Σταφιδοπαραγωγός με λεία το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης

Σταφιδοπαραγωγός με λεία το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 46χρονος σταφιδοπαραγωγός από τη Νεμέα Κορινθίας δεν πρόλαβε να φτάσει μακριά με τη λεία του. Το πρωί της περασμένης Τρίτης συνελήφθη στο Λουτράκι και ανάμεσα στις αρχαιότητες που είχε κρύψει σε ένα τελάρο στο τζιπ του βρισκόταν το ρωμαϊκό μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης που είχε κλαπεί από την αποθήκη του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη πριν από λίγους μήνες. Το είχε παραλάβει από άλλους δύο μεσάζοντες το ίδιο πρωί σε προαύλιο εκκλησίας με σκοπό να το πουλήσει σε επίδοξο αγοραστή. Για αυτή τη μεταφορά και μόνο επρόκειτο να λάβει αμοιβή 15.000 ευρώ.

Αυτά φέρεται να υποστήριξε ο ίδιος στην απολογία του στις αστυνομικές αρχές, ενώ ανέφερε ότι δεν γνώριζε πως το άγαλμα είχε κλαπεί από μουσείο. Στο όχημά του βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν ένα μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας της ελληνιστικής περιόδου διαμέτρου 14 εκατοστών και ένας λίθος του 3ου μ.Χ. αιώνα λαξευμένος στις τέσσερις πλευρές με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Υδρα.

Ο 46χρονος δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν για αντίστοιχες υποθέσεις, ωστόσο εξετάζεται το περιεχόμενο μιας φωτογραφικής μηχανής και ενός usb που είχε στην κατοχή του για να διαπιστωθεί εάν περιέχουν φωτογραφίες προϊόντων αρχαιοκαπηλίας. Ολες οι αρχαιότητες επρόκειτο να πωληθούν έναντι 350.000 ευρώ, ενώ ο συλληφθείς φέρεται να είχε την εντύπωση ότι ο αγοραστής θα ήταν Ελληνας.

Το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης χρονολογείται στον 2ο ή 1ο αιώνα π.Χ. και έχει ύψος 80 εκατοστών. Η αρμόδια αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και προϊσταμένη του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, Μάγια Ευσταθίου, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα ότι πρόκειται για κομμάτι της μουσειακής συλλογής.

Από την έρευνα του Tμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής ταυτοποιήθηκαν και οι δύο συνεργοί του 46χρονου, οι οποίοι προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Και εκείνοι είχαν ρόλο μεσάζοντα και δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με την κλοπή στο μουσείο.

Οι κλοπές στη Σαντορίνη

Πάντως, οι αστυνομικές αρχές δεν αποκλείουν η υπόθεση του Λουτρακίου να συνδέεται με τη σύλληψη του νυχτοφύλακα του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας τον περασμένο Μάιο. Τότε, είχε διαπιστωθεί ότι ο 47χρονος φύλακας έκλεβε συστηματικά αρχαιότητες. Φέρεται να είχε ομολογήσει ότι μέσα σε έναν μήνα είχε αφαιρέσει 20 αρχαία αντικείμενα από το μουσείο, ενώ παλιότερα είχε πουλήσει στη «μαύρη» αγορά ένα από τα εκθέματα. Οι κάμερες ασφαλείας δεν κατέγραψαν τη δράση του, καθώς φαίνεται ότι βρίσκονταν εκτός λειτουργίας για περίπου ένα χρόνο.

Μαζί του είχε συλληφθεί και ένας 52χρονος συνεργός του που εργαζόταν ως υδραυλικός στη Σαντορίνη και φέρεται να είχε αναλάβει την πώληση των κλοπιμαίων σε συλλέκτες. Πληροφορίες της αστυνομίας πάντως εμφάνιζαν τον υδραυλικό να συμμετείχε στο παρελθόν σε λαθρανασκαφές στην Κόρινθο, όπου τελικά εντοπίστηκε και το άγαλμα της Αφροδίτης. Προανακριτικά ο 52χρονος αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, ενώ ο νυχτοφύλακας επικαλέστηκε οικονομικές δυσκολίες για να δικαιολογήσει τις πράξεις του.

Το άγαλμα της Αφροδίτης αναμένεται να επιστρέψει στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, ενώ οι υπόλοιπες αρχαιότητες που κατασχέθηκαν στο όχημα του αγρότη στο Λουτράκι θα παραδοθούν στο Μουσείο Κορίνθου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή