«Να μείνουν στον τόπο μας οι νέες γυναίκες»

«Να μείνουν στον τόπο μας οι νέες γυναίκες»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν το 2009 όταν μία ομάδα γυναικών από τις Ράχες Ικαρίας συγκροτούσε τον πρώτο γυναικείο συνεταιρισμό στο νησί. Με εθελοντική δουλειά μέσα σε αυτά τα εννέα χρόνια, τα επτά μέλη του, έχουν πετύχει πολλά. Καθώς παράγουν και πωλούν τρόφιμα με πρώτες ύλες από τη γη της Ικαρίας, ενισχύουν τους τοπικούς παραγωγούς, δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και δίνουν την ευκαιρία σε ολόκληρες οικογένειες να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Αυτός ήταν και ο πρωταρχικός στόχος.

«Μέσω της εργασίας θέλουμε να βοηθήσουμε περισσότερες νέες γυναίκες να μείνουν στην Ικαρία», λέει στην «Κ» η Ελένη Πλάκα, μέλος του συνεταιρισμού τα τελευταία πέντε χρόνια. «Επιπλέον, προσπάθειά μας είναι να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία, προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον σε περίπου είκοσι μικρούς παραγωγούς, που διαφορετικά δεν θα είχαν την ευκαιρία να πωλούν τα προϊόντα τους εκτός νησιού», τονίζει. Από το 2011, οι γυναίκες του συνεταιρισμού άνοιξαν ένα μικρό καφενείο στην πλατεία του Χριστού, στις Ράχες, με σκοπό να πωλούν τα προϊόντα που οι ίδιες παρασκευάζουν καθημερινά.

«Να μείνουν στον τόπο μας οι νέες γυναίκες»-1

Η ανταπόκριση ήταν θετική κι έτσι οι Ελληνες και οι ξένοι επισκέπτες που φτάνουν στο χωριό κάνουν μια στάση στο καφενείο για να δοκιμάσουν μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, πέστο με μάραθο, λαχανικά τουρσί και πολλά ακόμη προϊόντα που προέρχονται από την ντόπια βιολογική γεωργία. «Η δουλειά είναι δύσκολη και καθημερινά αφιερώνουμε πολλές ώρες για να ετοιμάσουμε όλα αυτά τα προϊόντα. Ξεκινήσαμε χωρίς κεφάλαιο και ο εξοπλισμός που διαθέτουμε είναι πολύ περιορισμένος για να γίνει ευκολότερη και πιο παραγωγική η δουλειά μας», εξηγεί η Ελένη Πλάκα.

Λύση το crowdfunding

Για να αναπτυχθεί ο συνεταιρισμός πρέπει να επεκταθεί ο χώρος και να αγοραστεί ο απαραίτητος βασικός εξοπλισμός, εξηγούν τα μέλη του. Ετσι, πριν από έναν χρόνο «έπεσε» η ιδέα που ήρθε από το εξωτερικό: Να οργανωθεί ένα crowdfunding, μια εκστρατεία δηλαδή συγκέντρωσης χρημάτων από όλους εκείνους που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν στο εγχείρημα. Υστερα από υπολογισμούς, το ποσό που αναζητείται να συγκεντρωθεί μέσα σε δύο μήνες (Ιούλιο-Αύγουστο) φθάνει τις 20.000 ευρώ.

«Να μείνουν στον τόπο μας οι νέες γυναίκες»-2

«Είμαι σχεδόν βέβαιη ότι θα τα καταφέρουμε», μας λέει η Σίλκε Βάγκνερ, που ανήκει κι εκείνη στον συνεταιρισμό. Η Σίλκε μετακόμισε στην Ικαρία από τη Στουτγάρδη το 1997, παντρεύτηκε στο νησί και έκανε οικογένεια. Είναι από τα πιο ενεργά μέλη και αυτές τις μέρες προσπαθεί να κινητοποιήσει φίλους και γνωστούς που πιστεύουν στο όνειρό τους, να ενισχύσουν την προσπάθεια. «Ηδη, μέσα στον χειμώνα φίλοι μας από το εξωτερικό, που αγαπούν την Ικαρία και τον συνεταιρισμό, μας βοήθησαν, πληρώνοντας κάποια ενοίκια και φτιάχνοντας τη βιτρίνα για το κατάστημά μας», τονίζει. «Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά κι ένα δίκτυο ανθρώπων που ζουν εδώ και επιθυμούν να έχουν και την επόμενη μέρα δουλειά για να παραμείνουν στο νησί».

Η χρηματοδότηση ξεκινά αυτές τις μέρες μέσω της γερμανικής πλατφόρμας «EcoCrowd». Εάν οι γυναίκες του συνεταιρισμού καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα, τότε –όπως λένε– θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, να αυξήσουν την παραγωγή τους, να την ενισχύσουν με νέα πρωτότυπα προϊόντα, αλλά και να δημιουργήσουν επτά νέες θέσεις εργασίας. Το μεγάλο τους στοίχημα μόλις μπήκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή