Ισχυρές βροχές και αδύναμες υποδομές «πνίγουν» την Αθήνα

Ισχυρές βροχές και αδύναμες υποδομές «πνίγουν» την Αθήνα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα «πνίγηκαν» περιοχές της Αθήνας από ισχυρές βροχοπτώσεις στα τέλη του Ιουλίου, σε αυτό το περίεργο καιρικά και φονικό «καλοκαίρι» του 2018, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα ειδικά όσον αφορά τις έντονες και συχνές βροχοπτώσεις. Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει όλες τις τραγικές ανεπάρκειες των υποδομών της πρωτεύουσας και της υπόλοιπης χώρας. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε το ρήγμα που άνοιξε σε μία από τις κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας, τη λεωφόρο Μεσογείων στη διασταύρωσή της με την οδό Ζαγοράς, στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Η Τροχαία τοποθέτησε κώνους γύρω από την καθίζηση του οδοστρώματος, μέχρις ότου να αποκατασταθεί η βλάβη, με αποτέλεσμα να κλείσει η αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, προχθές Κυριακή η Αττική βρέθηκε στο επίκεντρο ισχυρών καταιγίδων, που έπληξαν ειδικά τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν στην Αγία Παρασκευή (62 χιλιοστά), στους Αμπελόκηπους (50 χιλιοστά), στα Βριλήσσια (39 χιλιοστά), στην Κερατέα (37 χιλιοστά) και στην Κηφισιά (32 χιλιοστά). «Τα συγκεκριμένα μεγέθη βροχόπτωσης, ειδικά όταν πέσουν μέσα σε 1-1,5 ώρα, προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα στον αστικό ιστό. Αυτό έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί διαχρονικά και ειδικά στην Αθήνα. Από κει και πέρα, εάν υπάρχουν κακοτεχνίες και λάθη στις υποδομές, τα προβλήματα μπορούν να μεγεθυνθούν», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής του Αστεροσκοπείου. «Αντίστοιχα, ποσότητες βροχής 100-110 χιλιοστών που έπεσαν την προηγούμενη βδομάδα στο Μαρούσι και στις γύρω περιοχές ήταν ιδιαίτερα ψηλές. Η κατάσταση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο φέτος με τις πολλές βροχοπτώσεις στη νότια χώρα είναι μη συνηθισμένη», συμπληρώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Από την έντονη νεροποντή πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και οικόπεδα σε λίμνες. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στους Αμπελοκήπους, τα νερά ήταν τόσο ορμητικά που παρέσυραν κάδους απορριμμάτων. Πάνω από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων και παροχή βοηθείας δέχθηκε προχθές η Πυροσβεστική (πολλές από τις δυτικές συνοικίες, το κέντρο της Αθήνας, το Γαλάτσι και το Μαρούσι), ενώ επιχείρησαν 51 συνεργεία με 135 πυροσβέστες. Σε 16 περιπτώσεις οι πυροσβέστες δέχθηκαν κλήση για απεγκλωβισμό επιβατών από παγιδευμένα οχήματα (κυρίως στη Μεσογείων στο ύψος του Χολαργού), αλλά ευτυχώς χωρίς κάποιον τραυματισμό. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων στις υποδομές είναι πως σε περιοχές του Ψυχικού και των Αμπελοκήπων σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Ταυτόχρονα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν σε δύο σταθμούς του μετρό (Νομισματοκοπείου και Πανόρμου), με αποτέλεσμα να βγουν εκτός λειτουργίας.

Λίμνη στο «Σωτηρία»

Ακρως ανησυχητικά είναι και όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία». «Ενας χαμηλός χώρος του νοσοκομείου πίσω από τις χειρουργικές κλινικές μετατράπηκε σε λίμνη. Κατέληξε εκεί όλο το νερό της έντονης βροχής που έπεσε εντός του νοσοκομείου και στη Μεσογείων λόγω των παρεμβάσεων που έγιναν για το μετρό», καταγγέλλει η ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). «Το ύψος του νερού έφτασε στο 1,5 μέτρο, Ι.Χ. να έχουν σχεδόν καλυφθεί, ενώ όσοι άνθρωποι ήταν υποχρεωμένοι να περάσουν από το σημείο ήταν μέχρι το στήθος τους μέσα στο νερό», τόνισε η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας πως η «διέλευση είναι συχνή», καθώς παραπλεύρως βρίσκονται αποθήκες, ξενώνες και άλλοι χώροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή