Φτερωτός κόσμος

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φλαμίνγκο, κοκκινολαίμηδες και θαλασσοπούλια πρωταγωνιστούν στις βραβευμένες εικόνες του διαγωνισμού Bird Photographer of the Year.

1. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

David Easton

Το γκούρα της Δυτικής Νέας Γουινέας είναι ένα περιστερόμορφο πτηνό με εντυπωσιακό λοφίο, που μοιάζει με λευκή βεντάλια. Ελεύθερο στη φύση απαντάται μόνο στη Νέα Γουινέα, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα στον κόσμο λόγω της βιοποικιλότητάς της. Το κοντινό ενσταντανέ προέρχεται από το Πάρκο Πτηνών Jurong της Σιγκαπούρης, όπου ο φωτογράφος πέρασε ατέλειωτες ώρες, περιμένοντας τις ακτίνες του ήλιου να φωτίσουν από την κατάλληλη γωνία το κεφάλι του πουλιού. Βασικός συντελεστής δυσκολίας ήταν η έντονη κινητικότητα του είδους – χοροπηδούν συνεχώς.


Φτερωτός κόσμος-1

Φωτογραφία: © Bird Photographer of the Year/Nikos Bukas

2. ΣΕ ΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ

Νίκος Μπούκας

Toυς χειμερινούς μήνες οι κοκκινολαίμηδες αναζητούν συχνά τη λεία τους στα φρεσκοοργωμένα χωράφια της ελληνικής υπαίθρου, καθώς στο αφράτο χώμα είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπίσουν την τροφή τους – σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα. Ο Νίκος Μπούκας τράβηξε τη βραβευμένη εικόνα στο χωριό του, το Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, σε ένα διάλειμμα από τις αγροτικές εργασίες. «Σκηνοθέτησε» το στιγμιότυπο, τοποθετώντας ένα δίκρανο μέσα στο χώμα και ένα μακρύσωμο σκουλήκι ακριβώς δίπλα του, ώστε να φωτογραφίσει το πουλί τη στιγμή που επιχειρούσε να τραβήξει μέσα από τη γη τον νόστιμο μεζέ.


Φτερωτός κόσμος-2

Φωτογραφία: © Bird Photographer of the Year/Salvador Colvée

3. ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Salvador Colvée

Όρυγες στο φυσικό τους περιβάλλον, τους αμμόλοφους του Εθνικού Πάρκου Namib-Naukfluft της Ναμίμπια, έψαχνε ο Ισπανός φωτογράφος Salvador Colvée, όταν αντίκρισε μια μοναχική στρουθοκάμηλο, αποκομμένη από την αγέλη της. Σε μακρινή απόσταση από την πλησιέστερη πηγή νερού και τα πιθανά σημεία στα οποία θα μπορούσε να εντοπίσει την τροφή του, το μεγαλόσωμο πουλί πρωταγωνιστεί σε ένα στιγμιότυπο όπου τον λόγο έχει το «παιχνίδι» με το φως και τις σκιές.


Φτερωτός κόσμος-3

Φωτογραφία: © Bird Photographer of the Year/Pedro Jarque Krebs

4. ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Pedro Jarque Krebs

Φτερό με… φτερό πιάστηκαν τέσσερα αμερικανικά φλαμίνγκο σε καταφύγιο άγριας ζωής της Μαδρίτης. Oι καβγάδες ανάμεσα σε μέλη του ίδιου σμήνους είναι σύνηθες φαινόμενο, ωστόσο αυτά σπάνια «παρεκτρέπονται» τόσο ώστε να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί. Ο Pedro Jarque Krebs, «χρυσός» νικητής του διαγωνισμού, ονόμασε την εικόνα του «Black Friday», γιατί το στιγμιότυπο του θύμισε τους διαπληκτισμούς που εκτυλίσσονται ανάμεσα σε ανυπόμονους πελάτες τη συγκεκριμένη μέρα του χρόνου.


Φτερωτός κόσμος-4

Φωτογραφία: © Bird Photographer of the Year/Sienna Anderson

5. ΕΝ ΠΤΗΣΕΙ

Sienna Anderson

Την πρώτη φορά που η Άντερσον επισκέφθηκε το καταφύγιο άγριας ζωής Alan Hersey, τρόμαξε άθελά της έναν λευκοτσικνιά που βρέθηκε κοντά της. Με τη σειρά της τρόμαξε και η ίδια, αιφνιδιασμένη από το φτερούγισμά του. Επέστρεψε αναζητώντας τον όμορφο ερωδιό δύο ημέρες αργότερα. Τον βρήκε στο σημείο που τον είχε αφήσει, λες και είχαν δώσει ραντεβού. Και εκείνος «χάρισε» στον φακό της το πέταγμά του –λευκό σε μαύρο φόντο–, το δικό του ταξίδι προς την ελευθερία.


Φτερωτός κόσμος-5

Φωτογραφία: © Bird Photographer of the Year/Richard Shucksmith

6. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΟΥΛΙΩΝ & ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

Richard Shucksmith

Τα θαλασσοπούλια σούλες βουτούν με ταχύτητα έως και 100 χλμ./ώρα, για να εξασφαλίσουν την τροφή τους – σκουμπριά, ρέγκες και σαρδέλες, που είναι τα αγαπημένα τους πελαγικά είδη. Γνωστά με το παρατσούκλι «τορπίλες», πέφτουν στο νερό με τέτοια φόρα, που τους επιτρέπει να καταδυθούν σε μεγάλα βάθη. Η λεία της φωτογραφίας ήταν, ωστόσο, από τις «εύκολες». Πρόκειται για ανεπιθύμητο αλίευμα, το οποίο ψαράδες των νησιών Σέτλαντ απέρριψαν στη θάλασσα ως μη εμπορεύσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή