Γεμάτος ναυάγια ο «παρθένος» βυθός μέχρι την Αυλώνα

Γεμάτος ναυάγια ο «παρθένος» βυθός μέχρι την Αυλώνα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Εκκληση στις αρχαιολογικές αρχές της Αλβανίας απηύθυναν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, με στόχο τη δημιουργία μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων, για την παρουσίαση και προστασία εκατοντάδων ευρημάτων από την αρχαιοελληνική, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, που παραμένουν στον βυθό της θάλασσας της Αδριατικής.

Αρχαιολόγοι που πήραν μέρος στο συνέδριο υποβρύχιας αρχαιολογίας προειδοποίησαν ότι σημαντική μερίδα των αρχαιοτήτων που παραμένουν στον βυθό της θάλασσας, κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα, μπορούν εύκολα να καταλήξουν στα χέρια αρχαιοκαπήλων και τυμβωρύχων.

Ο Τζέιμς Γκουλντ, πρόεδρος του ινστιτούτου υποθαλάσσιων ερευνών RPM στη Φλόριντα, λέει ότι πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που χρονολογούνται από τον 8ο π.Χ. αιώνα μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα αποτελέσουν σπουδαίο μουσειακό θέμα εάν εκτεθούν με τον κατάλληλο τρόπο.

Το ινστιτούτο του Γκουλντ χαρτογράφησε τον πυθμένα του Ιονίου από τα ελληνικά σύνορα μέχρι και τον κόλπο της Αυλώνας, για να εντοπίσει 22 ναυάγια, πολλά από αυτά από τα αρχαία χρόνια, καθώς και εκατοντάδες αμφορείς. Η αρχαία Ιλλυρία, σημερινή Αλβανία, υπήρξε σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι στην Αδριατική και από τα λιμάνια της εξάγονταν προϊόντα, όπως κρασί και λάδι, με προορισμό όλη τη νότια και ανατολική Μεσόγειο.

«Ο χρόνος είναι κατάλληλος για τη δημιουργία μουσείου», λέει ο Αλβανός αρχαιολόγος Νεριτάν Τσέκα, ο οποίος επισημαίνει με πικρία ότι πολλοί αμφορείς έχουν κλαπεί, για να κοσμήσουν εστιατόρια στα αλβανικά παράλια του Ιονίου Πελάγους.

Η αλβανική κυβέρνηση έχει εγκαινιάσει συστηματική προσπάθεια προστασίας των εναλίων αρχαιοτήτων της, που αντιμετωπίζονταν με περιφρόνηση από το σταλινικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα.

Μόνο το αμερικανικό ινστιτούτο RPM και Ιταλοί αρχαιολόγοι έχουν ενδιαφερθεί, πραγματοποιώντας επιστημονική καταγραφή των ευρημάτων στον βυθό της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ συνόρων και Αυλώνας. Το αμερικανικό ινστιτούτο προτείνει τώρα στην κυβέρνηση των Τιράνων να εγκρίνει την κατασκευή μεγάλου μουσείου υποθαλάσσιων ευρημάτων, που θα περιλαμβάνει ακόμη και ιταλικό θωρηκτό, βυθισμένο στον πυθμένα του λιμανιού της Αυλώνας.

Η ανάσυρση μεγάλων πλοίων είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δαπανηρή και χρονοβόρα, καθώς το ατσάλι και το σίδηρο οξειδώνονται και καταστρέφονται λίγη μόλις ώρα μετά την ανάσυρση στον ατμοσφαιρικό αέρα.

«Ο πυθμένας των αλβανικών ακτών είναι μοναδικά διατηρημένος, χάρη στην αυστηρή απαγόρευση δραστηριοτήτων όπως το ερασιτεχνικό ψάρεμα και η κατάδυση από τις Αρχές του καθεστώτος Χότζα, το οποίο θεωρούσε πιθανή μια απόβαση των Δυτικών, με τη βοήθεια πέμπτης φάλαγγας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή