Η «βουτιά» του γερακιού

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτητα, ακρίβεια και θέαμα πάνω από την Κοπεγχάγη, που πρωτοπορεί με τη διοργάνωση του Swoop Freestyle FAI World Championships.

Π έρυσι τέτοια εποχή, βρέθηκα, ανάμεσα σε περισσότερους από 100.000 θεατές, να παρακολουθώ στην καρδιά της Κοπεγχάγης την πιο θεαματική διοργάνωση αθλητικού τουρισμού που έχω δει ποτέ. Έναν αγώνα για ιδιαίτερα ικανούς αλεξιπτωτιστές. Το Swoop Freestyle FAI World Championships 2018 πραγματοποιείται φέτος (24-26/8) για δεύτερη χρονιά, με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, FAI (www.fai.org). Συμμετέχουν 18 παγκόσμιοι πρωταθλητές-πιλότοι (canopy pilots) από 12 διαφορετικές χώρες, ανάμεσά τους και οι Αμερικανοί David Ludvik, Jnr και Nick Batsch, που ήταν οι περσινοί νικητές.

ΤΟ «ΧΡΟΝΙΚΟ» ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο κόσμος στέκεται στις όχθες της λίμνης Pebling και γύρω από τη γέφυρα Dronning. Στο κέντρο της λίμνης τοποθετείται ο πλωτός διάδρομος τερματισμού των αθλητών και πάνω στη γέφυρα η τεράστια οθόνη –που αναμεταδίδει κοντινά πλάνα των πτήσεων– και το βάθρο απονομών. Κάθε αλεξιπτωτιστής (sky diver) πραγματοποιεί από ύψος 1.500 μ. άλμα από ελικόπτερο και αρχίζει να εκτελεί δεξιοτεχνικούς χειρισμούς στον αέρα, προκειμένου να οδηγήσει το αλεξίπτωτό του πάνω στον διάδρομο τερματισμού ή έστω να τον ακουμπήσει. 

Οι πτήσεις διασκεδάζουν το κοινό, που δεν είναι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους θεάματα. Αυτός είναι εξάλλου και ο στόχος των διοργανωτών του Swoop Freestyle FAI World Championships: διεθνούς φήμης αθλητές –swoοpers όπως λέγονται– να προσφέρουν ψυχαγωγία στην καρδιά μεγάλων αστικών κέντρων, κάνοντας θεσμό τέτοιου είδους events. Η ταχύτητα, η τεχνική αρτιότητα και η ακρίβεια στις προσγειώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Swooping ή Free Canopy Piloting, όπως είναι η τεχνική ονομασία του aθλήματος, που καθιερώθηκε το 1999 και γίνεται πάνω από λίμνες ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Η ονομασία swoop προέρχεται από την αιφνίδια κίνηση που κάνει το γεράκι όταν επιτίθεται στο θήραμά του.    

«Παρατηρούμε με μεγάλη ικανοποίηση την Κοπεγχάγη, με τους πολλούς ενδιαφέροντες δημόσιους χώρους και τους ενθουσιώδεις λάτρεις του σπορ, να καθιερώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο ως διοργανώτρια πόλη ενός καινούργιου event», σχολίαζε ο Frits Brin, πρόεδρος της FAI, στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης μετά τη λήξη των περσινών αγώνων. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα τουρισμού Wonderful Copenhagen, Mikkel Aaro Hansen, «η ανταπόκριση που έχει τόσο στους κατοίκους της πόλης όσο και στους επισκέπτες δείχνει ότι μπορούν να ενσωματωθούν ποικίλα events στο αστικό τοπίο». Οι πρώτες πτήσεις πάνω από την Κοπεγχάγη ξεκίνησαν πριν από έξι χρόνια και εξελίχθηκαν σε μια πρωτοποριακή διοργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος του αγώνα, που θα γίνει στο San Diego μεταξύ 14 και 16 Σεπτεμβρίου. Έτσι, μοιάζει ν’ ανοίγει ο δρόμος για παρόμοιες διοργανώσεις και σε άλλες «τολμηρές» πόλεις.

Εξίσου απολαυστικές για τον θεατή είναι και οι νυχτερινές, εκτός διαγωνισμού, πτήσεις με φτερά και φώτα στις στολές των αλεξιπτωτιστών. Παράλληλα με το αγωνιστικό μέρος διοργανώνονται κι άλλες εκδηλώσεις, όπως φιγούρες με flyboard, συναυλίες κ.ά., σε μια πολύ γιορτινή ατμόσφαιρα.   

Μετά το τέλος της περσινής διοργάνωσης προσπαθήσαμε με τη Δανέζα φίλη μου Louise Hansen να κλείσουμε μια πτήση. Ένας έμπειρος αλεξιπτωτιστής θα έπαιρνε την καθεμιά μας αγκαλιά και θα βλέπαμε την Κoπεγχάγη από ψηλά. Τελικά, εξαιτίας του υψηλού κόστους –περίπου 1.300 ευρώ η καθεμία–, η extreme εμπειρία αναβλήθηκε… Ωστόσο, για όσους πραγματοποιούν άλματα τακτικά η τιμή είναι αισθητά χαμηλότερη.

Τους φετινούς νικητές, βίντεο με πλάνα του αγώνα και άλλες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα www.swoopfreestyle.com αλλά και στο facebook, στη σελίδα Swoop Freestyle FAI World Championships. 

Η «βουτιά» του γερακιού-1

Ελεύθερη πτώση της ομάδας Skydive Athens. (Φωτογραφία: © www.skydive-Athens.gr/Photographer: Ioannis Vlachiotis) 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Μακάρι να μπορούσαμε να διοργανώσουμε κάτι αντίστοιχο με το event της Κοπεγχάγης στον κόλπο της Βουλιαγμένης, που ενδείκνυται για τους αλεξιπτωτιστές επειδή η θάλασσα είναι ήρεμη, ενώ οι θεατές θα μπορούσαν να παρακολουθούν αμφιθεατρικά από τον λόφο. Να φέρεις, δηλαδή, το θέαμα κοντά στον κόσμο. Η σκέψη υπάρχει, αλλά είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία αδειοδότησης», εξηγεί ο έμπειρος Έλληνας αλεξιπτωτιστής και swooper Αναστάσιος Σιδέρης, ιδιοκτήτης του κέντρου Skydive Athens (www.skydive-athens.gr). Η βάση του βρίσκεται στο αεροδρόμιο Κωπαΐδας και είναι ανοιχτό κάθε Σαββατοκύριακο. Η ελεύθερη πτώση ξεκινά από τα 3.000 μέτρα και η τιμή για έναν αρχάριο μαζί με εκπαιδευτή αρχίζει από τα 160 ευρώ.

Το ενδιαφέρον του κόσμου για το skydiving στην Ελλάδα αυξάνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να πραγματοποιούνται χιλιάδες άλματα. «Το swoop είναι επίσης γνωστό, αλλά όχι σε επίπεδο αγώνων, και με μικρό κοινό λόγω της υψηλής τεχνικής αρτιότητας και των ειδικών θόλων (αλεξίπτωτα) που απαιτούνται», όπως αναφέρουν οι αλεξιπτωτιστές Μαρία και Γιάννης Λυκάκης της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας-Hellenic Skydivers (www.skydive.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή