Αδιάφορη η πολιτεία για την τραγική κατάσταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αδιάφορη η πολιτεία για την τραγική κατάσταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτεία αδιαφορεί για την αθλιότητα στους δρόμους γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ). Εκεί έχουν κάνει «πιάτσα» έμποροι, χρήστες και διακινητές ναρκωτικών, οι οποίοι πολλές φορές μπαίνουν στο ίδρυμα, ενώ φοιτητές έχουν καταγγείλει ότι έχουν δεχθεί απειλές από τοξικοεξαρτημένα άτομα για να τους δώσουν χρήματα. Ακριβώς δύο εβδομάδες μετά την πρώτη έκκληση του ιδρύματος προς την πολιτεία για λήψη μέτρων, χθες η Σύγκλητος επανήλθε σε δραματικότερους τόνους. Σημαντική είναι και η παρέμβαση της ηγεσίας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ. «Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται δυστυχώς δικαιώνει τις προβλέψεις της ομοσπονδίας μας, όταν πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση επανανομοθέτησε το “άσυλο” στα ΑΕΙ. Είχαμε τότε επισημάνει σε όλους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα γι’ αυτό, καθώς η δημοκρατία μας είναι στέρεα θεμελιωμένη σε όλα τα επίπεδα. Η ακαδημαϊκή ελευθερία κινδυνεύει από μειοψηφίες ατόμων οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν διά της βίας την άποψή τους και από εγκληματικές ομάδες που δρουν στους χώρους των πανεπιστημίων», λέει η ΠΟΣΔΕΠ και ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «ώστε να εκθέσουμε στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο το πρόβλημα και να απαιτήσουμε λύσεις».

Στο ΟΠΑ η Σύγκλητος του ιδρύματος τονίζει ότι «οι συνθήκες που περιγράφει το ψήφισμα της 18ης Οκτωβρίου εξακολουθούν να υφίστανται. Η Σύγκλητος με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσει τις προσπάθειές της με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος της ασφάλειας και των συνθηκών υγιεινής για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και καλεί, για μία ακόμα φορά, τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να δράσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το πανεπιστήμιο. Η Σύγκλητος αναθέτει στις πρυτανικές αρχές να ενημερώσουν τους θεσμικούς φορείς της πολιτείας για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί γύρω από τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος».

Την ίδια στιγμή, κανονικότητα στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών φαίνεται ότι γίνεται η κατάληψη της αίθουσας 516 από τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας». Χθες, πήγαν στη σχολή για ένα περίπου τρίωρο, με στόχο, όπως έχει πει η οργάνωση, τη διάδοση των ιδεών της. Στην κατάληψη μετέχουν και φοιτητές της σχολής· άλλωστε, το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί στη σχολή πανό όπου αναγράφουν «Φοιτητική οργάνωση Ρουβίκωνας». Οπως και στο ΟΠΑ, έτσι και το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει καλέσει τους θεσμικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Για σήμερα έχουν προγραμματισθεί από την ΚΝΕ φοιτητικά συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια στις 11 π.μ. Παράλληλα, φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς θα συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση και το συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει από τα Χαυτεία στις 12 το μεσημέρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή