Πώς διαμορφώνεται ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων (πίνακες)

Πώς διαμορφώνεται ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων (πίνακες)

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες αυξήσεις στα τουριστικά νησιά της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στη Μύκονο (πάνω από 650 ευρώ) και την Κέρκυρα, και οριακές στο Πέραμα και το Κερατσίνι (10 ευρώ) προκύπτουν από την επεξεργασία των αντικειμενικών αξιών που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ.

Την ίδια στιγμή προβλέπονται σε αρκετές περιοχές ισχνές μειώσεις που επίσης δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ και σε ελάχιστες όπως για παράδειγμα στο δεύτερο διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης μειώσεις που φθάνουν τα 86 ευρώ.

Οι νέες τιμές που ανακοινώθηκαν σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική αξία των ακινήτων, ενώ ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι έγινε προσπάθεια εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.

Πώς διαμορφώνεται ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων (πίνακες)-1

Αντίθετα, το «πολιτικό χέρι» στρέβλωσε περαιτέρω τις αντικειμενικές αξίες, έτσι ώστε να μην προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις στις λαϊκές περιοχές και γενικότερα στο σύνολο της χώρας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και συγκεκριμένα λίγο πριν από την έξοδο από το μνημόνιο.

Οι περισσότερες αυξομειώσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν εντός των υφιστάμενων κλιμακίων του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να προκύπτουν μικρές αυξήσεις στις περισσότερες περιοχές και αντίστοιχα μικρές μειώσεις.

Για παράδειγμα εάν δεν υπήρχε η παρέμβαση, στο τρίτο κλιμάκιο του ΕΝΦΙΑ στην Καλλιθέα και στο Μοσχάτο θα προέκυπταν αυξήσεις της τάξης των 93 και 60 ευρώ αντίστοιχα. Με την καταλυτική αλλαγή στα κλιμάκια δεν προκύπτει καμία αύξηση.

Μπορεί όμως στον ΕΝΦΙΑ τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι ως επί το πλείστον λελογισμένα, αυτό δεν ισχύει και για τους υπόλοιπους φόρους που τίθενται σε ισχύ από το νέο έτος. Συγκεκριμένα, συμφέρει όσους σκέφτονται να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους στα παιδιά τους ή σε τρίτους να το πράξουν τώρα, καθώς οι αντικειμενικές αξίες έχουν αυξηθεί στο 37% της επικράτειας.

Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού έχουν κάθε λόγο να μεταβιβάσουν τα ακίνητα στα παιδιά τους.

Αντίστοιχα όσοι επιθυμούν να αγοράσουν σε αυτές τις περιοχές, είναι καλύτερο να το πράξουν τώρα για να πληρώσουν μικρότερο φόρο μεταβίβασης. Συμφέρει δηλαδή οι μεταβιβάσεις να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους στις περιπτώσεις που έχουν αυξηθεί οι αντικειμενικές αξίες.

Οι υπόλοιποι που θα διαπιστώσουν μειώσεις μπορούν να περιμένουν το νέο έτος.

Πάντως, στις ακριβές τουριστικές περιοχές οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι σημαντικές. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 180 τ.μ. στον Οικισμό της Μυκόνου θα πληρώσει το 2018 ΕΝΦΙΑ 1.895 ευρώ από 1.236 ευρώ το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή