερες σε σύγκριση με το σύνολο της ελληνικής οικονομίας (545 ευρώ ανά εργαζόμενο έναντι 141 στο σύνολο της οικονομίας).

Αλλά και σε όρους καινοτομίας, ευρύτερα ποσοστά επιχειρήσεων από τη μεταποίηση φαίνεται να συνεισφέρουν με καινοτομία προϊόντος (product innovation) και διεργασίας (process innovation) σε σύγκριση με το σύνολο της οικονομίας. Ως προς τις εξαγωγές, η αξία των προϊόντων της μεταποίησης την τελευταία 5ετία άγγιξε κατά μέσον όρο τα 23,2 δισ. ευρώ ετησίως, με υψηλότερη επίδοση διαχρονικά το 2013, όταν και ξεπέρασαν τα 24 δισ. ευρώ. Είναι επίσης σημαντική η διεύρυνση των προορισμών όπου διοχετεύονται τα εγχώρια μεταποιητικά προϊόντα, καθώς οι πέντε πρώτοι προορισμοί αποτελούν μόλις το 36% του συνόλου των μεταποιητικών εξαγωγών, ενώ το 2015 παραδόθηκαν προϊόντα σε 184 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ το 31% του ελληνικού ΑΕΠ οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στη μεταποίηση (περίπου 55 δισ. ευρώ), ενώ για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης, στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας προστίθενται συνολικά 3,1 ευρώ. Το 31,3% της απασχόλησης προκαλείται από τη μεταποίηση, που αντιστοιχεί σε 1,24 εκατ. απασχολουμένους, ενώ για κάθε 1 εκατ. κύκλου εργασιών της μεταποίησης προστίθενται συνολικά 22 θέσεις εργασίας. Γα κάθε θέση εργασίας στη μεταποίηση δημιουργούνται συνολικά στην οικονομία 3,5 θέσεις, ενώ το συνολικό κοινωνικό προϊόν της μεταποίησης (μισθοί, φόροι, εισφορές, σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) υπερβαίνει τα 31,6 δισ. ευρώ. Τέλος, πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και 150.000 στον πρωτογενή τομέα χρηματοδοτούνται, ουσιαστικά, από το προϊόν της μεταποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή